Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Pemuda Buntu! Hantaran RM13 Ribu, Kena Tanggung Majlis Pihak Perempuan Lagi

26-11-2020 12:53 PM Komen: 49

Baru-baru ini tular di Twitter isu serupa mengenai wang hantaran. 

Seorang pemuda meluahkan kerunsingannya menerusi laman Twitter berkenaan wang hantaran yang tinggi malah perlu menanggung kos kenduri di pihak perempuan juga.

Kredit foto: Twitter @twtmalaywedding

Mengikut perancangan, lelaki tersebut bersama tunangnya bakal melangsungkan perkahwinan pada tahun hadapan. Malah niat asalnya hanya ingin mengadakan sebuah majlis secara sederhana saja.


Kredit foto: Twitter @twtmalaywedding

Rata-rata warganet turut tidak bersetuju dengan situasi berkenaan. Bagi mereka, kos majlis di sebelah perempuan tidak patut dibiayai oleh pihak lelaki. Gadis berkenaan sepatutnya tidak membebankan tunangnya sahaja semata-mata bagi urusan tersebut.


Kalau takde duit, buat cara takde duit...

Kredit foto: Twitter @twtmalaywedding

Biar sama-sama keluar duit...


Kredit foto: Twitter @twtmalaywedding

Perkahwinan bukan pasal lelaki tanggung perempuan, tapi berkenaan perkongsian tanggungjawab.

Kredit foto: Twitter @twtmalaywedding

Sebenarnya isu wang hantaran perkahwinan ini bergantung kepada bakal tunang si gadis. Keluarga pihak perempuan juga kena bijak menilai kemampuan kewangan calon menantu. 

Kalau sudah tidak mampu, bincang elok-elok dengan tunang dan bakal mertua. -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 49
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote iman_kasih 22-12-2020 10:08 PM
Dh bagi 13k dgn buatkan bilik pun x cukup lg ke? Belum apa2 dh kene kikis. Kalau jenis ikut je ni masak la bila dh kawin nnt. Buat sederhana je cukup la. Lepas kawin tu nanti lagi la banyak nak guna duit.

Lain-lain Komen

Quote MissVixen 26-11-2020 01:05 PM
Kenapa lelaki kena tanggung belah perempuan? Mak bapa dan perempuan yang minta tu tak malu ke? Lelaki bagi mas kahwin dan hantaran dah le. Belah laki pun nak buat walimah juga.
Quote printercomel 26-11-2020 01:14 PM
nanti salam kaut duit dapat kat parents perempuan tu bahagi dua tak? lari je la dari kahwen dengan family mcm tu.
Quote Normabaru 26-11-2020 01:14 PM
Jap.. Kenapa pihak laki xde majlis lgsg?

Majlis combine kat pihak perempuan je ke cmne..
Sbb apparently pihak sedara mara + friends laki mcm akan turun ke majlis di pihak perempuan..

In case am wrong and mmg xde side laki turun (except closed fmly) so should be not burdening si laki la. Suh je girl tu cari pelamin yg dia mampu bkn yg kena share dgn laki tu..

Else, suh laki tu cari girl yg boleh buat bajet tanpa menyusahkn poket dia

So ada dua option.. Cari new pelamin or cari new girl
Quote Kurex 26-11-2020 01:15 PM
Macam biasa, aku tak caya cerita twitter...... Tapi kalau betul, lepas tu jantan tu ikut je cakap betina tu, memang bodoh la
Quote nefnefnef 26-11-2020 01:23 PM
Kalau awal2 dah dibiasakan heols sponsor lebih dari yang sepatutnya, lepas kawin habit tu akan berpanjangan. Baik control sikit menghulur ikut kemampuan
Quote epuepy 26-11-2020 01:28 PM
La. Dri awl jantan tu dh bodoh. Duit renovate rumah bakal mertua pn pau ko? Dn ko relakan? Sigh.. Bendul sgt ni bang.
Quote Artemesiaa 26-11-2020 01:35 PM
Kalau belah perempuan je selalunya pihak perempuan yang tanggung.  Lainlah kalau mereka nak share buat majlis bersama fahamlah nak kena share.  
Quote misc 26-11-2020 01:38 PM
13k tu sepatutnya dah boleh cover majlis sebelah perempuan la kan. Bakal meranalah lelaki tu lepas kawin nanti,  kena layan kehendak keluarga sebelah perempuan.
Quote ashcroft86 26-11-2020 02:03 PM
Bodoh klu that guy ikut je. Dah bagi 13k. Come on dude, ramai lagi girls yang xbodoh macam tunang hang tu. Tu baru nk kawen, lps kawen?
Quote Zirara99 26-11-2020 02:25 PM
Cerita tak habis ni. 13k tu buat apa? Kenapa tak cerita pasal 13k tu. Tipu lah tak tanya perempuan tu kan?
Quote Meiizu 26-11-2020 02:28 PM
gegiril kaalau ada hati nak letak mahal2 , parent pun sama...mohon cari yg kaya.
ni becinta dgn org besa2 demand tak ukur badan
Quote renko 26-11-2020 02:31 PM
kawen jela dengan tangan kau
Quote husna_amal 26-11-2020 02:53 PM
Tak payah sedih2 sangat mana tahu lepas nikah majlis kahwin tak boleh dianjurkan sebab covid pun tak setel lagi.
Quote AbukRokok 26-11-2020 03:01 PM
just sayin thou
elehhhhhh bajet nigga @MissNigga
Quote belilies 26-11-2020 03:42 PM
Malas nak komen. Yg lain dah luahkan apa yg terbuku. Nak tengok apa kejadian lps heols ambik nasehat netizen. Hopefully heols updatelah
Quote exclusive_vvip 26-11-2020 03:56 PM
whatever la..tapi x buat majlis belah lelaki kan, apa salahnya kalu nak share pun..kang lepas kawen pun, tau pulak ko ajak bini ko share gaji utk perbelanjaan rumahtangga..
Quote ellez 26-11-2020 03:57 PM
Belah sendiri punya majlis, sendiri punya kos lah..
Kenapa semua nak belah laki tanggung..
Kalau org kelantan, mmg semua duit hantaran dapat ke pengantin ppuan(bkn utk biaya majlis)
Tapiii, makpak ppuan tu kena tanggung lah majlis belah deme..
Bkn pihak lelaki..
Quote salmon-suki 26-11-2020 04:23 PM
Pmpuan tu rupa emas ke sampai sanggup bodohkan diri nak jgk kt pmpuan gtu?percayalah..lps kawin nti pmpuan ni n family dia akan tetap susahkan ko..nk cri bini cri y faham tanggungjwb dan toleransi,bukan setakat sex semata..
Quote Saksi2 26-11-2020 04:27 PM
اللًٰهم صلى على محمد وعلى آل محمد وبارك وسلم

Lihat semua komen(49)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top