Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Malas Mandi, Membersihkan Rumah Antara Simptom Penderita Kemurungan

8-1-2021 12:27 PM| Komen: 89

Penderita kemurungan sebenarnya tidak menyedari apa yang sedang dialaminya. Apatah lagi, gejala kemurungan pada setiap orang kebiasaannya berbeza-beza dan tidak jelas bentuknya.



Tetapi, ada beberapa kebiasaan tanpa disedari sering dilakukan golongan yang menghidap kemurungan dan gejala itu biasanya perbuatan berulang.

Bagi orang disekeliling pula, tanda-tanda yang ditunjukkan boleh juga menjadi petanda golongan ini memerlukan bantuan dan sokongan agar simptom yang ditunjukkan tidak bertambah teruk.

Berikut adalah kebiasaan yang kerap dilakukan oleh penderita kemurungan.


1. Tidak ingin keluar rumah

Ada segelintir pesakit boleh duduk di rumah tanpa keluar selama berminggu-minggu lamanya. Biasanya, perkara ini terjadi kerana terbit rasa benci pada diri sendiri atau rasa tertekan yang memuncak.

Penderita kemurungan juga memiliki tahap tenaga yang sangat rendah dan turut menjadi penyebab mengapa mereka enggan keluar rumah.


2. Dibebani rasa bersalah

Rasa bersalah terhadap sesuatu perkara adalah perkara normal. Tetapi, penderita kemurungan biasanya akan berasa bersalah atas apa juga perkara yang mereka lakukan.

Misalnya, golongan ini berasa bersalah kerana tidak dapat membantu orang yang menjadi mangsa bencana alam atau memberi derma kepada golongan memerlukan. Perasaan bersalah itu membuatkan mereka rasa tidak berharga.



3. Pura-pura bahagia

Kemurungan tidak semestinya berada dalam keadaan sedih tetapi kebanyakan kes penderitanya masih mampu ketawa dan kelihatan gembira. Hal ini terjadi kerana mereka berusaha menyembunyikan perasaan sebenar mereka.

Bagaimanapun, ramai yang gagal mempertahankan 'kepalsuan' yang cuba ditunjukkan dan pada akhirnya mereka akan memunculkan tanda-tanda kesedihan, sengsara dan kesepian.


4. Pola tidur berubah

Kajian menunjukkan kurang tidur boleh memicu masalah kemurungan. Terlalu banyak tidur juga boleh menjadi tanda seseorang mungkin sedang mengalami masalah kesihatan mental.

Meskipun telah tidur dalam tempoh yang lama, penderita kemurungan biasanya akan tetap berasa letih dan mengantuk serta tidak mempunyai tenaga sepanjang hari. Namun ada pula yang sukar tidur.




5. Tiada minat melakukan apa-apa

Salah satu gejala kemurungan yang sering tidak disedari adalah hilangnya minat terhadap perkara rutin atau melakukan aktiviti seperti bersenam, bersiar-siar atau pun ke tempat kerja!


6. Mudah marah dan tersinggung

Perubahan emosi juga membuatkan golongan ini mudah marah dan tersinggung meskipun ia hanya hal kecil dan remeh. Biasanya, kemarahan yang ditunjukkan adalah salah satu cara untuk mengalihkan kesedihan mereka.


7. Tidak menjaga kebersihan

Individu yang cenderung mengalami kemurungan juga kurang menjaga kebersihan diri dan persekitarannya. Mereka menjadi malas mandi atau membersihkan rumah.


Sumber: mStar


Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
2
0
0
Komen: 89
Komen

Previous : Elak Makan 'Kuah Banjir' Kalau Tak Nak Gemuk

Next       : Suamiku Pelik, Dah Tua Suka Pakai Lampin Dan Menyusu Botol

Komen Terbaru

Quote jazaa100 12-1-2021 03:06 PM
menjad replied at 12-1-2021 02:55 PM
Payahhhh dah beso... Aku suruh sekejap dah masuk bilik balik... Ntah lah

kau bukak  pm menjad

Lain-lain Komen

Quote redfox 8-1-2021 12:32 PM
Murung japp{:yameteh
Quote tikusmontok 8-1-2021 01:31 PM
murung iols baca
Quote Artemesiaa 8-1-2021 01:37 PM
Sebab tu hoarders sebenarnya ada masaalah ni juga
Quote awenda507 9-1-2021 02:45 PM
Mujur la aku masih rajin mandi n mengemas
Quote kaedahnya 9-1-2021 02:53 PM
withdrawal syndrome
Quote jazaa100 9-1-2021 02:59 PM
aku pulak tak blh tgok rumah tak kemas.....

