Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Covid-19 Bermula Di India - Saintis China

28-11-2020 10:25 AM Komen: 66
Sepasukan saintis di China menerbitkan satu laporan mendakwa Covid-19 tidak bermula di Wuhan.

Terkini, penyelidikan terbaharu diketuai Dr Shen Libing dari Insitut Sains dan Biologi Shanghai tampil dengan teori bahawa ia bermula di India, lapor Daily Star.


Ujian swab dijalankan di sebuah jalan kawasan perniagaan di Wuhan
Kredit foto: Daily Star/Getty Images

Penerbitan itu turut dimuat naik ke platform khusus untuk jurnal perubatan iaitu The Lancet pada 17 November lalu.

Ia membincangkan maklumat mengenai virus itu yang disalurkan oleh 17 negara berbeza dan ia membawa kepada asal usulnya yang didakwa berpunca sama ada di India ataupun Bangladesh.

"Tak mungkin Wuhan jadi tempat pertama jangkitan Sars-Cov-2 antara manusia dengan manusia," kata Dr Shen.

Bagaimanapun, penemuan itu turut mendapat kritikan penyelidik lain yang mana ia dikatakan menggunakan prinsip kajian yang salah.

Antara yang menentang termasuklah David Robertson dari Universiti Glasgow. 


Sumber: mStar

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
0
0
Komen: 66
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote michiko_erza 1-12-2020 03:18 PM
Covid-19 Bermula Di China - Saintis India

Lain-lain Komen

Quote Tinot7 28-11-2020 10:27 AM
Wwwoooaahhh... mula la adegan menyalahkan org lain... ngaku je la...
Quote aikee04 28-11-2020 10:28 AM
Pulakkkk.....
Quote shernazz 28-11-2020 10:29 AM
Kang sat lagi saintis india buat kajian habaq china pula pasal plak
Haha
Quote Simunggu 28-11-2020 10:38 AM
nak cover up makmal jahanam yahudi di Wuhan tu kah????
Quote Acikgomen 28-11-2020 10:46 AM
Indon taknak join claim ke
Quote Artemesiaa 28-11-2020 10:49 AM
Saja le tu bukan ke dia tengah panas kat sempadan kedua2 negara.
Quote Knowlee 28-11-2020 11:05 AM
Sat sat, nak baca paper tu jap.
Quote Skydiva 28-11-2020 11:12 AM
Ok~ *sambil roll-eyes* pasni nanti india plak balas teori konspirasi ni.
Quote krustykrab 28-11-2020 11:15 AM
Mohon indon claim cepat2...
Quote orgsepang 28-11-2020 11:18 AM
China kecil hati sebab india tak nak beli vaksin dari sana agaknya.
Quote sarah82 28-11-2020 11:33 AM
mula dah usaha leluhur prc salahkan leluhur benua kecik....

Quote kakikuDibibirmu 28-11-2020 11:35 AM
India dengan China bergaduh, melayu tepuk tangan
Quote Dwdrum 28-11-2020 11:47 AM
Edited by Dwdrum at 27-11-2020 07:58 PM
sarah82 replied at 27-11-2020 07:33 PM
mula dah usaha leluhur prc salahkan leluhur benua kecik....


Dia tidak salah kan benua kecil 100%.. Kata nya virus spread di australia later baru di wuhan ber mula... Cuba blame australia sama sebab sinophobia di sana... Hahahaha... Ada few negara on list kata nya covid potential spread ssbelum china... Termasuk america.... Tapi lahanat ini tidak boleh bukti kan 0 patient... Cuba tipu agak agak lah virus sars cov 2 ini sudah ada stock piles dalam lab sebelum pandemic lagi speciment virus sudah ada dari binatang tetapi tidak mampu untuk   transmit dari binatang ke human... Virus too weak dan impotent untuk transmitted human to human... Acik bawang mesyuarat tingkap juga mampu buat research level pt3..

Aku sudah dapat tahu story chinese scientist yang reveal covid 19 di mana dan siapa yang bawa dia keluar dari hong kong...
Quote sarah82 28-11-2020 12:12 PM
Dwdrum replied at 28-11-2020 11:47 AM
Dia tidak salah kan benua kecil 100%.. Kata nya virus spread di australia later baru di wuhan be ...

salahkan US dari bulan 5 lagi x salah aku...aku dok baca byk rumors kata punca dari NY...depa punya tak nak mengaku salah...geram aku...apa salahnya minta maaf sebab jadi punca sedunia kena wabak.
Quote Dwdrum 28-11-2020 12:30 PM
sarah82 replied at 27-11-2020 08:12 PM
salahkan US dari bulan 5 lagi x salah aku...aku dok baca byk rumors kata punca dari NY...depa puny ...

Punca dari NY sebab scientist itu di bawa keluar dari Hong kong ke new york hahahaha... Yang bawa keluar old money philanthropist.... That lady buat research since early pandemic di wuhan.. Ada paperwork but her seniors refused to clarify and collaborate with her... Mereka try to shut her mouth.. Coz pity kepada WHO dan CCP kata nya. Of course lah kan imcome mereka (senior) dari CCP dan some from i WHO... Helpless... aku ingin baca her report tetapi tidak reveal lagi till today... A to z post mortem.. analytical technique for her skill for sure dia tahu... jika tidak kenapa seniors ignoring dan tell her to shut sebab kasihan ccp dan who ...
Quote sarah82 28-11-2020 12:32 PM
Dwdrum replied at 28-11-2020 12:30 PM
Punca dari NY sebab scientist itu di bawa keluar dari Hong kong ke new york hahahaha... Yang bawa  ...

perghhhhhh...menarik ni...aku kena cari la...mmg dari awal nampak WHO back up CCP gila2
Quote kakikuDibibirmu 28-11-2020 12:40 PM
Quote MadameOnion 28-11-2020 01:38 PM
Habis semua org disalahkan..padahal diri sendiri pembawak penyakit...semua benda nak dikedarah..pengotor jgn cakap la..tahap iblis...tak sedar diri..
Quote kbyne 28-11-2020 01:55 PM
Dia kena saman dgn US pasal covid,ada lagi nak mari kan.
Kalau tengok perangai,dua dua ni sama jer,cuma salah satu ni pandai macam lidah biawak.
Takut kot kita pulak yg kena tuduh.

Lihat semua komen(66)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top