Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Penggiat Seni Diuji Lagi, SENIMAN Syor Kembalikan Moratorium

12-1-2021 03:00 PM| Komen: 17

Persatuan Seniman Malaysia (SENIMAN) menyarankan kerajaan melaksanakan semula moratorium dan diskaun penggunaan tenaga elektrik kepada penggiat seni yang menerima kesan impak pandemik COVID-19 sejak gelombang pertama.

Akur dengan Perintah Kawalan (PKP) selama 14 hari di enam negeri mulai jam 12.01 tengah malam ini dan perintah darurat hingga 1 Ogos depan atau tarikh yang lebih awal, Presiden SENIMAN, Zed Zaidi, berkata penggiat seni yang terkesan dengan penularan COVID-19, makin terbeban dengan situasi semasa.

"Walaupun akur dengan pelaksanaan PKP bagi mengekang penularan COVID-19, namun, berita itu sebenarnya menambahkan lagi bebanan penggiat seni yang hidup susah berikutan pandemik ini sejak gelombang pertama lagi.

Foto: IG

"Ada penggiat seni yang baru hendak bernafas dengan berniaga kecil-kecilan, diuji dengan pelaksanaan PKP kali kedua ini.

"Saya harap kerajaan dapat menimbang mengembalikan semula moratorium dan diskaun untuk penggunaan elektrik seperti yang pernah diberi," katanya kepada BH Online.

Zed berkata, persatuan tidak mahu berlaku kes di mana rumah milik penggiat seni dilelong atau kenderaan ditarik akibat kesusahan membayar balik pinjaman.

"Namun, jika kerajaan berhasrat melaksanakan moratorium, diharap dapat memberi penjelasan terperinci. Pernah berlaku keadaan di mana bank menjadikan pemberian moratorium sebagai alasan untuk menyekat pinjaman yang hendak dibuat pada masa akan datang.

"Bank menganggap kami masih berhutang dan maklumat ini dimasukkan dalam senarai agensi pelaporan kredit (APK), CTOS Data System Sdn Bhd (CTOS) atau Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS).


"Maklumat ini harus dijelaskan kerana secara tidak langsung, ia menyukarkan penggiat seni jika situasi itu menimpa mereka," dakwanya.

Zed berkata, pelaksanaan PKP menyebabkan aktiviti SENIMAN tergendala.

"Sepatutnya, kita menganjurkan seminar dengan kerjasama Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), akhir bulan ini dan majlis taklimat kepada penggiat seni mengenai Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO).

"Dengan pengumuman PKP di Selangor dan Kuala Lumpur, kita mungkin akan menganjurkannya dalam talian sahaja," katanya. -CARI

Sumber: Berita Harian

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 17
Komen

Previous : Hannah Delisha ‘Cuci’ Akaun IG, Padam Lebih 800 Gambar

Next       : Angka Jangkitan Covid-19 Naik Berganda, Aishah Pelik Ada Kata Hanya Demam Selsema Biasa

Komen Terbaru

Quote Orix 14-1-2021 09:19 AM
retis laaa plg senang nk buat duit thru ig....

Lain-lain Komen

Quote salmon-suki 12-1-2021 03:09 PM
Pleaseeee laaa...setakat ni tgk kemain lg masing2 BEROOTD sakan lps pkp..dan dan plak skrg nak tuntut mora ngn hak istimewa retis taik? Mmg spesis sohaibewak jgk ek?muka tebal mcm bontot kuali hitam x basuh berkerak
Quote Kurex 12-1-2021 03:13 PM
Puihhjjh dekat kau yg kepam & artis2 tersangkak negara puihhhhh puihhhhh puihhhhh puihhhhh
Quote uori 12-1-2021 03:15 PM
semua susah, bang. bukan penggiat seni je terkesan. yang lain pun banyak bil nak kena bayar. tak mati dek sakit, mati sebab kebulur.

{:hero
Quote Carcosa 12-1-2021 03:42 PM
Burit kau! Retis hanjing je lah terkesan?? Mak kau Zabedah! Habis, kami2 ni semua? Dpt sejuta sorang? Bangsat sgt statement ko. Bagus lah aku dah tak langgan Astenuk. Mampos sesen pun aku takkan spend utk korang. Produk ke, kedai makan ke, haram aku nak pegi, yg berkaitan retis. Mampos kau situ.
Quote me12345 12-1-2021 03:49 PM
Semua org pun terkesan kalau covid berpanjangan bukan retis je..pandai2 la nk hidup..terkesan ke..aritu tgk bersepah2 bercuti sana sini...
Quote rangerx 12-1-2021 03:58 PM
artis je ke yg terkesan?
Quote eira2310 12-1-2021 04:02 PM
tak perlu kot..i rasa kali ni kita semua dh bersedia..
Quote dazzlingDentist 12-1-2021 05:05 PM
This is kepala bana!!!
Quote Redmyvi 12-1-2021 05:56 PM
retis sebelum pkp kemain expose segala lifestyle dlm socmed, bile pkp dan2 nak mohon mcm2.. duit abes terus ka dalam 2 week..
Quote TerataiMelur02 12-1-2021 05:59 PM
Aik.. Bukan ramai ke bercuti sakan lepas pkpb d benarkan rentas negeri? Bercuti bukan dok chalet yang harga rm50. Ni alih2 menyalak nak moratorium. Pigiidaaa
Quote Normabaru 12-1-2021 09:39 PM
Ramai betul jadi pemalas.. Jadi bewak
Ambil kesempatan atas kemurahan dan keprihatinan gomen

Gomen plak tgh tabur dedak utk menang pru.. Mmg ngammm sgt
Quote AshKetchum 12-1-2021 11:26 PM
eh babi. ko buat content bodoh ig review syok sendiri bagai tak kan tak dapat duit babi? 7g whoareyouss pun boleh kayo takkan ko retis promo produk itu ini tak cukup kayo lagi hah babi?
Quote NekNgah 13-1-2021 11:32 AM
Disebabkan artis ni ada pengaruh, sila gunakan pengaruh tu untuk suarakan cadangan bagi pihak semua rakyat secara umum, bukan untk golongan artis sahaja.

Dengan status public figure, artis patut create awareness tentang berbagai issue, bukan buat benda bukan-bukan sampai bergasak dengan netizen.

Quote nordin84 13-1-2021 07:24 PM
hello jed jedi.. ko ingat staff bank semua tu x makan kalau ko nak mora memanjang? bank nk byr staff dia pakai bulu ko ke kalau nak mora? pikir pki otak pls
Quote bungarose 13-1-2021 07:41 PM
Bukan retis masing2 menayang kaya raya ker
Lepas pkp 1.0 pun ramai yang menayang beli rumah, beli kereta, menayang beli emas puluhan ribu
Untuk pekerja belakang tabir yer nampak ler terjejas

Quote bungarose 13-1-2021 07:43 PM
TerataiMelur02 replied at 12-1-2021 05:59 PM
Aik.. Bukan ramai ke bercuti sakan lepas pkpb d benarkan rentas negeri? Bercuti bukan dok chalet yan ...

Iyerr
Masing2 naik yacht bagai kat langkawi desaru bagai
Alih2 baru sehari pkp, da meminta2
Quote Orix 14-1-2021 09:19 AM
retis laaa plg senang nk buat duit thru ig....

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top