Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Uncle Kentang Malas Layan Orang Susah Tapi Malas

26-11-2020 06:12 PM Komen: 27
Uncle Kentang terkenal sebagai aktivis kemasyarakatan yang sentiasa membantu individu dan keluarga yang dalam kesusahan.

Namun Uncle Kentang atau nama sebenarnya Kuan Chee Heng bertegas enggan membantu golongan susah, tetapi tidak mahu menceritakan keadaan sebenar yang dihadapi.


Kredit foto: FB Uncle Kentang

Saya tak dapat jawab boleh (bantu) kerana kamu tak cerita keadaan kamu, anak kamu berapa orang.

Tak cerita alamat kamu, tak cerita kamu bujang atau berkahwin, tak bagi salinan kad pengenalan suami untuk kami semak ada rekod kes dadah atau tidak.

Maka jawapan saya ringkas, kerana kamu malas mahu cerita, saya pun malas mahu jawab. Jadi, jawapan saya ialah tidak boleh, catatnya di Facebook.

Beliau memuat naik paparan skrin mesej perbualannya dengan seorang individu yang meminta bantuan keperluan makanan dan susu anak, namun tidak menyatakan situasinya yang sebenar.

Kalau itu (butiran) pun malas kamu nak tulis, maka kamu adalah jenis malas dan tak perlu dibantu, tegas.

Ada yang menyokong tindakan Kuan yang menapis permintaan individu sama ada benar-benar memerlukan atau golongan yang mahu mengambil kesempatan.

Loading FB Post...

Namun, ada yang menasihati Kuan agar memperbaiki cara komunikasi agar dan memberi peluang kepada pemohon menjelaskan situasinya.

Uncle buat WhatsApp auto reply la senang. Dalam WhatsApp tu Uncle boleh letak syarat-syarat untuk mohon bantuan...sekadar cadangan ye Uncle, catat Nurul Arfah Hidayah di ruangan komen.



Sumber: ProjekMM

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
0
1
0
Komen: 27
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote azimodin 27-11-2020 11:46 PM
Family i pernah hidup susah sampai i gi sekolah jalan kaki & duit belanja Rm2 untuk seminggu. Buku rujukan pon cikgu yg bagi (cikgu selalu dapat sample buku free). Tapi mak i mmg paksa bangun pagi2 & mandi. Pukul 5 petang dah siap mandi, xboleh merayau-rayau. Keluarga kami pernah mintak bantuan zakat tetapi ditolak sebab rumah ada astro (kami duduk sekali dengan nenek di rumah pusaka, jadi ada benda2 yg mmg bukan kami punya/bayar). 2 pesanan nak i yg i pegang sampai sekarang
1. Jangan jadi pengotor walaupon rumah buruk
2. Jangan harap bantuan semata
Alhamdulillah sekarang mak dah xpayah nak fikir x cukup duit nak makan. Anak2 bagi cukup duit sampai mak iouls jadi chubby. Geng2 biawak x sedar diri macam sohai x oayah la bantu

Lain-lain Komen

Quote missyL 26-11-2020 07:27 PM
Ramai nye meminta2 skang.. Mmg kesian..
Tp tulam xhujung pangkal. Tros mintak..
Org cm uncle ni syed azmi. Ari2 layan msg org yg tipu pn ade nk mintak duit
Quote bakingsoda 26-11-2020 07:44 PM
kann ada laki tapi nak membewak je koje mmg tak patut dapat bantuan, makin selesa la lakinye anak bini disuruh meminta je
Quote otai_g 26-11-2020 07:58 PM
Hari ni pun dlm 1 Grup whatsapp ada org mintk bantuan. Lps selidik2 rupanya scammer. Nasib baik ada org reveal cpt sblm RMI yg menderma ke akaun yg salah.
Quote Supersirap 26-11-2020 08:14 PM
Setuju dengan tindakan uncle kentang ni
Quote RatuDunia94 26-11-2020 08:39 PM
Kalau baca komen2 kat fb mesti ada yg ckp mcm gini "kalau betul nk tolong.. tolong je lah.. x payah tanya itu ini.. ujian utk mereka adalah ujian utk kita".. menyampahhh bila baca...
Quote chenta_dewi 26-11-2020 08:41 PM
Supersirap replied at 26-11-2020 08:14 PM
Setuju dengan tindakan uncle kentang ni

Uncle kentang ni ikhlas bekeje..