OCD ke haku.....
Quote missus_meow 9-1-2021 03:07 PM
perkara biasa di zaman media sosial ... things can make u depressed ...
Quote BicaraHatiku 9-1-2021 03:09 PM
8. Banyak hutang/loan.

9. Media sosial.
Quote balakkampung 9-1-2021 03:19 PM
banyak sangat menyibuk hal orang kat facebook pon satu punca murung gak..asyik tengok orang lain upload benda mewah2..suami isteri romantik bagai...last2 yg takder semua tu jadi murung dgn nasib sendiri..
Quote slyfynx 9-1-2021 05:25 PM
1,2,3,4,6,7.
I have it all.
Bermula dari lepas divorced. Rase cam memalukan family.
But x nk la self diagnosed diri sendiri ade depression ke hape ke.
But....
Walaupun aku x de niat nk buat mende bukan2 termasuk bunuh diri,
Aku leh paham perasaan tu. Sgt faham perasaan bodoh yang rase lebih senang if semua mende stop.
Bile time perasaan camni, jgn sesekali menyendiri, eventhough tu ape yang hati kite nak.
Find company, x kisah la family ke, best friend ke, yang boleh mendengar tanpa menghukum.
Quote MontanaHannah 9-1-2021 05:51 PM
Boleh tengok ke  kalau bersepah?

Boleh hidup dalam kekotoran???
Quote dua_chzy 9-1-2021 06:01 PM
missus_meow replied at 9-1-2021 03:07 PM
perkara biasa di zaman media sosial ... things can make u depressed ...

Khenst. Ummah tak sedar, socmed pun penyebab depresi.
Quote dua_chzy 9-1-2021 06:05 PM
slyfynx replied at 9-1-2021 05:25 PM
1,2,3,4,6,7.
I have it all.
Bermula dari lepas divorced. Rase cam memalukan family.

Stay strong, stay positive though it's effin hard to get where you want to be. Keep trying. Don't stop moving. God bless.
Quote pyropura 9-1-2021 06:09 PM
No.2 & 5 je betul. Yg.lain semua tak tepat. Cuba check ijazah yg.tulih artikel tuh, mesti tipu punyer.
Quote gigahertz 9-1-2021 06:11 PM
BicaraHatiku replied at 9-1-2021 07:09 AM
8. Banyak hutang/loan.

9. Media sosial.

10 : kena berenti kerja
11 : umur dah nak masuk 40
Quote gigahertz 9-1-2021 06:12 PM
MontanaHannah replied at 9-1-2021 09:51 AM
Boleh tengok ke  kalau bersepah?

Boleh hidup dalam kekotoran???

Kekotoran tu depan mata. Tapi kalau mcm kemurungan mmg ada dalam kepala. Kemurungan cuma tiada bila tido.
Quote MontanaHannah 9-1-2021 06:14 PM
gigahertz replied at 9-1-2021 06:12 PM
Kekotoran tu depan mata. Tapi kalau mcm kemurungan mmg ada dalam kepala. Kemurungan cuma tiada bil ...

perlu buat sesuatu  utk betulkan minda.
Quote donashikun 9-1-2021 06:43 PM
Aku ada semua simptom. Skrg ni tgh cuba nak atasi. Tambah2 badan cepat letih, penat. Mmg tak minat nk buat apa2.
Quote little_sis 9-1-2021 06:51 PM
Aku pun ada simptom tapi aku still boleh kawal walaupun takde sokongan sapa2.. cuma kdg2 rasa nak tido lama2 xyah bangun2 tido sebab time tido xyah pikir apa2..

Lihat semua komen(89)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top