Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Minta Timbang Semula Kuasa Tentera Tahan Orang Awam - Lawyers For Liberty

16-1-2021 03:16 PM Komen: 93



KUALA LUMPUR: Lawyers for Liberty meminta kerajaan menimbang semula keputusan memberikan kuasa kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menahan individu yang melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Koordinatornya, Zaid Malek, berkata perkara itu adalah penting untuk ditimbang semula kerana orang ramai tidak boleh dilayan seperti musuh dan ditangani oleh pihak tentera.

Katanya, pesalah PKP perlu ditangani mengikut undang-undang oleh polis yang sudah dilatih untuk berbuat demikian selain hak mereka dijaga pada setiap masa.

"Terdapat kebimbangan sekiranya pihak tentera dibenarkan untuk menahan orang awam ia mungkin menyebabkan berlaku penggunaan kekerasan atau perkara lain yang melanggar hak kebebasan awam.

"Antara contoh, video tular Disember lalu menunjukkan kekerasan tentera dalam menangani pekerja asing yang didakwa melanggar perintah berkurung," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Semalam, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata Ordinan Darurat memberi kuasa kepada anggota tentera menahan orang awam yang melanggar PKP sama seperti polis mengikut Kanun Acara Jenayah (KAJ) bertujuan membantu menangani penularan wabak COVID-19.

Beliau berkata kegusaran mengenai penggunaan kekerasan itu tetap timbul walaupun pihaknya menyedari tidak semua anggota tentera bersikap demikian.

"Bagaimanapun, kegusaran yang timbul daripada insiden itu adalah sesuatu yang benar dan perlu ditangani," katanya.

Zaid, berkata Ismail Sabri juga tidak menjelaskan kenapa pihak tentera diberikan kebenaran untuk menahan pesalah PKP.

"Pihak tentera dilatih untuk bertempur dalam peperangan bersenjata menentang pihak luar dan bukan untuk menangani penahanan orang awam," katanya.



Sumber : BeritaHarian

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 91
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote najib888 18-1-2021 01:01 PM
sekngucing replied at 18-1-2021 01:27 AM
Kau percaya ke dgn askar/polis/pihak beruniform ni? Aku taklaaaa...pengalaman mendewasakan

Nak ikut percaya, tak de la 100%. Secara umumnya, setakat ni tak pernah ada isu serius dengan badan keselamatan, i.e. polis. But I alway stay vigilant.. setiap isu yg timbul antara masyarakat dan pihak berkuasa, masih cakna. Macam kes polis trafik tumbuk muka budak naik moto hari tu.
Kes ambil kesempatan atas kuasa yg diberikan, memang ada..

Lain-lain Komen

Quote najib888 16-1-2021 03:34 PM
Haa.. itu la tujuannya..
Nak bagi org gusar, baru reti dok rumah..hat jenis ketegaq tu take note ye..
Quote renko 16-1-2021 03:40 PM
biar la gusar
baru la reti dgr arahan
Quote MissVixen 16-1-2021 03:42 PM
Aku teringin betul nak tengok keluarga ahlibpolitik yang langgar sop kena tahan dengan tentera. Berkicap ke atau diam membisu. Tengok boleh dapat diskaun tak macam anak jahid.
Quote auntieagony 16-1-2021 03:49 PM
Cuba fikirkan kenapa covid 19 boleh dikekang dgn jayanya di China dan out of control di US.

China - tegas dan agak keras tapi utk kebaikan seluruh negara.

US - terlalu mengagungkan human rights sampai 400,000 rakyat terkorban.


Lawyers for liberty ni nak mempertahankan hak rakyat atau memperjudikan kesihatan rakyat Msia?

Ambil jer iktibar, Kelantan tu dah nak masuk dlm kumpulan PKP sbb org drp negeri zone merah balik bawak penyakit.

Kalau takder roadblock, you rasa diaorg nak beretika dan tak balik kampung? Cuba teka tapi takder hadiah

Kalau askar tak jaga, siapa yg nak jaga roadblock? Lawyer2 tu nak volunteer tak?
Quote darkness 16-1-2021 03:55 PM
auntieagony replied at 16-1-2021 03:49 PM
Cuba fikirkan kenapa covid 19 boleh dikekang dgn jayanya di China dan out of control di US.

China ...

Itulah masalahnya apa bila sangat mengutamakan hak tanpa memikirkan keselamatan org pula..persetankan saja kata2 si zaid nih. Kalo ditgk dr sudut pematuhan sop dimalaysia jauh panggang dari api. Sb tu kes makin naik
Quote honeybee1802 16-1-2021 04:01 PM
auntieagony replied at 16-1-2021 03:49 PM
Cuba fikirkan kenapa covid 19 boleh dikekang dgn jayanya di China dan out of control di US.

