Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tolong Jangan Balik Kampung!

24-11-2020 10:56 AM Komen: 85
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memohon kerjasama orang ramai khususnya yang menetap di zon merah untuk tidak pulang ke kampung jika tiada keperluan memaksa untuk berbuat demikian.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sr Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kerjasama orang ramai itu amat diharapkan bagi mengelak golongan berisiko seperti warga emas dan mempunyai penyakit kronik termasuk di zon hijau bebas daripada jangkitan Covid-19.

Kredit foto: NST

Menurut Dr Noor Hisham, saranan itu seiring dengan usaha KKM yang sejak awal lagi cuba melindungi golongan berisiko.

"Sejak awal lagi kita cuba melindungi kumpulan berisiko kerana berdasarkan rekod yang ada, sebanyak 64 peratus kematian membabitkan pesakit berusia lebih 60 tahun. Sebanyak 87 peratus lagi terdiri daripada pesakit darah tinggi dan diabetes, jadi adalah lebih baik untuk tidak pulang ke kampung.

"Ini kerana ada kemungkinan anda pembawa wabak dan memindahkannya kepada golongan berusia atau berisiko," katanya ketika sidang media harian perkembangan Covid-19. -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
4
0
0
Komen: 85
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote anony-mous 30-11-2020 12:38 PM
aryyan replied at 30-11-2020 10:34 AM
yes.aku pn lama x blk kampung.
xguna buat pkp ni sbb kita jaga kita dhla.
sndiri ingt boleh x.

Betul. Yg penting kalau ada contact rapat atau ada gejala, mcm nk demam tu duduk diam2. Mcm alip satar tu kan dia kata sakit tekak, x sedap bdn, once ada tanda mcm tu cpt2 mkn ubat n stay diam2 dkt rumah

Lain-lain Komen

Quote krustykrab 24-11-2020 11:15 AM
Tlg nasihatkn jgk yg dr kampung bertandang ke bandar2...ni pun spesis degil jgk..nk maki dah veteran
Quote harkktuih 24-11-2020 11:15 AM
Berkali dah cakap, nak buat pkpb ke, pkpd ke, xyah announced.. Terus buat.. Ni tiap kali nak buat announce 2 3 hari sblm.. Rakyat malaysia ni kebykan degil nak mapus.. Pesan berkali2 pun dorg peduli apa.. Ujung2 nnt ckp takdir, ujian tuhan bila dah kena..
Quote espri6006 24-11-2020 11:16 AM
Kesian kan dekat Dr Noor Hisyam, merayu kepada puak2 yang degil ni. aku pun kat green zone nak balik kampung kat Johor pun mikir banyak kali dengan baby lagi, dengan anak kecil lagi..
Quote c===8 24-11-2020 11:22 AM
lagi satu nak mintak letak la nama kluster betul2 ikut nama tempat
Quote rogayahtop 24-11-2020 11:24 AM
patutya mintak jangan buat pilihanraya
Quote renko 24-11-2020 11:34 AM
sape suh lembut sangat
longgar mcm2 sekatan
pastu berharap org nk follow ke
lg2 golongan mcm blastoff
mana mau nye
Quote mamajawie 24-11-2020 11:41 AM
tolong PKP balik je la jawabnya..buat 2minggu tgok ade turun ke idok..apesal nk bela sgat kapitalis ni?
Quote husna_amal 24-11-2020 11:49 AM
Diorang ni selagi tak kena covid tu kat diri sendiri takdenya diorang peduli.
Quote courtney_xo 24-11-2020 11:50 AM
Beria balik kampung sambil main handphone isap rokok.
Quote hayrin86 24-11-2020 11:52 AM
Setuju.. Hari besar ke bukan hari besar ke sama saja.. Tunggu aje la C19 beransur pergi dan ada vaksin C19..
Quote merrissa 24-11-2020 11:53 AM
husna_amal replied at 24-11-2020 11:49 AM
Diorang ni selagi tak kena covid tu kat diri sendiri takdenya diorang peduli.

betul selagi tak kene kat diri sendri....deme akan duk kata hoax la...gelak2 la...

tp paling aku sakit hati betul bila tgk polis xpakai mask
Quote kucingitam 24-11-2020 12:00 PM
tu pasal takyah la bg kebenaran rentas negeri zon hijau tu.. biarkan je takyah rentas negeri, daerah dulu..
Quote hatikudus 24-11-2020 12:08 PM
c===8 replied at 24-11-2020 11:22 AM
lagi satu nak mintak letak la nama kluster betul2 ikut nama tempat

Betul2...mcm kluster kilang top glove tu...jenuh aku cari kluster apa agaknya, rupanya kluster teratai ambik nama jln kat hostel pekerja diorang. Cehhh! buh jela kluster topglove
Quote Acikgomen 24-11-2020 12:18 PM
krustykrab replied at 24-11-2020 11:15 AM
Tlg nasihatkn jgk yg dr kampung bertandang ke bandar2...ni pun spesis degil jgk..nk maki dah veteran ...

Hahahhaha biras acik dari kedah baru je dok ckp nak dtg kl tido rumah weols bulan Dec sempena deyols dah tak kena pkpb and cuti skolah
Quote makadek 24-11-2020 12:23 PM
hatikudus replied at 24-11-2020 12:08 PM
Betul2...mcm kluster kilang top glove tu...jenuh aku cari kluster apa agaknya, rupanya kluster ter ...

Mana berani nk bubuh kiteorg area sini lama.tau sudah
Quote Artemesiaa 24-11-2020 12:24 PM
Jenis degil mana nak didengarnya lebuhraya pun dah nampak banyak kenderaan semula berbanding awal2 dulu.
Quote Perawankota 24-11-2020 12:27 PM
Salah satu punca aku rela tangguh nikah daripada balik kampung nak nikah.. Lagi pon mak ayah aku x der nak paksa, yang lebih2 org2 lain pulak.. Tunggu keadaan dah reda aku buat.. Ni kl/ selangor tgh menggila kot kes.
Quote Nana_Man 24-11-2020 12:36 PM
Acikgomen replied at 24-11-2020 12:18 PM
Hahahhaha biras acik dari kedah baru je dok ckp nak dtg kl tido rumah weols bulan Dec sempena deyo ...

Suruh dorang stay kt hotel. Tgh gini sibuk pulak nk tdo2 kt ruma org.
Quote budakshinchan 24-11-2020 12:39 PM
jgn bg kelonggaran cuti skolah Cikgu Cikgu boleh balik Kampong.. perayaan pon x boleh balik Kampong.. arahan tu jgn la kejap2 ubah.. bg dah clear covid or dah ada vaksin nnt lain cite x apa la

Lihat semua komen(85)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top