Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Hari Pertama Di White House, Biden Bakal Tarik Balik Larangan Negara Islam

17-1-2021 11:34 PM Komen: 7




WASHINGTON: Pada hari pertamanya di White House, bakal Presiden Amerika Syarikat ke-46, Joe Biden dijangka melaksanakan beberapa perintah eksekutif termasuk menarik balik larangan kontroversi terhadap beberapa negara Islam.

Satu memo disebarkan pada Sabtu oleh Ron Klain iaitu bakal Ketua Kakitangan White House yang dilantik Biden.

Memo tersebut menggariskan beberapa dasar daripada pentadbiran Presiden Donald Trump yang akan ditarik balik dalam 10 hari pertama Biden sebagai Presiden.

Antara arahan lain termasuk memperbaharui strategi kawalan penularan COVID-19, penyertaan semula dalam Perjanjian Perubahan Iklim Paris dan mengubah undang-undang imigresen bagi memberi kerakyatan kepada jutaan orang.

Sejurus selepas memasuki White House pada 2017, Trump mengeluarkan perintah eksekutif yang melarang pengembara dari tujuh negara majoriti Islam daripada memasuki Amerika Syarikat.

Arahan itu, bagaimanapun diubah suai beberapa kali sehingga mendapat kelulusan Mahkamah Agung pada 2018.

Menurut memo itu lagi, beberapa perkara turut akan diubah termasuk melanjutkan had tempoh masa mengusir penyewa dan pembayaran balik pinjaman pelajar yang berkait dengan pandemik serta satu penyelesaian bagi menyatukan semula anak-anak imigran yang terpisah daripada keluarga.

Biden turut merancang untuk mengusul undang-undang baharu bagi memberi kerakyatan kepada 11 juta orang tanpa dokumen yang tinggal di negara itu serta berjanji untuk memvaksinkan 100 juta orang dalam 100 hari pertama sebagai Presiden.

Upacara angkat sumpah Biden sebagai Presiden akan berlangsung pada 20 Januari ini.




Sumber : Astro Awani

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 7
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote kelapaparut 19-1-2021 08:45 AM
kalu biden jd pm malaysia habis kerakyatan dibagi kat rohingya tu

Lain-lain Komen

Quote Belibis 18-1-2021 12:02 AM
Wow.ada dalam manifesto biden ke ni? Hari ini kawin,esok dah beranak.
Quote AceHand 18-1-2021 12:29 AM
[AceHand SPECTaceLAR]

Baru jangkaang... Kita tunggu dan lihat dulu...


Jizzz... Klong! Klong!

Quote azwanaliori 18-1-2021 11:50 AM
jgn buat fake terrorist attack lepas ni pastu salahkan org islam alasan nk sambung bisnes bom middle east dah la ye , dalam media mmg keluar yg murni murni je
Quote darkness 18-1-2021 11:54 AM
Syukurlah...sama ada belakangnya ada niat jahat atau tak keputusan biden ni tetap bagus
Quote Trumpettt 18-1-2021 12:54 PM
Wait and see je....
Quote cmf_PariS 18-1-2021 12:55 PM
baca je percaya ermmmm.... yes la tarik... lps tu p bom blk... US
Quote kelapaparut 19-1-2021 08:45 AM
kalu biden jd pm malaysia habis kerakyatan dibagi kat rohingya tu

Lihat semua komen(7)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top