Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Populasi Penduduk Semakin Menurun, Pasangan Ditawarkan RM369k Untuk Miliki Tiga Anak

9-1-2021 12:52 PM Komen: 14


Seoul: Korea Selatan menawarkan ganjaran sehingga 100 juta won (kira-kira RM369,279) kepada pasangan yang mempunyai sekurang-kurangnya tiga anak dalam usahanya meningkatkan populasi penduduk.

Korea New Network (KNN) melaporkan bandar Changwon di Gyeongsang Selatan kini berusaha mengatasi masalah populasi penduduk yang menurun dengan insentif kewangan dasar baru menerusi pemberian pinjaman kepada semua pasangan suami isteri yang tinggal di bandar.

Sekiranya pasangan itu melahirkan satu anak, tiada faedah pinjaman dikenakan.

Bagi dua anak, 30 peratus pinjaman dikecualikan.

Tiada pembayaran balik pinjaman dikenakan kepada pasangan yang mempunyai tiga anak atau dalam erti kata lain dikira sebagai hadiah buat mereka.

Wakil Jabatan Perancangan Changwon, Kim Jong-pil berkata, polisi baru itu ditetapkan bagi menggalakkan perkahwinan dan kelahiran zuriat di bandar itu berikutan kebimbangan susulan penurunan kadar kelahiran di seluruh negara.

Kementerian Dalam Negeri dan Keselamatan Korea Selatan memaklumkan negara itu mencatatkan lebih banyak kematian daripada kelahiran pada tahun lalu.



Sumber : HarianMetro

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 14
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote akuman1981 16-1-2021 09:34 AM
dah kondom mahal

Lain-lain Komen

Quote wnwa05 9-1-2021 12:54 PM
korean suka pakai kondom ke.apa feel...crettt dalam baru super lazatt
Quote Boomibulat 9-1-2021 12:56 PM
Ambik warga asing mcm saya..
Quote shark 9-1-2021 01:02 PM
meanwhile di china dan singapore ada had max anak kan?
Quote shark 9-1-2021 01:02 PM
nowonder body langsing semua malas beranak. nak jaga badan
Quote Scheherazade 9-1-2021 01:08 PM
Byk negara yg punya senior citizens banding young generation.
Quote sambaldurian 9-1-2021 01:32 PM
oh pinjaman tanpa faedah rupanya ingat bg terus. mcm rain dgnnkim tae hee boleh la kurangkan faedah pjmn anak dah 2. artis korea ni  bnyk yg x kawin lg wlupun umur dh almost 40. tp muka still cantik n awet muda lg (mostly plastic surgery la). lgpun klu happy sorg2 xkisah la x kacau hidup org
Quote Annehamid 9-1-2021 05:57 PM
Living cost mahal. Anak 2 pun kira banyak belanja. Itu ramai dulu ambil mm2h dkt malaysia. Kerja pun teruk.
Quote Adrif 9-1-2021 07:20 PM
teringat beberapa tahun lepas, menteri Malaysia minta orang beranak, minimum 5 anak satu family, sebab rumah banyak tapi takde orang duduk
Quote chinta89 9-1-2021 11:02 PM
Adrif: teringat beberapa tahun lepas, menteri Malaysia minta orang beranak, minimum 5 anak satu family, sebab rumah banyak tapi takde orang duduk



Menteri mana
Quote rangerx 9-1-2021 11:22 PM
bagi la pinjaman tanpa faedah pun,  kalau mmg yg prempuan tu xnak branak,  nk bt mcm mna.

yang duriankimchi tu pn, si durian bagi hint2, tp kimchi masih bt donno.
Quote CikYaYaYa 10-1-2021 01:29 AM
rangerx: bagi la pinjaman tanpa faedah pun,  kalau mmg yg prempuan tu xnak branak,  nk bt mcm mna. yang duriankimchi tu pn, si durian bagi hint2, tp kimchi mas ...


Durian kimchi ni youtuber to ke..? Yg mlyu kwin korea to ka..?  Si kimchi to bg hint ap..?
Quote akuman1981 10-1-2021 01:33 AM
haha klau kita kt sini dpt ganjaran camtu, jangankan 3 anak, 12 pun sanggup!
Quote diss69 10-1-2021 09:47 AM
akuman1981 replied at 10-1-2021 01:33 AM
haha klau kita kt sini dpt ganjaran camtu, jangankan 3 anak, 12 pun sanggup!

Hahaha.. Xpyh pakai protection dh..
Quote akuman1981 16-1-2021 09:34 AM
dah kondom mahal

Lihat semua komen(14)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top