Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Digital Yuan Mencipta Generasi Baru Pedagang Jutawan

25-11-2020 04:47 PM Komen: 19


Kajian terbaru mendedahkan bahawa Digital Yuan (China’s Central Bank Digital Currency/Bank Pusat Matawang Digital China) menghasilkan lebih daripada 7,600 pedagang sepenuh masa yang berhenti dari kerja tetap mereka untuk memperoleh pendapatan dalam talian.

Baru-baru ini ianya menjadi fantasi yang mustahil bagi ramai orang untuk menjadi pedagang harian yang menguntungkan, tetapi dengan terciptanya produk baru seperti Digital Yuan, banyak perniagaan telah gulung tikar.

Digital Yuan adalah matawang digital rasmi yang dikeluarkan oleh Negara China dan sedang mengikut landasan untuk digunakan di serata negara dalam masa setahun. Ia mendorong banyak spekulasi mengenai harganya yang melambung tinggi, dan bilangan pelabur dalam talian yang berani mencapai ribuan orang sehari. Di beberapa bandar, majikan berusaha keras untuk memastikan para pekerjanya terikat disebabkan penemuan minat baru dalam bidang perdagangan dan meraih pendapatan dalam talian.


Bagaimanakah ianya berbeza?

Matawang digital yang lain biasanya tidak berpusat sepenuhnya, dan nilainya turun naik tanpa sebarang perubahan dalam asasnya. Walau bagaimanapun, Digital Yuan disokong oleh salah satu daripada institusi kewangan terbesar di dunia.

Tambahan lagi, ia datang dengan sistem pembayaran yang diintegrasikan. China telah mengujinya dan mengiktiraf WeChat Pay dan AliPay. Sebarang bentuk dana boleh digunakan serta merta dengan sebarang peruncit di China, dengan demikian membentuk satu nilai yang kukuh bagi pengguna matawang tersebut.


Ribuan bertaruh padanya

Dengan pasaran tukaran saham yang hangat membara, China sedang menghasilkan seorang bilionair baru setiap minggu, dan ramai pelabur runcit mahu terlibat dengannya. Dengan akses yang terhad kepada pelabur asing, ia mungkin rumit untuk melabur di China secara langsung, tapi Digital Yuan memberikan peluang ini.

“Saya memang telah lama berminat dengan Gergasi Merah, tapi broker dan bank saya tidak menyokong tukaran saham Negara China. Saya rasa Digital Yuan seperti mimpi yang menjadi nyata. Saya memperolehi potensi keuntungan tanpa had seperti matawang digital yang lain dan kestabilan sebuah negara yang sangat besar”, – kata Adrian Martin, seorang pelabur berumur 32 tahun yang pernah bekerja di pejabat pos hanya sebulan yang lalu.

Yuan Pay Group/Kumpulan Yuan Pay menemuramah satu sampel terdiri daripada lebih 20,000 pelabur secara global dan mendapati bahawa lebih 7,000 orang telah meninggalkan pekerjaan tetap mereka untuk meneruskan minat dalam pelaburan dan perdagangan.


Mengapa China membangunnya?

Digital Yuan mungkin boleh memberikan penyelesaian kepada masalah hutang lapuk Negara China yang sudah terlalu lama. Negara tersebut kini mempunyai 2.4 trillion yuan ($341 bilion) yang telah dikenalpasti sebagai hutang lapuk disebabkan amalan yang tidak sah namun diamalkan secara meluas dalam mendapatkan pinjaman berbilang menggunakan perjanjian bercagar yang sama. Penerimaan meluas dalam ekonomi China terhadap Digital Yuan akan mendorong peningkatan nilainya menjadi lebih tinggi.

“Menggunakan kontrak pintar yang dibekalkan oleh matawang Digital Yuan, pemerintah China akan mampu untuk mengesan aset dan liabiliti dan memastikan pinjaman berbilang tidak diambil menggunakan cagaran yang sama,” kata seorang pengkaji blockchain senior J. Rogers.


Bagaimana orang biasa boleh melabur?