Dia reply sendiri tau wasap2 tu smoi ada beberapa hp xsilap 5..padahal dia boleh je pass lada team dia..

Dia sendiri pon tak nampak pon bermewah..
Quote paiayam 26-11-2020 09:31 PM
I perasan kadang yg mintak bantuan, kt fb syed azmi tu, keadaan rumah emm agak kotor. Tp syed azmi bagus, cara dia tegur. Rumah tak besar tak mewah tak deko tak apa, janji bersih, bercuci. Basic la kan, hygiene. Tapi ada je yg bersih rumahnya, kemas, dan rajin buat mcm2 keje utk sara keluarga. Uncle kentang pn ok je bertegas cmtu, sama la syed azmi pun tapis betul2 jgk.
Quote gorjeous 26-11-2020 09:36 PM
Ramai yg malaih.. tak payah layan!
Quote Carcosa 26-11-2020 11:18 PM
Byk yg mintak ni pun, semua nya berlaki kan bewok. Kalau tak bewok, taik dadah. Kau yg buta perut pilih laki gitu, hadaplah. Dahla tu, anak tiap tahun satu. Membunting je kerje. Yg suruh2, paksa2 uncle kentang tu tolong, suruh dia keluarkan duit sendiri. Nak tak?
Quote anony-mous 27-11-2020 02:20 AM
Bagus aktivis mcm ni. Sama mcm syed azmi. Diaorang dah biasa sgt dpt kes mcm ni. Uncle kentang rasanya pernah ckp, klau pampers tu, beli la yg basuh2 tu dkt shopee murah jah. Tp duk harap yg pakai buang. Harap org derma. Theres a reason half of b40 stay b40. Yg kesian selalunya yg jenis xmintak2 bantuan mcm peniaga burger kecik2 tepi jalan, makcik jual goreng pisang, yg ni biasa i akan beli lebih or duit baki kasi depa. Hat mintak2 ni hmmm
Quote anony-mous 27-11-2020 02:25 AM
RatuDunia94: Kalau baca komen2 kat fb mesti ada yg ckp mcm gini "kalau betul nk tolong.. tolong je lah.. x payah tanya itu ini.. ujian utk mereka adalah ujian ut ...



Ingat x ada kes viral yg lelaki beli pampers 20keping? Dekat group BMF ke ekonomi islam, beria2 backup org miskin pemalas. I syak depa jenis mcm ni. Sbb ada je bg cadangan, ckp elok2 tau, suggest beli yg basuh tu.

Malangnya, dah la depa pemalas, miskin, jenis xambik tau , xde nk cari ilmu/alternatif, ada yg ckp jenis tu mahal. Ko mampu afford smartphone n internet, apa diaorang buat ye?? Dah 2020, majority if them masih xtau yg jenis basuh balik tu xguna dah mcm early 90s, guna mcm pad tu jah lps tu bungkus dgn lampin mcm spender. Siap ada yg backup, dia xada masa nk cuci dah itu je ko mampu, hadap la kena cuci pon. Kata kunci dia KENA RAJIN ikut situasi. Eii geram betul aku baca
Quote anony-mous 27-11-2020 02:25 AM
RatuDunia94: Kalau baca komen2 kat fb mesti ada yg ckp mcm gini "kalau betul nk tolong.. tolong je lah.. x payah tanya itu ini.. ujian utk mereka adalah ujian ut ...



Ingat x ada kes viral yg lelaki beli pampers 20keping? Dekat group BMF ke ekonomi islam, beria2 backup org miskin pemalas. I syak depa jenis mcm ni. Sbb ada je bg cadangan, ckp elok2 tau, suggest beli yg basuh tu.

