Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Batal Perjanjian Jika Vaksin Sinovac Tak Penuhi Piawaian - KJ

14-1-2021 08:52 AM Komen: 21
Pengerusi Bersama Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV), Khairy Jamaluddin memberi jaminan Malaysia tidak akan meneruskan perjanjian pemerolehan vaksin Covid-19 jika vaksin yang dimaksudkan tidak memenuhi piawaian.


Kredit foto: Malay Mail

Dia mengulangi kenyataan sebelum ini bahawa perjanjian tersebut mesti mendapat persetujuan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) yang akan menilai keselamatan dan keberkesanan sesuatu vaksin.

Jaminan Khairy muncul di tengah-tengah pertanyaan mengenai keberkesanan calon vaksin CoronaVac keluaran Sinovac.

"Sekiranya kami tidak berpuas hati dengan keselamatan dan keberkesanan, kami tidak akan meneruskan proses pemerolehan. Data klinikal Sinovac baru sahaja dikeluarkan. Kami akan mengkaji data dan memutuskan.

"Inilah sebabnya mengapa strategi kami meneliti portfolio vaksin. (Ini) untuk memastikan kita mempunyai bekalan yang mencukupi dan mengurangkan masalah pengawalseliaan dan pembuatan. Membeli lebih daripada satu sumber, katanya dalam serangkaian catatan di Twitter hari ini.



Menteri itu mengulas laporan berita bahawa percubaan klinikal Tahap III di Brazil mendapati keberkesanan CoronaVac hanya 50.4 peratus.

Di samping itu, syarikat farmaseutikal tempatan Pharmaniaga Bhd telah mengadakan perjanjian dengan Sinovac untuk membeli CoronaVac secara pukal dan membotolkan dua juta dos sebulan di kemudahannya di Puchong bermula Mac ini.

Mengulas kebimbangan, Pengerusi Sinovac, Yin Weidong berkata, pusat-pusat percubaan yang berlainan telah menggunakan vaksin daripada kumpulan yang sama tetapi menggunakan protokol ujian berbeza.

"Hasil ujian klinikal Tahap III ini cukup untuk membuktikan bahawa keselamatan dan keberkesanan vaksin CoronaVac baik di seluruh dunia," katanya, petik Reuters.

Beberapa syarikat farmaseutikal lain telah menerbitkan data yang menunjukkan bahawa vaksin mereka jauh melebihi penanda aras WHO, tetapi memerlukan dua dos. CoronaVac juga memerlukan rejimen dua dos.


Kredit foto: BFM News

Vaksin yang dihasilkan oleh Pfizer dan BioNTech terbukti mempunyai keberkesanan 95.0 peratus, manakala vaksin Moderna mempunyai keberkesanan 94.1 peratus.

Malaysia pada mulanya menandatangani perjanjian untuk mendapatkan 12.8 juta dos vaksin Pfizer-BioNTech dan kemudian merundingkan pilihan untuk menggandakan pesanannya sekiranya beberapa vendor lain gagal menyampaikan pesanannya.

Selain vaksin Pfizer-BioNTech, Malaysia juga telah menandatangani perjanjian untuk mendapatkan 12.8 juta dos vaksin AstraZeneca-Oxford. Separuh vaksin itu akan datang secara langsung daripada pengilang, manakala separuh lagi datang melalui Kemudahan Akses Global Covid-19 Vaccines (Covax).

Malaysia sedang dalam rundingan fasa akhir dengan Sinovac, CanSino Biologics dan Gamaleya Center untuk membeli calon vaksin pengeluar farmaseutikal ini.

Sekiranya berjaya, ini akan menyaksikan Malaysia membeli 14 juta dos daripada Sinovac (imunisasi 21.9 peratus penduduk), 3.5 juta dos daripada CanSino Biologics (10.9 peratus penduduk), dan 6.4 juta dos (10 peratus penduduk) daripada Gamaleya Center.

Semua calon vaksin dan vaksin di atas memerlukan dua dos untuk keberkesanannya, kecuali vaksin yang dibuat oleh CanSino Biologics.

Setakat ini, vaksin Pfizer-BioNTech adalah satu-satunya yang diluluskan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), dan penghantaran pertama vaksin dijangka tiba pada hujung Februari.


Sumber: MalaysiaKini

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 21
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote mbhcsf 15-1-2021 01:53 PM
Dwdrum replied at 15-1-2021 08:58 AM
Dari yang i faham nanobot yang mereka maksud kan seperti rawatan threupeutic untuk treat brain c ...

i think nanotechnology is the way forward ...bukan sa kata vaccine then semua benda ni tetiba buruk di mata mereka , dah ada pun.

Lain-lain Komen

Quote grouper 14-1-2021 10:03 AM
Kesian jokowi..
Quote rookiecake 14-1-2021 10:10 AM
Anything from China terutama sekali vaksin harus di kaji dengan teliti. Hard pass for Sinovac!
Quote mbhcsf 14-1-2021 10:13 AM
rookiecake replied at 14-1-2021 10:10 AM
Anything from China terutama sekali vaksin harus di kaji dengan teliti. Hard pass for Sinovac!

gamaleeya pun hahahaahahah
baguslah KJ - tapi bial bagi penerangan takpayah canang canang...dulu biarlah KKM buat peneltian dulu.  you got t let the MOH  studying and scrutinising the data  first.

semua kena ada emprical , solid scientific evidence lah.


Quote mbhcsf 14-1-2021 10:16 AM
Mengulas kebimbangan, Pengerusi Sinovac, Yin Weidong berkata, pusat-pusat percubaan yang berlainan telah menggunakan vaksin daripada kumpulan yang sama tetapi menggunakan protokol ujian berbeza.

kenapa protocol lain lain ????? macam mane nak deal dengan data ? why?
ayat ayat ini terlalu mudah ringkas dan kabur.




