Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Facebook, Instagram Ikut Langkah Twitter Sekat Trump

7-1-2021 09:01 PM Komen: 6
Facebook dan Instagram mengikuti langkah Twitter menyekat akaun Presiden Amerika Syarikat Donald Trump pada Rabu kerana retorik melampau selepas penyokongnya menyerbu bangunan Capitol, lapor Agensi Berita Anadolu.

Bermula dengan Twitter, yang memberi amaran sekatan selama 12 jam yang dikenakan sebelum ini akan dilanjutkan sekiranya Trump gagal memadam ciapan yang melanggar polisi syarikat itu, dan boleh menyebabkan akaunnya ditutup.



"Ekoran situasi kekacauan yang belum pernah terjadi sebelum ini dan berterusan di Washington DC, kami telah meminta tiga Tweet @realDonaldTrump yang disiarkan awal hari ini dipadamkan kerana melanggar peraturan terhadap dasar Integriti Sivik kami," kata syarikat media sosial itu di laman webnya.

Twitter sebelum ini menyekat tiga ciapan Trump termasuk video yang dimuat naik beliau mengulangi dakwaannya pilihan raya presiden "dicuri dari kami" dan menggesa penyokongnya pulang. 

Ciapan kedua Trump mempertahankan apa yang dilakukan penyokongnya.

Facebook dan YouTube juga memadam video tersebut. Facebook dan anak syarikatnya, Instagram pula menyekat akaun Trump selama 24 jam.

"Kami mengesan dua pelanggaran polisi di laman akaun Presiden Trump yang menyebabkan ia disekat selama 24 jam, bermaksud beliau tidak boleh memuat naik sebarang hantaran di platform media sosial itu sepanjang tempoh tersebut, kata Facebook dalam satu kenyataan.

Trump dan sekutu politiknya berbulan-bulan mendakwa kekalahan kepada Demokrat Joe Biden pada pilihan raya baru-baru ini disebabkan penipuan, mencetus kemarahan dalam kalangan penyokongnya, teori konspirasi itu beberapa kali ditolak di mahkamah.

Jabatan Kehakiman juga tidak menemukan bukti untuk menyokong dakwaannya mengenai wujudnya penipuan pengundian.


Sumber: Bernama


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 6
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Addrianna 7-1-2021 11:59 PM
{:laugh{:laugh{:laugh{:laugh

Lain-lain Komen

Quote azwanaliori 7-1-2021 09:29 PM
wawww klu betul parti biden tak tipu undian pergi je la court kenapa nk main block2 semua social media trump plak
Quote AbukRokok 7-1-2021 09:33 PM
bila seluruh dunia dan sistem menentang anda..adakah itu bermakna anda dipihak yg salah?
Quote star_karat 7-1-2021 09:37 PM
Capitol sampai kena serbu pecah. Ni dah mcm lawless state. Mcm movie pulak.
Quote sarah82 7-1-2021 09:53 PM
Mujur aku stok byk makanan
Quote sarah82 7-1-2021 10:00 PM
AbukRokok replied at 7-1-2021 09:33 PM
bila seluruh dunia dan sistem menentang anda..adakah itu bermakna anda dipihak yg salah?

Ataupun Abu.. Dia berada dipihak yg betul? Erkkkk..
Quote Addrianna 7-1-2021 11:59 PM
{:laugh{:laugh{:laugh{:laugh

Lihat semua komen(6)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top