Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Tahukah Anda? Makan Dua Burger Lebih Baik Daripada Burger Dan Fries

13-1-2021 06:12 PM| Komen: 6

Kredit : shutterstock.com


Nak kurangkan rasa kesal atau bersalah melantak di restoran makanan segara?

Bagi peminat burger, pakar pemakanan dan diet, Emily Field menasihatkan untuk makan dua biji burger berbanding makan burger bersama dengan hidangan sampingan favorite semua orang, french fries ataupun kentang goreng.

Makan dua burger akan meningkatkan pengambilan protein sebanyak empat kali ganda, sekali gus mengurangkan pengambilan kalori dan membolehkan perut anda kenyang dengan lebih lama. 



Sebagai contoh, burger McDonalds memiliki 250 kalori dan 13 gram (g) protein, manakala pesanan fries bersaiz sederhana mempunyai 337 kalori dan 3.3g protein. 

Kalau makan fries, ia hanya menambahkan jumlah kalori kerana mengandungi karbohidrat yang tinggi, dan ada kaitan dengan kenaikan berat badan.

Burger mempunyai 31g karbohidrat, manakala kentang goreng 42g.

Tambah Field, banyak kajian yang menunjukkan kita mengambil banyak makanan yang mengandungi lemak tepu yang merupakan punca arteri tersumbat.

Fries mengandungi lebih banyak lemak tepu, iaitu 3g berbanding 1.5g untuk burger.

Tetapi jangan acah-acah anda sihat pula dengan mengikuti nasihat ini. Makanan segera bukan pilihan yang sihat, ini hanya nasihat untuk mengurangkan ancaman kepada kesihatan kita.




Sumber: Daily Mail

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
2
0
0
Komen: 6
Komen

Previous : Legenda Candi Sewu Yang Dibina Dalam Satu Malam

Next       : Asal Usul Terciptanya French Fries, Adakah Ia Dicipta Di Perancis?

Komen Terbaru

Quote Lengkong 21-1-2021 09:22 PM
Baca ni rasa teringin nak makan burger mcd

Lain-lain Komen

Quote RatuDunia94 13-1-2021 08:30 PM
Ayat nk sedapkan hati je ni.. kalau jenis melantak tak ingat makan mana2 pun ttp x sihat..
Quote Itzy 14-1-2021 12:59 AM
Orang putih makan takpe la, memang makanan ruji mereka. Aku ni perut melayu orang asia, setakat makan burger ni memang tak kenyang, nasi juga pujaan hati ku!
Quote dubuk 14-1-2021 07:13 AM
burger yang dibelanja orang lebih baik..
Quote Redmyvi 14-1-2021 08:29 AM
Fries mcd tak sedap.. baik fries kfc lg..
Quote ienna2403 21-1-2021 11:57 AM
so kena makan 2 burger lepas ni..
Quote Lengkong 21-1-2021 09:22 PM
Baca ni rasa teringin nak makan burger mcd

Lihat semua komen(6)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top