Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus Lihat artikel

'Membazir Je Bayar Gaji Pemain Bola Mahal, Main Entah Apa-apa'

22-12-2020 09:20 AM Komen: 39



"Selain gaji yang tinggi gila, mana datangnya duit kelab bola tempatan untuk bayar gaji pemain? Penjualan tiket rendah, jersi copy bersepah, siaran langsung tak banyak."

Itu antara persoalan netizen yang hairan dengan kemampuan pasukan bola sepak tempatan mengurus dana mereka, termasuklah membayar gaji pemain yang mahal.

Adakah ianya datang daripada kerajaan negeri, penaja atau poket sendiri?

Berbaloikah bayaran mahal tersebut?


Foto :NST

Memandangkan gaji pemain yang sangat tinggi, pastinya ia mengundang pertanyaan dalam kalangan peminat bola sepak tanah air. Ada yang menyatakan, kebanyakan dana datang daripada kerajaan negeri.


Foto :Twitter

Selain peruntukan dari kerajaan, dana juga diperolehi daripada penaja pasukan bola tertentu. Jadi, tidak menghairankan pemain bola sepak boleh dibayar dengan mahal sehinggakan sama nilainya dengan pemain bola sepak luar negara. Kualiti tu, sama juga ke?


Foto :Twitter

Jadi, betullah gaji pemain bola sepak Malaysia sama dengan pemain luar negara. Ini menyebabkan persaingan setiap negeri di Malaysia sangat sengit walaupun dahulu pernah dikatakan gaji siling pemain adalah sekitar RM8,000.


Foto : Twitter
Foto : semuanyabola.com

Ada pula yang mencadangkan agar liga bola sepak diswastakan agar duit kerajaan negeri boleh digunakan untuk sukan lain yang selama ini dianak tirikan. Jadi, anda rasa bagaimana? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
1
1
0
Komen: 39
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote makcun14 25-1-2021 08:49 AM
Wowww tak sangka macam ni tinggi gaji dorang.aku kalau belum berlaki dah try dah. Untung untung dapat la beg chanel sebijik

Lain-lain Komen

Quote husna_amal 22-12-2020 09:37 AM
Memang patut di swastakan dari dulu. Tak pasal2 kerajaan negeri kena tanggung gaji mahal2 ni. Kena ada fair play bagi setiap kelab.
Quote adeqbun 22-12-2020 09:48 AM
Bapak aaa gaji.ptt la retis2 berebut nak menempel
Quote Nokiaman 22-12-2020 09:59 AM
William Hill,ladbrokes,Dafaber,Bet888...sportsbet....ni semua penyumbang jugak gaji pemain ni....
Ada korang tau...?
Quote ultra78 22-12-2020 10:05 AM
Duit kerajaan negeri tu kalau dibuat utk bina taman,kutip sampah,etc ada juga faedahnya utk rakyat
Quote zacks 22-12-2020 10:11 AM
Caj gaji rm3k dah la. Mcm pekerja swasta tipikal.

Boleh dak gitu?

Duit kerajaan tu salurkan ke tmpt yg lebih memerlukan.
Quote Kurex 22-12-2020 10:35 AM
Atlet skrg lagi suka berendut
Quote mziskandar 22-12-2020 10:39 AM
tampal jln rosak
Quote mdhelmi 22-12-2020 12:24 PM
macam artikel tahun 2015 je tu

bagi peminat bola dah paham sgt dah gaji diorg ni
xperlu nk bahas pon
Quote salmon-suki 22-12-2020 01:44 PM
Kalau terkenal seluruh dunia wajar laa kot,tp setakat liga malaysia jah..mcm tak berbaloi bayar mahal2..sumbangan utk negara pn xde..agaknya gaji datok LCW brp yee..skills y xde pengganti lagi kot..
Quote duri_durians 22-12-2020 01:47 PM
setuju 100%..

dah kenapa pulak kerajaan negeri nak kena tanggung korang.

byk benda lain boleh buat.

permainan pun tak menghiburkan.
Quote Firenzza 22-12-2020 01:57 PM
Main bola kt msia ni utk hiburan semata2 ke hapa? Sebelah eropah sana bola ni diorg buat duit utk berjudi mcm lumba kuda....sbb tu club2 kecik sampai brp division pun blh hidup
Quote cHimo 22-12-2020 02:02 PM
Gaji mahal tapi kualiti cuma jaguh kampung
Quote sekngucing 22-12-2020 02:18 PM
Gaji player pra 2012 sekitar 5-10k
Lepas jdt masuk liga super pd 2013..gaji jd naik
Quote brego 22-12-2020 03:06 PM
betul la tu.
liga M ni overrated dan overpaid.

ramai player yang gaji nya lebih tinggi,
dari gaji purata player professional Jepun.

padahal ranking FIFA antara Jepun dan Malaysia,
jauh tinggal berkoyan koyan
Quote dudaberhias 22-12-2020 03:08 PM
zacks replied at 22-12-2020 10:11 AM
Caj gaji rm3k dah la. Mcm pekerja swasta tipikal.

Boleh dak gitu?

sah2 boleh... tapi btw nak tanya sape2 tahu... kutipan tiket bola ni masyuk ke before covid? ada tak 10 juta setiap perlawanan?
kalau takde buang duit je bayar pemain2 tiap2 bulan.. duit2 bayar pemain tu dapat dari mana? orang derma ke pakai duit rakyat?

kalau duit rakyat memang tak berbaloi langsung sebab takde pulangan apa pun...
Quote brego 22-12-2020 03:10 PM
Edited by brego at 22-12-2020 03:25 PM
husna_amal replied at 22-12-2020 09:37 AM
Memang patut di swastakan dari dulu. Tak pasal2 kerajaan negeri kena tanggung gaji mahal2 ni. Kena a ...

liga M tiada financial fairplay,
dan tiada salary capping macam USA MLS.

itu sebab bila ada bintang muda baru naik,
terus kena sambar dengan JDT,
bagi gaji tinggi yang tak mampu di counter oleh kelab asal,
lepas tu mereput duduk bangku simpanan

contoh terbaru,
akhyar rashid, aka neymar malaysia.

JDT adalah penyebab utama inflasi gaji di liga M,
itu sebab kelab lain terciduk,
tak mampu bersaing dengan kelab sugar daddy


Quote kelapaparut 22-12-2020 03:11 PM
patutla retis2 pengasas2 produk kcantikan nak sgt rapat dgn pemain bola, dah tu sukan lain xpenting ke, kjaan negeri pun alahaii..
Quote brego 22-12-2020 03:17 PM
zacks replied at 22-12-2020 10:11 AM
Caj gaji rm3k dah la. Mcm pekerja swasta tipikal.

Boleh dak gitu?

boleh. downgrade liga jadi semi-pro.
siang keje macam biasa, petang training bola.
weeken lawan bola.

memang itu jer level player msia,
tak layak pun main professional.
kalau betul berbakat, boleh jadi professional main di liga luar negara.
macam otai2 terdahulu - lim teong kim, fandi ahmad, syed ahmad, chow chee keong, etc

Quote brego 22-12-2020 03:24 PM
dudaberhias replied at 22-12-2020 03:08 PM
sah2 boleh... tapi btw nak tanya sape2 tahu... kutipan tiket bola ni masyuk ke before covid? ada t ...

tak sampai pun 10 juta per game, 1 juta pun tak sampai

income kelab bola di liga M,
mostly dari money grant from FAM (tv money & sponsorship),
dan jugak budget kerajaan negeri (melalui persatuan bola negeri).

yang kelab di selatan, mereka ada sugar daddy.

Lihat semua komen(39)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top