"Hasil ujian klinikal Tahap III ini cukup untuk membuktikan bahawa keselamatan dan keberkesanan vaksin CoronaVac baik di seluruh dunia," katanya, petik Reuters.

how ?
what ?
Quote Aerhys 14-1-2021 10:27 AM
Drama vaksin. Saya duduk di seat belakang sajalah tengok sambil makan popcorn Statement pun dah seperti salesman nak up product mereka guna ayat boom kebaboom
Quote rookiecake 14-1-2021 10:28 AM
mbhcsf replied at 14-1-2021 10:13 AM
gamaleeya pun hahahaahahah
baguslah KJ - tapi bial bagi penerangan takpayah canang canang...dulu  ...

Betul. Everything has to be scientific based. Let the scientists in our country do their jobs to evaluate the efficacy of Sinovacs vaccine. Risau especially since CEO Sinovac is known for rasuah!

www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/coronavirus-vaccine-china-bribery-sinovac/2020/12/04/7c09ae68-28c6-11eb-9c21-3cc501d0981f_story.html%3foutputType=amp
Quote sidewinder 14-1-2021 12:08 PM
antara sebab kenapa malaysia lambat dpt vaksin sbb dia org nak perati dulu negara2yg terawal dpt vaksin tu mcm Singapore.....Indon dll....nak tgk ada tak side effect lepas guna....ok ke tak.....kalu ada side effect.....scientist ada masa utk revamp balik sblm deliver kat malaysia.....utk malaysia nyer package harga dia agak mahal compare ngan stock yg Belgium dpt atau mana2 negara......ok laa dr segi luaran nampak kita ni slow.....tp biasa la malaysia ni ada 31-32 juta penduduk so masing2 ada pendapat yg lain2.....ada kata OK...ada kata slow....ada yg tak nak vaksin dgn pelbagai sebab...

kepala PAC yg diketuai org DAP pun berpuas hati selepas diberi penerangan cuma dia tak leh disclose benda yg telah diterangkan kat public..... https://www.youtube.com/watch?v=s2pWpXj232s
Quote watie79 14-1-2021 12:28 PM
sidewinder replied at 14-1-2021 12:08 PM
antara sebab kenapa malaysia lambat dpt vaksin sbb dia org nak perati dulu negara2yg terawal dpt vak ...

i have to agreed komen kau ni..kita tengok dulu depa yg dah cucuk vaksin efek mcm mana, tolerate ke tidak..
Quote Normabaru 14-1-2021 12:39 PM
NPRA bwh KKM ke mosti? Confuse tgk munteri mosti ni ke hulu ke hilir nego deal

Abah salah bagi portfolio ke cmne
Quote mbhcsf 14-1-2021 12:47 PM
sidewinder replied at 14-1-2021 12:08 PM
antara sebab kenapa malaysia lambat dpt vaksin sbb dia org nak perati dulu negara2yg terawal dpt vak ...

i selagi KKM tak keluarkan apa apa statement, i tak akan percaya pada politically based statements - atau u know bukan dari mereka yg dalam bidang tu.

sebab depa boleh address ur concerns and discuss dalam keadaan sihat dan ilmiah.


Quote pyropura 14-1-2021 01:54 PM
Gomen super lembam, baksin chino timbang kati jual kat DIY pun tunggu kajian demi kajian. Coronapalatau
Quote pyropura 14-1-2021 01:55 PM
mbhcsf replied at 14-1-2021 12:47 PM
i selagi KKM tak keluarkan apa apa statement, i tak akan percaya pada politically based statements ...

Kkm kan dibawah politik
Quote ResellerMaxis 14-1-2021 02:05 PM
Batal je. Berapa sen je pampasan kalau kena bayar pun. Batal hsr kena bayar 300 juta pun xde hal.
Quote kakikuDibibirmu 14-1-2021 11:07 PM
Kalu 50% berkesan kena 4 kali cucuk
Quote mbhcsf 14-1-2021 11:12 PM

Okay Nigel, next time you jadi MOH , DG okay ....
Quote wnwa05 15-1-2021 03:07 AM

Kerajaan patut ulas juga pasal kandungan benar2 selamat dan juga nanochip yang didakwa aktivaksin, bagi bukti klinikal kandungan dalam tu biar rakyat jelas dan tak keliru apa kandungannya. ini satu ulasan pun tak ada lagi rasanya
Quote cmf_premierleag 15-1-2021 03:34 AM
Normabaru replied at 14-1-2021 12:39 PM
NPRA bwh KKM ke mosti? Confuse tgk munteri mosti ni ke hulu ke hilir nego deal

Abah salah bagi po ...

aku pun heran gak ngape MOSTI KJ yg kene deal utk beli vaksin ni
apsal bukan MOH??? ada sapa2 bleh jawab?
Quote mbhcsf 15-1-2021 07:58 AM
wnwa05 replied at 15-1-2021 03:07 AM
Kerajaan patut ulas juga pasal kandungan benar2 selamat dan juga nanochip yang didakwa aktivaksin, ...

itu nak stabilise mRNA, sebab mRNA  tu molecules
Quote Normabaru 15-1-2021 08:53 AM
cmf_premierleag replied at 15-1-2021 03:34 AM
aku pun heran gak ngape MOSTI KJ yg kene deal utk beli vaksin ni
apsal bukan MOH??? ada sapa2 ble ...

Katanya MOH ada skali. Tp yg pelek.. Xsekali pon moh tu bg komen psl vaksin. Asek2 kj. Walhal kj tu potholes dpn mata pon xnmpk. Apetah lg vaksin yg complicated

Lihat semua komen(21)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top