Malangnya, dah la depa pemalas, miskin, jenis xambik tau , xde nk cari ilmu/alternatif, ada yg ckp jenis tu mahal. Ko mampu afford smartphone n internet, apa diaorang buat ye?? Dah 2020, majority if them masih xtau yg jenis basuh balik tu xguna dah mcm early 90s, guna mcm pad tu jah lps tu bungkus dgn lampin mcm spender. Siap ada yg backup, dia xada masa nk cuci dah itu je ko mampu, hadap la kena cuci pon. Kata kunci dia KENA RAJIN ikut situasi. Eii geram betul aku baca
Quote anony-mous 27-11-2020 02:37 AM
paiayam replied at 26-11-2020 09:31 PM
I perasan kadang yg mintak bantuan, kt fb syed azmi tu, keadaan rumah emm agak kotor. Tp syed azmi b ...

I pernah impress dgn ibu tunggal ni ank 2, mmg susah tggal rumah buruk mcm bangsal, tu pon tuan rumah bg tumpang gitu la tp rumah dia kemas!!! Baju2 lipat, gantung elok. Yg jenis ni i yakin depa jujur mmg susah, maknanya dia rajin, tp rezeki je belum ada. Klau yg rumah pon bersepah, bgn kul 11 (syed azmi pernah bg bantuan dkt org mcm ni), i sggup dah smpai dpn rumah, patah balik buat apa bg kalau xikhlas kan
Quote eyansss 27-11-2020 07:00 AM
buat macam syed azmi...  check betul2 siap boleh tau orang tu ada mintak kat banyak tempat yang lain...  macam ni baru la tak menanggung biawak hidup...  takde la semberono main bagi je memacam benda...

Quote eyansss 27-11-2020 07:06 AM
RatuDunia94 replied at 26-11-2020 08:39 PM
Kalau baca komen2 kat fb mesti ada yg ckp mcm gini "kalau betul nk tolong.. tolong je lah.. x payah  ...

dalam islam pun ada adab menolong...  bukan main semberono je tolong...  nanti kena check balik di padang masyar, sebab pertolongan kita membuatkan orang tu makin terjerumus dalam masalah dia...

amek contoh kes kontroversi si "duit saya" tu...  main semberono je tolong siap bagi macam2 lagi...  alih2, rupanya dah berdekad2 menyusahkan tuan tanah dan orang2 kampung...  dengan ada yang penagih dadahnya, pemintak sedekah sebab pemalasnya, bersekedudukannya...  pastu sampah sarap penuh dalam n sekeliling rumah, yang mana banyaknya tu hasil derma orang ramai yang diorang takleh jual balik...  pastu bila si "duit saya" tu dah bagi memacam, masih lagi ada hati paksa tuan tanah bagi belas2 ribu rm...


Quote siputpepel 27-11-2020 07:29 AM
ramai yang jenis camni. kalau perasan kat mana2 video youtube bahagian komen pun mesti ada komen yang minta bantuan "tolong lah saya susah boleh bantu beri susu anak bla bla"
hang gila ka. ada duit renew internet, takkan tak boleh berusaha pi cari duit
Quote mrsbob87 27-11-2020 08:55 AM
penyakit malas ni, memang takde ubat...
Quote paiayam 27-11-2020 10:16 AM
anony-mous replied at 27-11-2020 02:37 AM
I pernah impress dgn ibu tunggal ni ank 2, mmg susah tggal rumah buruk mcm bangsal, tu pon tuan ru ...

Kan. Kalau yang rajin dan yg pembersih tu kita pun jatuh kesian, tp kalau yg pemalas, hishh. Kadang2 masalah attitude yg buat some of them trapped dalam kemiskinan bertahun2
Quote paiayam 27-11-2020 10:18 AM
siputpepel replied at 27-11-2020 07:29 AM
ramai yang jenis camni. kalau perasan kat mana2 video youtube bahagian komen pun mesti ada komen yan ...

Kadang anak lebih umur 2 tahun pn masih diberi susu. Lainlah kalau anak kurang upaya mmg kdg sumber makanan dia susu je, senang hadam. Tp yg mak dok rumah, anak pn sihat,dah besar, masih minum susu botol. Susu dhla mahal.

Lihat semua komen(27)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top