Untuk memastikan keselamatan, pelaburan dalam Digital Yuan hanya tersedia melalui broker bertauliah, yang anda boleh temui dengan mengklik disini. Hingga hujung minggu ini, syiling akan dikeluarkan dengan 50% diskaun kepada pelabur baru.

Selepas mendaftar, anda akan ditujukan semula ke portal broker, di mana anda boleh memulakan kerjaya perdagangan anda. Ambil perhatian untuk pelaburan eksklusif seperti Digital Yuan, verifikasi telefon adalah diperlukan, jadi pastikan anda mempunyai telefon pintar anda berhampiran.

Adrian Martin, bekas posmen bertukar pedagang berusia 32 tahun, memberi kepastian: “Ia mungkin sukar untuk mula melabur, tetapi dengan teknologi semasa, semuanya mungkin. Yang paling penting adalah untuk percaya pada diri sendiri dan percaya yang anda boleh merubah hidup anda menjadi lebih baik. Sekali anda lakukan penegasan itu dalam minda anda, anda boleh mencapai kejayaan dalam perdagangan atau apa-apa saja perkara lain.”



Sumber : malaysia.news.yahoo.com

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 19
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Aliaskotonggo 26-11-2020 10:22 PM
wnwa05 replied at 25-11-2020 05:45 PM
pernah tengok The Arrival dekat youtube? semua yang dikaji dah mula bunga2 nak jadi sekarang ni  ...

apa yg dia cakap?

Lain-lain Komen

Quote wnwa05 25-11-2020 04:55 PM

fasa duit digital sudah bermula dah.. seperti yang diperkatakan oleh ahli-ahli fitan. kebenaran sudah mula menonjol sedikit demi sedikit
Quote dua_chzy 25-11-2020 04:58 PM
wnwa05: fasa duit digital sudah bermula dah.. seperti yang diperkatakan oleh ahli-ahli fitan. kebenaran sudah mula menonjol sedikit demi sedikit


Kalau ko cakap pasal digital currency di tahun 2018, akak masih tak percaya dengan potensinya.
Quote Artemesiaa 25-11-2020 05:07 PM
Mereka dah beberapa tahun kebelakang ni dah menggunakan WeChat Pay dan AliPay dengan amat meluas.  Factor wang palsu juga menyebabkan lebih ramai memilih jual beli dengan cara tu.  Penjual dikaki lima pun mahir mengunakan urusniaga dengan cara tu.  Jadi tak hairan pertukaran wang digital disana berlaku dengan pantas.
Quote shark 25-11-2020 05:09 PM
wnwa05 replied at 25-11-2020 04:55 PM
fasa duit digital sudah bermula dah.. seperti yang diperkatakan oleh ahli-ahli fitan. kebenaran su ...


zaman dajjal ke bro



Quote Aliaskotonggo 25-11-2020 05:14 PM
wnwa05 replied at 25-11-2020 04:55 PM
fasa duit digital sudah bermula dah.. seperti yang diperkatakan oleh ahli-ahli fitan. kebenaran su ...

apa yg ahli fitan kata?

Quote dudaberhias 25-11-2020 05:21 PM
wnwa05 replied at 25-11-2020 04:55 PM
fasa duit digital sudah bermula dah.. seperti yang diperkatakan oleh ahli-ahli fitan. kebenaran su ...

memang pun cuma tak meluas je kegunaannya sebab orang prefer cash...
macam iols memang prefer bitcoin atau crypto...
Quote wnwa05 25-11-2020 05:41 PM
dua_chzy replied at 25-11-2020 04:58 PM
Kalau ko cakap pasal digital currency di tahun 2018, akak masih tak percaya dengan potensinya.


akan bertukar ke arah all digital tak lama lagi. tunggu dan lihat


Quote wnwa05 25-11-2020 05:42 PM


betul tu.dah ke arah tu


Quote wnwa05 25-11-2020 05:45 PM


pernah tengok The Arrival dekat youtube? semua yang dikaji dah mula bunga2 nak jadi sekarang ni terutamanya berkenaan duit digital







Quote wnwa05 25-11-2020 05:48 PM
dudaberhias replied at 25-11-2020 05:21 PM
memang pun cuma tak meluas je kegunaannya sebab orang prefer cash...
macam iols memang prefer bit ...


akan datang ramai terpaksa guna digital, tengok permulaan covid pun dah tak digalakkan cash... macam mana penggunaan tu akan jadi meluas? wallahualam tunggu dan lihat


Quote MissMamamia75 25-11-2020 06:32 PM
Sharing dr FB

Cuba bayangkan.. bayangkan saja....!!!

