Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

"Jahat Lantai Ni, Biar Mama Pukul Dia!" - Ubah Sebelum Menyesal

4-12-2020 04:20 PM| Komen: 22

Setiap ibu bapa mempunyai cara tersendiri dalam mendidik anak masing-masing. Ada yang bertegas dan ada yang berlembut mahupun menyimbangkan antara kedua-duanya.

Namun,  ramai ibu bapa menyedari bahawa ada sesetengah perkara yang 'dinormalisasikan' sejak kecil sebenarnya mengundang kesan negatif kepada anak jika tidak segera diubah.


Gambar hiasan

"Jika anak terjatuh sendiri, kemudian menangis. Kadang-kadang kita (ibubapa) ni pukul benda (lantai) tu untuk pujuk anak.

Siapa buat? Lantai ni ye. Hah, pukul dia, berani dia buat kaki adik, ya.

"Anak pun ikut pukul lantai tu. Memang mujarablah, anak akan terus berhenti menangis.

"Sebenarnya cara ni salah. Cara ini akan ajar anak untuk fokus pada masalah dan salahkan masalah sepenuhnya," tulisnya.


Loading FB Post...

Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan menerusi Facebook berkata, amalan itu akan menyebabkan anak cenderung menyalahkan pihak lain walaupun ia kesalahannya sendiri.

Justeru, Dr Kamarul menyarankan agar ibu bapa mengubah pendekatan itu dengan mengajar anak supaya tidak mencari kesalahan 'pihak lain'. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 22
Komen

Previous : Betulkah Berkebun Dapat Hilangkan Tekanan Perasaan?

Next       : Jom Ke Tasik Cermin, Timah Tasoh, Perlis Yang Masih 'Dara'

Komen Terbaru

Quote cikcikebom 11-12-2020 04:21 PM
parent patut lebihh educate laa kan..gali laa ilmu mendidik anak yg betul

bukan asal boleh jer

Lain-lain Komen

Quote LemangGoreng 4-12-2020 04:32 PM
tungku tangkal balik pintu , budak nakal memang begitu. fuuhh! hahaha
Quote Purlylilac 4-12-2020 04:45 PM
LemangGoreng replied at 4-12-2020 04:32 PM
tungku tangkal balik pintu , budak nakal memang begitu. fuuhh! hahaha

Eh sama mcm mak sy sebut make cucu dia jatuh. Hahaha
Quote pxlbb 4-12-2020 04:58 PM
Satu lagi perangai budak kalau jatuh. Dia tengok dulu ada org nampak ke tak. Kalau parent yg nampak dia akan nangis. Kalau x dia relax je kibas2 lutut pastu main balik. So bila anak jatuh tu cuba buat2 tak nampak sgt. Unless dlm situasi dangerous la (kena juga ada disclaimer ni kang dpt parent pembaris baca)
Quote matbad 4-12-2020 05:38 PM
pxlbb: Satu lagi perangai budak kalau jatuh. Dia tengok dulu ada org nampak ke tak. Kalau parent yg nampak dia akan nangis. Kalau x dia relax je kibas2 lutut ...

Nak dipujuk dan manjaaaa. Kalau org nampak tu malu sebenaqnya hahs
Quote doubleA 4-12-2020 06:09 PM
Habis tu nak cakap apa? Sory tak nampak fb post loading... refresh pun tak keluar
Quote depresio 4-12-2020 06:17 PM
Sebenarnya psikologi
Budk dia jatuh dia akan tgk reaksi kita
Kalau kita panik atau kita marah anak pon automatik akan nangis

Kita tengok buat rilek gelak tolong sapu lutut dia.. nasihatkan dia lain kali hati2 anak pon ok je sambung main..
Quote najib888 4-12-2020 06:35 PM
Jadi, cara yg betuinya lagumana doc?  
Concern sangat hang ni doktot.. hat lama salah, hat tu salah, hat mana betuui?

Dr. BBNU ni mmg mcm2.. yg pakar bedah/ pemakanan dok camdet bab pantang..  macam-macam la hangpa..
Hangpa je la yg betui..
Quote pichee 4-12-2020 06:48 PM
Klu ank2 i jatuh, i akn ckp...

Ok2 bgn, lps ni carefull...tp dgr la dorg ckp terpijak kaki la...tersilang kaki...

