Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Usia 8 Tahun Dah Bedah Katak, Sheikh Muszaphar Nak Semua Anak Ikut Jejak Langkah

10-12-2020 04:45 PM| Komen: 111

Angkasawan negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar menerusi hantaran di Instagram meluahkan hasrat melihat kesemua anaknya menjadi doktor sepertinya.



"Saya mengimpikan keenam-enam anak saya menjadi doktor (Dr Isabella, Dr Natasha, Dr Adam, Dr Noah, Dr Eusoff dan Dr Emelia)," tulisnya.

Katanya, dia mengimpikan menjadi seorang doktor sejak berusia enam tahun dan ketika itu dia sudah diperkenalkan bapanya dengan stetoskop, mikroskop dan buku berkaitan biologi.


Kredit foto: IG Sheikh Muszaphar

Malah, dia membedah kata pertamanya ketika berusia lapan tahun!



Tambahnya, dia dibesarkan bapanya dengan kuasa visual. 'Apa yang kamu percaya, kamu mampu melakukannya'. 

"Inilah yang ayah beritahu setiap hari dan saya akan melakukannya pada anak saya pula," ujarnya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
3
0
0
Komen: 111
Komen

Previous : Kanser Elyana Hampiri Tahap Lima, Merebak Ke Rahim, Hati Dan Pangkal Paha

Next       : "Saya Tak Murung, Tak Sedih" - Lumpuh Sebelah Muka, Faye Kusairi Muhasabah Diri

Komen Terbaru

Quote spitsid 13-2-2021 08:35 PM
Korang percaya ke bila SM ni rely comment kat ig dia yang dia jalan kaki belakang rumah je pasal isu sorang ni questioned dbkl mcmana SmM ngan 4 org anaknya boleh jalan2 masuk dalam taman botani kl tu tapi dia dengan anak dia sorang je polis kata tak boleh masuk.  Gigih nauu jalan kaki dengan 4 anak kecik dr klgcc ke taman botani. Masuk akal ke uols?

Lain-lain Komen

Quote asma87 10-12-2020 04:56 PM
Kalau anak xminat bidang medic, kena paksa jugakke
Quote Skuau 10-12-2020 05:06 PM
Aku..hanya pernah suntik katak ngn air.
Quote Normabaru 10-12-2020 05:09 PM
Tgk ni xmustahil ai dgn ssadiq tu sume nk jd pm sejak kechil jgk kot
Quote mamajawie 10-12-2020 05:20 PM
kalu la anak2 dia ada yg xnak jadi doktor agak2 dia ni bleh jadi sewel x?btw aku cm takut tgok dia punya way of parenting..len maciam..
Quote paiayam 10-12-2020 05:32 PM
Dia nk jd doktor sbb sendiri minat kan. Tu yg dissect katak masa umur 8 thn. Anak2nya kalau minat nk jadi doktor ok lah, amik sorang satu jd specialist, cardiologist sorang, neurologist sorang, endocrinologist sorang etc. Anak2nya pun tampak cerdas yg besar2 tu. Tp tgk2 nanti anak2 makin besar minat bidang lain. Takkan nak paksa kan hehe
Quote 311gurl 10-12-2020 05:34 PM
Asian parenting done right betul ni

but I tak sokong sangat la parents yg insert themselves dlm hidup budak2 tu sampai nak control apa cita2 dorang

but better jadi doctor la dari jadi PU reality show or retis tik tokers
Quote lattehazelnut 10-12-2020 05:37 PM
mamajawie: kalu la anak2 dia ada yg xnak jadi doktor agak2 dia ni bleh jadi sewel x?btw aku cm takut tgok dia punya way of parenting..len maciam..

Tu mcm extreme sikit kadang2 esp utk anak 1st n 2nd tu.. mcm coach olimpik dia punye tahap disiplin..
Quote kembangbunga 10-12-2020 05:51 PM
mamajawie replied at 10-12-2020 05:20 PM
kalu la anak2 dia ada yg xnak jadi doktor agak2 dia ni bleh jadi sewel x?btw aku cm takut tgok dia p ...

Iols tengok ank2 theyols, iols yg ‘penat’
Quote Catpaw 10-12-2020 05:58 PM
Tulis buku pulak ke.. berapa ringgit yang ni... dulu tulis apa reaching for star? Apaentah...
Quote EvieWanKenobi 10-12-2020 06:05 PM
anak2 dia kalau pi mall pun macam tu ke?
lasaknya..
Quote cmf_premierleag 10-12-2020 06:06 PM
kowser la dgn jantan yang acah2 super kompetitif nih
Quote chandrahusin 10-12-2020 07:10 PM
Sounds like narcissistic parent to me
Quote lola0311 10-12-2020 07:23 PM
Tapi dia sndiri x practice pon...
Quote RatuDunia94 10-12-2020 08:32 PM
Bosannya kalau semua anak jd doktor.. x colorful lah life family deols..
Quote lavendernovella 10-12-2020 08:37 PM
Edited by lavendernovella at 10-12-2020 08:39 PM

Something off pulak lama2 dia ni....

Iol pun tingin jadi doc / vet. Tapi math kantoi satu hal ,
Satu hal lagi, tak sampai hati nak bedah2 mayat2, katak2 hidup tak bersalah , dan bangkai2 haiwan ... (rasa empati tu tinggi)
But still sampai skg minat medic tu tetap ada.
Pendek kata , biar lah minat dan keinginan tu secara semulajadi janganlah dipaksa ...
Quote lavendernovella 10-12-2020 08:40 PM
lola0311 replied at 10-12-2020 07:23 PM
Tapi dia sndiri x practice pon...

Kuang kuang kuanggg... hahaha
Quote doubleA 10-12-2020 09:53 PM
mamajawie replied at 10-12-2020 05:20 PM
kalu la anak2 dia ada yg xnak jadi doktor agak2 dia ni bleh jadi sewel x?btw aku cm takut tgok dia p ...

Dia cakap apa dorang nak jadi masa depan dia tak sekat. Tugas dia cuma guide, dan dia buat cara bapak dia buat kat dia dulu. Iols folo dr sheikh ni dia rajin gak reply soalan followers, tak kerek macam sesetengah doctor yg cakap tak bagi consultation langsung through soc med. banyak soalan2 utk dr sheikh ni pun pasal baby/parenting. Semua org ada cara masing2 kan
Quote mawardia 10-12-2020 10:36 PM
Anak sulung dia tu nampak mcm stress.
Quote Nokiaman 10-12-2020 10:49 PM
Bukan smua insan boleh jadik Dr pon..
ni semua dipilih oleh Ellohim Kehendaknya tu...
Dr benteng terakhir sebelom nyawa melayang....last resort of hand onearth..
So...sebaiknya jadi Dr nie diibaratkan Dikurnia la tu

Lihat semua komen(111)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top