Bila 1 dunia pakai "duit online" @ matawang digital. Tiada lagi pkai duit cash di tangan. Kemudian secara tiba2 ada 1 peristiwa atau kejadian yg buat 1 dunia tiada lagi elektrik. Semua Putus, internet sudah tdk dpt lagi di access (serupa mcm ni covid19 la secara tiba2 1 dunia kena lockdown). Logiknya... Ini bermakna 1 dunia akn jatuh miskin papakedana.... Duit juta2 billion2 dalam "online" mana mau kluar? Bitcoin, Altcoin, Cocoin  yg nilainya ribuan dollar smua xboleh pakai. Sedihkan!

Semua org akn dalam kesusahan yg amat sngt (skrng ni pun memang 1 dunia rasa susah bila kena lockdown pasal ini covid19). Tapi yg ni dia punya lockdown lain mcm ckit, kita punya duit smua kena lockdown. Mcm mn mau beli brng keperluan utk hidup? Makanan, minuman?

Pernah x terfikir?
Apa akn jadi jika 1 atau 2 3 4 5 6 7hari tidak dapat makan dan minum?

Adakah smua org akn pi rompak kedai2, pasar2? Berbunuhan untuk dapatkan bekalan makanan dan minuman? Kerana tiada lagi cash di tangan walaupun anda seorng jutawan billionaire.

Mesti akn ada cakap2....
"Oiii gila ka mana mungkin 1 dunia putus bekalan elektrik, tiada access internet, mustahil"

Tapi...
Pernahkah anda terfikir harini kita 1 dunia kena lockdown disebabkan 1 peristiwa yg secara tiba2 menyerang seluruh dunia, peristiwa ini dinamakan "Pandemik Covid19". Sudah banyak industri2 perniagaan2 kecil gulung tikar.

Hakikatnya semua ini diluar kotak pemikiran kita. Sebelum ini kita hidup seperti biasa, bebas bergerak kesana kesini... tdk pernah terfikir sama sekali akn muncul penyakit seperti Covid19 yg menghadkan pergerakan kita smua. Sebelum ini ada wabak... tapi tdklah seteruk Covid19.

Pandemik C19 ini tdk begitu beri kesan kpd org yg berduit kerana mereka masih cukup serba serbi. Tapi bayangkan jika secara tiba2 suatu peristiwa ini membawa kita seluruh dunia jatuh miskin. Wang digital smua di lockdown.

Percaya atau tdk 1 dunia sedang bergerak kearah penggunaan mata wang digital. Di China  mereka sedang menguji penggunaan digital yuan secara total, di Jepun, korea, di eropah, di negara2 maju semua sedang kearah itu. Banyak applikasi dibangunkan kearah matlamat ini. Tidak terkecuali kita di Malaysia. Kita sebenarnya sedang di didik menggunakannya. Grabpay, Boost dan mcm2 lg e-wallet diperkenalkan. Jika secara total wang digital sudah digunapakai. Tidak ada lagi Cashbyhand. Semua urusan kita akan jadi sngt mudah sbb pada masa itu kita ada bekalan elektrik, internet 5G. Semua dihujung jari sahaja.
.

Tapi... Bayangkan... Semua ini, yg mudah, yg cepat ini... Tiba2 hancur, lenyap, rosak, musnah begitu sahaja di sebabkan munculnya 1 peristiwa yg kita semua tdk dapat fikirkan buat masa ini. Dunia akan "bergelap".

Kita skrng sedang menuju kpd penggunaan secara total matawang digital. Dan pandemik covid19 ini dijadikan alasan yg cukup kukuh kearah penggunaan matawang digital.