China ...

Sama gak sweden 10000 death/10mil population...nak suh polis askar tu usap2 paler tu...tanya lembut gemalai..naper ni..kuar rumah tak bagitau...balik..balik...udah le pati2 tu degil...
Quote auntieagony 16-1-2021 04:02 PM
darkness replied at 16-1-2021 03:55 PM
Itulah masalahnya apa bila sangat mengutamakan hak tanpa memikirkan keselamatan org pula..persetan ...

Diaorg tak fikir hak rakyat yg inginkan wabak covid dapat dikawal dgn secepat mungkin.

NGO2 camni dan organisasi2 spt ini yg mengagalkan usaha2 utk membendung covid drp melarat dgn lebih teruk.

Auntie mmg respect kpd anggota2 polis & tentera yg menjaga roadblock - terima kasih kerana menjlnkan tanggungjawab yg diamanahkan.
Quote aint 16-1-2021 04:07 PM
NGOks dlm msia ni ... mmg bermasalah... apa tujuan dorg? takda pun pikir kepentingAn rakyat... yg nmpk dok bela penjenayah dan pendatang haram
Quote auntieagony 16-1-2021 04:10 PM
honeybee1802 replied at 16-1-2021 04:01 PM
Sama gak sweden 10000 death/10mil population...nak suh polis askar tu usap2 paler tu...tanya lembu ...

Pemimpin Sweden pun mengaku yg mungkin mereka salah strategi.
Negara2 yg sebelah menyebelah dgn Sweden dpt kawal dgn lebih baik drp Sweden sbb mereka lakukan lockdown dan ada control measures.


Kesian kat rakyat Sweden walaupun mereka lebih beretika dan jaga SOP dgn baik.

Dulu ada forumer yg cadangkan Msia ikut cara Sweden - auntie tak ingat siapa.

Nasib baik forumer tu bukan think-tank di KKM. Kalau tak, mcm manalah nasib kita skrg ni.... Na'uzubillah.
Quote aint 16-1-2021 04:12 PM
by the way...lawyer liberty ni tau ke undang2... rasanya si mail tu dh takda kuasa/ikot arahan jer... sbb YDPA perkenan darurat...
Quote Nenolen 16-1-2021 04:13 PM
Kaka setuju guna askar utk mrmantau kepatuhah SOP...baru semua ada akai....
Quote Tinot7 16-1-2021 04:13 PM
dok aje la kat umah...
Quote pyropura 16-1-2021 04:40 PM
Setuju komen loyar nih. Menyuruh tentera tangkap org.dikala aman takde perang, samalah macam tokey Cina pengasas SP Setia suruh tentera keja kat ladang sawit dulu. Tentera ada martabat, sebab tu protokol pasal.tawanan perang beza jauh dari handle tangkapan biasa. Ni komen aku sebagai cucu ex-tentera.
Quote Decaffeinated 16-1-2021 04:41 PM
Aku dah lama tau orang Malaysia ni suka cara komunis, acah2 ja benci komunis tapi dalam hati nak lebih lagi...



Quote darkness 16-1-2021 04:45 PM
auntieagony replied at 16-1-2021 04:10 PM
Pemimpin Sweden pun mengaku yg mungkin mereka salah strategi.
Negara2 yg sebelah menyebelah dgn  ...

Pakcik blasstop tu
Quote auntieagony 16-1-2021 04:49 PM

terima kasih utk mengingatkan auntie.

semoga blasstoff tidak dijangkiti wabak covid. insya Allah
Quote Skydiva 16-1-2021 05:00 PM
Betul sgt auntie. China negara origin virus ni org2 diorg dh boleh keluar bersuka ria cam biasa, negara2 pro human rights ni yg terpaksa buat lockdown 2nd time. Last2 semua salah government, semua salah la. NGOs, liberalist, pejuang2 hak asasi ni saja yang betul. Buat pkp salah, tak buat pkp salah. Susahnya lahai. Keje dok komplen je. Kalau tak buat salah, tak langgar pkp, duduk rumah senyap2, ade ke nak kena tangkap? Ish.. meluat plak dgn puak2 ni semua.
Quote dizekni 16-1-2021 05:04 PM
Hatok ko liberty

kalo tak buat salah takdenya tentera nak ambil tindakan
Quote dizekni 16-1-2021 05:07 PM
Malaysia perlukan ketegasan dalam semua perkara berkait penguatkuasaan

buang sampah dengan tandas awam pun perlu kuatkuasa jugak

ketegasan kuncinya, kalo perlu pelangkung, pelangkung je, termasuk so-called liberty ka apa ka

Lihat semua komen(93)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top