Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus Lihat artikel

"Kenapa Buat Pelajar Begini, Ini Kursus Nak Jadi YouTuber Ke?"

30-12-2020 06:10 PM Komen: 68
Kecoh di Twitter apabila pensyarah menetapkan jumlah tontonan tertentu sebagai syarat pemarkahan bagi tugasan video penuntut institusi pengajian tinggi (IPT).



Perkara itu dikongsikan pengguna Twitter Dr Dira yang kesal dengan tindakan mana-mana pensyarah berbuat demikian.

"Kenapa buat macam ni. Ini kursus untuk menjadi YouTuber ke, macam mana? Kesian pelajar," ciapnya.






Perkongsian itu meraih perhatian orang ramai yang berbeza pandangan.



Walaupun ada yang tidak bersetuju, segelintir daripadanya mendakwa ia diperlukan memandangkan banyak pekerjaan hari ini bergantung pada pemasaran digital.


Kredit foto: Twitter

Berikutan itu, ramai pelajar berkongsi pautan pada saluran YouTube dan media sosial mereka bagi mencukupkan syarat jumlah tontonan, like, pengikut dan sebagainya seperti ditetapkan pensyarah. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 68
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote ahi_mason313 9-3-2021 01:37 PM
batak view namanyer tu

Lain-lain Komen

Quote lattehazelnut 30-12-2020 06:15 PM
Wtf baik xyah masuk uni kalau diajar kejar view je.. Jd instafemes, penari bigo or tiktok je at least dpt duit..
Quote white_musk 30-12-2020 06:16 PM
Pensyarah melayu bukan? sungguh keji
Quote Kitty_catz 30-12-2020 06:19 PM
pensyarah jaman tiktok.. quantity bersepah... quality nan hadoooo

choiii!
Quote vespa_oren 30-12-2020 06:26 PM
patutlah students aku dok share link YouTube dia sambil kira view
Quote bakingsoda 30-12-2020 06:38 PM
lect aku penah suruh buat video ada sekian views tapi takde la 1.2k. lupa berapa tapi sikit je dlm 50 ke 100 gitu kot. classmates view sesama classmates punya video + member satu dorm + family haha
Quote siputpepel 30-12-2020 06:44 PM
lecturer saya dulu pun suruh buat video dan sapa dapat like & view paling banyak dapat markah lebih.
Quote Lula2 30-12-2020 06:45 PM
Dah kenapa bawak 1000 sir assume tak buat project?
Takleh ke sir tu evaluate sendiri ko tu lecturer mesti tau student buat betul2 ke tak.
Rubric apa digunakan kalau view banyak baru dpt markah tinggi?
Quote Carcosa 30-12-2020 07:07 PM
Dasar bangang lecturer mcm tu. Acah2 BBNU, padahal bawah berjembut beruban berkurap dah
Quote mawardia 30-12-2020 07:15 PM
Rengsa dgn students yg masih tak reti beza antara "lecture" dgn "lecturer" {:dot
Quote doubleA 30-12-2020 07:19 PM
Sir? Lecturer baru kot. Apapun jangan la pukul rata semua lecturer macam tu. setiap assessment criteria kena menepati course outcome. Taktau la tu subjek apa. Think of the other side, strategi marketing through social media, bukan untuk ajar jadi instafemes. Tu tak payah diajar bbnu ni expert dah
Quote tepisket.. 30-12-2020 07:23 PM
Dulu nya assignment lg mncabar. Keluar duit peluh masa cuti sampai x balik. Ni korg duk dpn laptop pgg hp je buat assignment. Tu pun rasa lemah lagi??? Adeii la gen z ni.
Quote minahsenget 30-12-2020 07:24 PM
sesudah subuh satu hari tu dpt wsep mintak like n view YT anak dia ,terpaksa la tekan like,,content psai susu pisang lopa...yawnnnn
Quote jas7512 30-12-2020 07:34 PM
Ada subjek dlm communication yg mmg kn ada views dr khalayak ramai...mcm subjek i pula kn analyze companies annual report...eco report etc
Quote kroit92 30-12-2020 07:49 PM
waktu kitorang dulu, lecturer ada jugak suruh buat video assignments, upload ke youtube.
tapi sebab nak memudahkan dia, and the rest of our class view video masing2.
and dia tak kisah view numbers, tapi quality video, content, cara kitorang present and deliver the points tu yang penting.

jangan present macam dalam kelas and record the whole thing. no. dapat telur ayam.
nonsense buat video macam tu katanya.

attract your viewers to listen and watch your presentations.
so kitorang buh la katun2 sikit, music selingan, amik shot angle banyak-banyak,
jalan2 keliling kampus, keliling bandar, cari background and shoot.
lepas tu include animated graph bagai.. mak datuk pening nya waktu tu..

walaupun hampir beratus jam record and edit.
hasilnya tak wow pun. just OK je.. sebab kami sekumpulan takde pengalaman editing or IT background. semua buta kayu bab software, haha

so, agak kagum la tengok video2 orang edit lawa. kudos for their hard work.
Quote aleesyasofia 30-12-2020 08:02 PM
manja betul budak2 sekarang ni.. bukannya susah pun buat video, upload dan view.. iolss punya tugasan yang kena menulis pun byk student buat ala kadar jer.. yg copy paste pun ada jgk.. tp, bila tegur jenis dgr kata dan buat elok2.. jd, kita pun lembut hati dan bersungguh2 nak tlg.. effort tu ttap ada..
Quote TomyamPuteh 30-12-2020 08:15 PM
Nsb baik time aku study dlu xde mende2 gini. Old school gitu.
Quote Zirara99 30-12-2020 08:16 PM
Pernah je. Tapi berkaitan sebab subject tu subject technology in education. Subject calculus bagai tu tkde plk disuruh macam ni. So okay je. Kalau yg tk berkaitan ni,nasib mung la.
Quote kookiechip 30-12-2020 08:17 PM
Kawan I belajar dkt ui** 2-3 semester kena buat video gini. Kesian pulak tengok. Nak dapat markah lebih ada pulak target kena capai.
Quote jas7512 30-12-2020 08:34 PM
Mmg manja dan ngada2 lak bdk2 skrg..buat benda senang pun merungut..bknnya kn interview big shot ke naik atas lori kontena atau atas kapal nak buat report..dah tu suka minta tlg dgn famili atau dah trgkan byk kali pun still x reti2 nak buat..semua nak bersuap....20 30 thn lg ntah camna msia sbb susah ckit pun x blh nak handle

Lihat semua komen(68)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top