Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

'Spek' Masa Depan, Boleh Adjust Power Sendiri!

14-1-2021 11:29 AM Komen: 15
Buat si pemakai cermin mata, masalah ‘power’ pada mata yang semakin meningkat membuatkan kita sering sahaja menukar cermin baharu.


Gambar hiasan

Namun, masalah itu mungkin dapat diselesaikan apabila sebuah syarikat dari Amerika Syarikat, Voy, memperkenalkan cermin mata masa depan di mana ‘power’ nya boleh dilaraskan mengikut pada kesesuaian si pemakai.



Dikenali sebagai Voy Tunable Glasses, tahap fokus cermin boleh dilaraskan antara -5D sehingga +2D.

Laras pada bingkai ini membolehkan pengguna menggunakan cermin mata yang sama berulang kali, meskipun tahap kerabunan mata semakin meningkat. Ia juga boleh bertukar si pemakai yang mempunyai ‘power’ berbeza.





Teknologi inovatif ini pada mulanya dicipta untuk mereka yang mempunyai masalah presbiopia, iaitu kehilangan keupayaan pada fokus mata secara beransur-ansur seiring dengan usia. 

Orang yang mempunyai presbiopia sering menggunakan beberapa pasang cermin mata untuk aktiviti harian, seperti membaca, menggunakan komputer, memandu atau bermain sukan.

Cermin mata yang baru sahaja ditayangkan di CES2021 baru-baru ini akan dijual kepada umum tidak lama lagi.


Sumber: Era.je


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
1
0
Komen: 15
Komen

Anda Mungkin Meminati

Musnah - Sedihnya! Gambar & Video Kebakaran Hotel Mewah, The Andaman Resort di Langkawi
Vicha Dedah 10 Tips Tipu Bini Kena Batang Hidung Sendiri
Mana 'Respati' Yang Cabar Imigresen, Polis Bersemuka?
Batal Perjanjian Jika Vaksin Sinovac Tak Penuhi Piawaian - KJ
Bakar Rumah Pusaka Sebab Tak Dapat Wang
Nak Rentas Negeri? Ini Cara Mohon Permit Pergerakan PKP, PKPB
"Berhenti Hentam Mama Ziela" - Anak Tiri Nafi Ziela Jalil Perampas
Pipi Bayi Jadi Kembung, Ditumbuhi Rambut Akibat Disapu Krim Streoid
Pemilik Sentap Auntie Tini Ambil Resipi Harimau Menangis Dari Restoran Terkenal?
Gunalah Resipi Atau Gambar Buat Niaga, Che Nom Tak Kisah
"Bising Bunyi Kereta Dan Motor," -Lelaki Bina 11 Bonggol Atas Jalan Mohon Maaf
Hadiah LV Dan Iphone -Masih Berpantang, Mawar Rashid Gigih Buat Suprise Hari Jadi Untuk Suami
Baru Beranak, Remaja 19 Tahun Campak Bayi Dari Tingkat 13 Hotel
Kemarau Yang Teruk, Istanbul Di Turki Dijangka Kehabisan Air Dalam Tempoh 45 Hari
Doakan Ayda & Nabil Bahagia, Redza Rosli Tak Serik Bercinta - 'Tiada Istilah Cinta Mati'
"Jangan Hancurkan Harapan Orang" - Anji Diminta Wujudkan Gerakan Anti Vaksin
Sebut 'Khamis' & 'Khianat' Pun Tak Betul, Ada Hati Gelakkan Orang Tak Reti BI
Takut Dengan Air -Lelaki Paling Kotor Di Dunia, Tak Mandi Selama 65 Tahun
Lelaki Bawa Pokok Pisang Secara Berbahaya Ditahan, Didapati Miliki 18 Saman
Gempar! Butiran Emas Tiba-Tiba ‘Muncul’ Di Sungai, Penduduk Berpusu-Pusu Turun Mendulang
'Tolonglah Beli Ayam'
Terkejut Jumpa Mayat Tak Dikenali Dalam Rumah

Komen Terbaru

Quote shernazz 26-1-2021 07:44 AM
gigahertz replied at 19-1-2021 07:59 PM
Kalau u pakai cermin mata try pakai cermin mata tu terbalik cermin luar kat dalam cermin dalam kat ...

Hahaha
Iols ada jugak buat ni.  

Lain-lain Komen

Quote papadomku 14-1-2021 11:38 AM
Wow. Menarik ni.
Quote bintangct 14-1-2021 11:52 AM
kat goshop ada jual benda ni.. mak aku mlm2 buta call sb nk bgtau dia nak beli spek ni..
sape2 penah beli ke?
Quote ninja boy 14-1-2021 11:55 AM
Mak aku juga call mlm2 suh beli brg pengaruh TV itu
Quote FOTHER-MUCKER 14-1-2021 12:01 PM
Spek ni dah lama ada lah. £5 pun ada jual £20 pun ada jual.
Quote Scheherazade 14-1-2021 12:07 PM
Ni degree spec tu camana eh? Dia utk kategori yg common, biasa2 je ke or boleh cater yg degree tinggi?
Quote axl_bach 14-1-2021 12:10 PM
Scheherazade replied at 14-1-2021 12:07 PM
Ni degree spec tu camana eh? Dia utk kategori yg common, biasa2 je ke or boleh cater yg degree tingg ...

dia tulis -5D sampai +2D...aku dah +4D,hahahahah
Quote tripleid 14-1-2021 12:16 PM
tunggu je made in china..rm10 sepasang kat shopiii
Quote SecretLuv 14-1-2021 12:46 PM
Bahaya tak kalau guna spek ni. Ada effect apa2 ke kemudian hari?
Quote jazaa100 14-1-2021 01:31 PM
SecretLuv replied at 14-1-2021 12:46 PM
Bahaya tak kalau guna spek ni. Ada effect apa2 ke kemudian hari?

aku rasa ada je sbb spec ni klu tak kena betul power, blh pening kepala...kli adjust sendiri, kita bukan pandai sgt pun nk imbangkn kiri dgn kanan...
Quote mdhelmi 14-1-2021 02:21 PM
mcm konsep microscope ke ni
adjust naik turun sampai nampak jelas
Quote MeghanK 14-1-2021 02:51 PM
ayyo tak cantik nya frame..orang pakai spek ni beli frame cantik mahal sikit takpe sebab nak pakai hari2..
Quote gigahertz 19-1-2021 07:58 PM
SecretLuv: Bahaya tak kalau guna spek ni. Ada effect apa2 ke kemudian hari?

Sebenarnya mata rabun ni ada kaitan dengan diabetis dan kencing manis. Dia mcm u sakit kepala pastu makan panadol u rasa sihat. Sebenarnya sakit kepala tu badan bagi signal
Quote gigahertz 19-1-2021 07:59 PM
jazaa100: aku rasa ada je sbb spec ni klu tak kena betul power, blh pening kepala...kli adjust sendiri, kita bukan pandai sgt pun nk imbangkn kiri dgn kanan...

Kalau u pakai cermin mata try pakai cermin mata tu terbalik cermin luar kat dalam cermin dalam kat luar. Nanti u rasa cermin mata baru.
Quote Ain_h 26-1-2021 02:43 AM
Modern problem, need modern solutions
Quote shernazz 26-1-2021 07:44 AM
gigahertz replied at 19-1-2021 07:59 PM
Kalau u pakai cermin mata try pakai cermin mata tu terbalik cermin luar kat dalam cermin dalam kat ...

Hahaha
Iols ada jugak buat ni.  

Lihat semua komen(15)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top