Tp,  biasa i yg over klu jatuh...mesti i cpt2 nk peluk..

Hsbd i akan ckp dr jauh je..dah2 bgn...
Quote lavendernovella 4-12-2020 07:14 PM
Budaya asian, mmg cengitu, mesti siap2 cari sesuatu atau seseorang utk dipersalahkan.
Quote mawardia 4-12-2020 07:40 PM
Aku setuju. Depan aku kawan aku ajar anak dia mcmtu. Sekarang that boy dah masuk tadika jenis tak nak mengaku salah and asyik blame org lain. Sampaikan kalau dia terlanggar kerusi pun kerusi yg salah, bukan dia. Toxic tau pemahaman gini.
Quote AshKetchum 4-12-2020 08:18 PM
so acik yatt berkali kali anak heshe jatuh pon salah lantai la gituh? ke lepas tu salah graviti pulak? lepas tu aurora ke sebab aurora tu graviti? eh?
Quote RatuDunia94 4-12-2020 09:16 PM
Kalau iols padan muka kan je.. sbb awal2 eh pesan jangan lari2. Kalau jatuh bangun sendiri sbb at the end sendiri yg akan tolong diri sendiri bukan org lain.
Quote aderaderker 4-12-2020 10:26 PM
Satu lagi jenis yg cakap,  budak lelaki tak boleh nangis. Budak lelaki kena kuat yada yada.

Maksud aku bukanlah nak buat lelaki jadi manja tapi macam nak cakap lebih kepada tak nak normalkan pompuan takpe nangis2, lelaki kalau sakit ke sedih ke takleh tunjuk....
Quote makneng 5-12-2020 12:14 AM
Ada lg satu....makpak yg jenis takut2 kan anak. Cth: haaaa nangis la, nanti acik ni amik.
Mak pernah sound eh sorang pompuan masa dia ckp macam tu. Mak cakap... Acik pun tak nak budak kuat nangis, suruh mak kamu pujuk. Mak terus blah dr tempat tu. Apa ke benak makpak mcm ni.
Quote Megikari 5-12-2020 11:41 AM
Mak aku kalau dulu2 kitorang lari2 or memanjat sana sini pastu jatuh ayat standard dia "haaaaa lari la lagi, biar terkopak lutut tu pulak". Tak pun "haaaaa panjat tinggi2 lagi". Dia punya haaaaa tu dengan suara memetir ya, bukan suara penuh kasih sayang. Lepas tu disertai cubitan pulasan 360 darjah kat tepi ketiak hahaha
Quote SecretLuv 5-12-2020 03:57 PM
Haha betul tu. Ramai yang buat macam tu
Quote gideoncross 6-12-2020 10:37 AM
lavendernovella replied at 4-12-2020 07:14 PM
Budaya asian, mmg cengitu, mesti siap2 cari sesuatu atau seseorang utk dipersalahkan.

Entah2 org2 dwasa yg suka sngt brgaduh pstu slhkn org lain wlaupn dia sndri yg brsalah, msti dlu2 d manjakn dgn cara camni.
Quote gideoncross 6-12-2020 10:42 AM
aderaderker replied at 4-12-2020 10:26 PM
Satu lagi jenis yg cakap,  budak lelaki tak boleh nangis. Budak lelaki kena kuat yada yada.

Maks ...

Ni stigma dri zmn dlu, prmpuan dllu d ktakn lmah & kuat mnangis & llaki kna protect prmpuan, sbb tu llaki kna sntiasa kuat & mnangis, msti kna kutuk "Ko tu llaki, mna boleh mnangis, msti kuat". No wonder llaki mudah trkna depression, sbb x boleh tunjukkn prasaan, klau tnjuk ke msti kna kutuk.
Quote mawar_mustika 6-12-2020 02:52 PM
LemangGoreng replied at 4-12-2020 04:32 PM
tungku tangkal balik pintu , budak nakal memang begitu. fuuhh! hahaha

hahaha lebih kurang sama dgn arwah my sister dlu ske sgt gune ayat ni kalau anak2 die @ bdk2 jatuh...cume ayat tungku tangkal blk bukit, bdk nakal blh sakit...pastu die akan bg tau jgn buat lg nnt dpt sakit lagi

Lihat semua komen(22)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top