Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

"Romantiklah Dengan Syariat" - PU Rahmat Sindir Kamal Adli?

22-12-2020 08:38 AM| Komen: 136

Sehingga kini, tindakan pelakon Kamal Adli yang tampil membuat kejutan melamar Uqasha Senrose di pentas Anugerah MeleTOP Era 2020 masih hangat diperkatakan netizen.

Namun, tidak terhenti di situ sahaja. Ia juga mendapat perhatian Pencetus Ummah (PU) Rahmat Ikhsan yang memberikan nasihat mengenai lamaran secara terang-terangan mengikut hukum Islam dan mengapa ianya tidak dianjurkan.


Kredit foto: IG/FB

Kata PU Rahmat, disebabkan ada wanita yang kuat untuk mengatakan tidak, serta ada juga yang akan kasihan dan tidak mampu untuk menolak, lantas Islam tidak mahu wanita berada dalam serba salah atau tekanan ketika menerima lamaran lelaki.

Dedahnya lagi, ia tidak dianjurkan dalam Islam bertujuan untuk menjaga air muka lelaki andai lamaran itu ditolak.

Bahkan, pernikahan juga bukanlah melibatkan dua jiwa semata-mata namun turut melibatakan dua buah keluarga.


Kredit foto: FB

Namun begitu, PU Rahmat turut berharap supaya jangan terlalu mengikut trend barat dan menyeru agar melamar secara terang-terangan dapat dihentikan.


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 136
Komen

Previous : 'Alhamdulillah, Pandainya' - Aaisyah Dhia Rana Dipuji Pandai Mengaji Al-Quran

Next       : Ali Puteh Luah Rindu Pada Ibu Dan Abam, Kenapa 'Kerat' Gambar Hidayah?

Komen Terbaru

Quote akuman1981 23-3-2021 09:00 PM
hm betul juga kata pu. begitu rupanya sebab nak jaga air muka. tapi byk komen di atas tak setuju dgn pu. maka biarla kaum wanita2 di m'sia ni terima lamaran terbuka dgn lamaran biawak2 idup. they kenot say no!

Lain-lain Komen

Quote sarah82 22-12-2020 08:53 AM
Haktuihhhh.. Ni lagi geng munafik.. Bila kena geng sendiri buat haramjadah.. Diam mcm kura2...

3 geng MUNAFIK yg aku tgk
1. GENG KEADILAN UTK SEMUA - Hanya komen kutuk bila melibatkan PN + PAS,  Melayu , islam saja.. Tapi bila PH dan seangkatan buat haramjadah.. Terus kedu.. Diam jadi kura2..EGGLESS.

2. URBAN BERKERAK + LIBERAL.. Tak payah diterangkan lagi.. Korang kenal.

3. GENG PENUNGGANG AGAMA - hat ni MUNAFIK TAHAP 7 petala langit... Hanya bunyi bila org lain buat salah tapi terus tak ada BALLS bila kena geng sendiri yg buat.

Dan aku faham la.. Kenapa bila sampai masanya nanti penunggang2 agama akan dilempar dalam neraka dgn satu lemparan yg paling dasyat dan hina.

Quote beatgirlX 22-12-2020 08:56 AM
sarah82 replied at 22-12-2020 08:53 AM
Haktuihhhh.. Ni lagi geng munafik.. Bila kena geng sendiri buat haramjadah.. Diam mcm kura2...

3  ...

Ermm..Bab lain ada betul..cuma org lg meluat kalau kena geng sendiri diam sejuta bahasa tanpa berkutik pun...
Choiiii sgt
Quote rosannazmia 22-12-2020 09:00 AM
Ade betul nya ustz ni ckp . I bet dia “ada” tulis mcm ni pjg lebar kat kawan2 piyuz n dahi n segala ustz segera kan?
Quote Nnasda53 22-12-2020 09:06 AM
En Rahmat engkau tegur ni betul dan bagus tak di nafikan.
Cuma nyaaaaa..
Bila org  seolah2 pendosa ni En Rahmat tegur secara terangan2 sbb benda yg di buat secara terangan.
Kenapa mesti di bezakan ya cara teguran imej yg bukan islamic dgn islamic ya.
Dan Dan bila kena pada puak2 seolah2 islamik Encik mendiam seribu bahasa.Secara terangan kot mengedik ngeletis di khalayak ramai yang terangan belum pasangan halal pun.Kenapa tidak di tegur secara terangan..itu masuk kategori ahli syurga ke buat terangan tp tegur secara personal ya.
Tolonglah bertindak adil.

Quote sarah82 22-12-2020 09:19 AM
beatgirlX replied at 22-12-2020 08:56 AM
Ermm..Bab lain ada betul..cuma org lg meluat kalau kena geng sendiri diam sejuta bahasa tanpa berk ...

Yg baik tu kita terima.. Tapi bila geng sendiri buat tu diam hangin..