Guys...
Harini pergerakkan kita di lockdown disbbkn peristiwa - Pandemik Covid-19.

Apakah pula Persitiwa yg akn buat semua duit/wang kita totally lockdown? Fikir2kan...!

Jika covid19 kerajaan masih boleh bantu kita, NGO2 masih boleh bantu kita, jiran2, sedara mara masih boleh bantu kita. Siapakah pula yg akn bantu kita jika duit/wang kita di lockdown di sebabkan peristiwa ini?

Siapa yg akn hulurkan bantuan kepada kita?
Kerajaan? Sudah pasti bukan...
Billionaire2 dunia? Tidak sama sekali...

Jadi siapa?

Siapakah yg akn menjelajah keseluruh dunia untuk offer bantuan pada kita masa itu?

Siapakah yg akn cukupkan keperluan hidup kita, makan minum?

Kita sekarang sedang berada di antara Pandemik Covid19 - Vaccine - Penggunaan Mata Wang Digital Secara Total... Selepas ini kita tidak tahu apa yg akn berlaku.

"2 perkara yg paling ditakuti manusia"
1. Penyakit
2. Kemiskinan

Salam 1 Syahadah

kredit: Nasri Razak
Quote AbukRokok 25-11-2020 09:53 PM
wnwa05 replied at 25-11-2020 04:55 PM
fasa duit digital sudah bermula dah.. seperti yang diperkatakan oleh ahli-ahli fitan. kebenaran su ...

bumi piring
flat earth

ejek mureka tapi at the same time masih mempercayai yahudi terjahat sekali  

Quote wnwa05 26-11-2020 01:11 AM
MissMamamia75 replied at 25-11-2020 06:32 PM
Sharing dr FB

Cuba bayangkan.. bayangkan saja....!!!


bijak..hanya yang mahu mengkaji akan faham percaturan halus ini



Quote wnwa05 26-11-2020 01:12 AM


flat earh itu aku tak ambil kisah tapi teori new w o bukan lagi konspirasi kalau lihat step dah bermula


Quote freakazoid 26-11-2020 07:07 AM
Best jugak tengok digital yuan guna DLT sebagai basis. Kalau konsep dia berjaya, China boleh control totally 1.3 billion rakyat dia. Decentralized policy, regional consensus,  municipal govern, wealth monitoring, zero corruption, etc.

China ke arah negara Synthetic Technocracy.

Quote brego 26-11-2020 10:34 AM
Edited by brego at 26-11-2020 10:40 AM
wnwa05 replied at 25-11-2020 04:55 PM
fasa duit digital sudah bermula dah.. seperti yang diperkatakan oleh ahli-ahli fitan. kebenaran su ...



yang tahu, baik kita dok diam2 jaga diri dan family.
buat persiapan apa yang patut.

baru kena plandemic pun ramai orang dah panik.

tunggu nanti masa nya time tu tiada elektrik dan internet,
dengan guna digital currency, konfem huru hara besar satu dunia.

dari digital currency jugak, government boleh impose total control,
macam siri black mirror - nosedive

dekat china sudah start, social credit system.
tak boleh travel, beli barang, naik public transport dan lain2,
bila rating rendah.
pilih kawan dan cari calon kawin pun, sesama sekufu ikut social rating




Quote brego 26-11-2020 10:41 AM

Quote batmana 26-11-2020 11:58 AM
MissMamamia75 replied at 25-11-2020 06:32 PM
Sharing dr FB

Cuba bayangkan.. bayangkan saja....!!!

ni klu post kt group diy solar, dorg tergelak memanjang dah

byk rumah, bangunan dah ke arah offline grid. ketinggalan zmn betul lar penulis asal ni..
Quote Aliaskotonggo 26-11-2020 10:22 PM
wnwa05 replied at 25-11-2020 05:45 PM
pernah tengok The Arrival dekat youtube? semua yang dikaji dah mula bunga2 nak jadi sekarang ni  ...

apa yg dia cakap?

Lihat semua komen(19)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top