Tu si lopak dgn tunang dia.. Patut kena tegur.. Beromantik segala bagai sedangkan x nikah lagi.. Tapi diam saja.. Napa? Sebab geng sendiri yg buat.
Quote Orix 22-12-2020 09:38 AM
1st of all who r yuss ? biarlah nak lamar ke apa in public ka hapa... geng2 kau pun tayang bebird, aniaya perempuan segala bagai hader kau tegur in public? haktuii
Quote coco 22-12-2020 09:40 AM
ek eleeehhh...... set set puih daik semua ko tak nak plak nak nasihat kan bila suka suka ceraikan bini,  suka suka kawin curi,  suka suka rogol sampai bertazkirah.....
Quote husna_amal 22-12-2020 09:42 AM
Dai atau PU ni berani bersuara kat artis2 je kat member sendiri diam dan lepas tu bukan main lagi backup.
Quote rosannazmia 22-12-2020 09:47 AM
Nnasda53 replied at 22-12-2020 09:06 AM
En Rahmat engkau tegur ni betul dan bagus tak di nafikan.
Cuma nyaaaaa..
Bila org  seolah2 pendosa ...

Tau pulak nak jaga aib khuennss?meols x paham konsep “menjaga aib” di kalangan “org alim” bkn apa meols ade baca komen2 netizen dlm fb insta yutube komen depa suh jaga aib bla2 siap post ayat al quran n hadis bila hok kena tu hok puak “alim” guanee tu ek? Xpaham meols
Quote prizadane 22-12-2020 09:48 AM
Nnasda53 replied at 22-12-2020 09:06 AM
En Rahmat engkau tegur ni betul dan bagus tak di nafikan.
Cuma nyaaaaa..
Bila org  seolah2 pendosa ...

second you! mungkin PU/ Daie ni merasakan mereka di level lain. kalau nak tegur sesame mereka, cuma perlu dm/pm. Mereka sendiri letakkan diri mereka lebih tinggi dari orang lain
Quote helicornia 22-12-2020 09:48 AM
i setuju dgn kata2 PU ni. teringat hanis zalikha masa dilamar dulu. muka mcm bemgang pun ada.nk rejek kesian so dia sebut insya Allah je. pastu ditanya2 lagi baru dia jawab yes dgn muka tk rela huhu
Quote rosannazmia 22-12-2020 09:49 AM
coco replied at 22-12-2020 09:40 AM
ek eleeehhh...... set set puih daik semua ko tak nak plak nak nasihat kan bila suka suka ceraikan bi ...

Tu “personal problms” kata theyolsssss.... gituhh depa membackup
Quote anggeriklatifah 22-12-2020 09:58 AM
helicornia replied at 22-12-2020 09:48 AM
i setuju dgn kata2 PU ni. teringat hanis zalikha masa dilamar dulu. muka mcm bemgang pun ada.nk reje ...

Ingat sgttt!!!
Nmpak reall muka dia takkk rellaaaa
Aku dpt rse dia taknak pun si herul tu..sekadar couple2 sekejap semntara dia nak Cari kerabat..
Belum sempat dia dapat Cari kerabat..si herul dah cepat2 propose diaaaa..hahahah..
Quote bulalof 22-12-2020 10:02 AM
benda ni kamu nak komen?

ilmu agama kamu takat tu je komen psl retis malaysia?

kamu x nampak kemungkaran dan kejahilan yg terbentang luas di tanah air?

komen dan nasihatkan tentang itu.
Quote budakmanentah 22-12-2020 10:04 AM
ahahahha...nak ckp benda yg sama jugak. PU rahmat ni kalau geng2 ustaz mee segera buat hal. dia xde bunyi.senyap sunyi.tp kalau kena tang artis,panjang lebar dia punya pos
Quote TomyamPuteh 22-12-2020 10:07 AM
Don wori .lps ni kluar la statement...saya dan uqasha msh jahil
Quote MsCinderella 22-12-2020 10:25 AM
PU ni ada tak komen kawan dia berdating secara live kat socmed? siap tershahsul panggil sayang...status mrisik/bertunang pun x ada tp dah berdating live...

ok la PU..apa yg PU cakap tu betul...malu la kalau si pompuan say NO. tp atleast kamal niat utk menghalalkan pasangan dia...dia pun tahu tak baik kawan lama2...baik nikah saja terus...

gitewwww
Quote tomatome 22-12-2020 10:26 AM
Aaa over la piyuuu2 ni.. bila kes geng2 dia diam x bkutik konon jaga aib orang puihhh
Quote adelea 22-12-2020 10:31 AM
Aku ni .. jarang nak sound balik PU PU acah hebat nihhh

First ko dgr ke idak ... Dia ckp famili semua dah tau .. dia nak buat tu utk media and fan je ...

Semua bende nak jadi issue ...
P betulkan famili anak beranak and adik beradik hg dulu

Lihat semua komen(136)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top