Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus Lihat artikel

Gelar Pejuang Palestin Sebagai Militan, Astro Penyambung Lidah Israel?

23-11-2020 01:52 PM Komen: 26
Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) ingin menarik perhatian awam terhadap satu laporan berita yang dikeluarkan oleh portal berita Astro Awani mengenai Palestin.

Ketua Dewan Pemuda Pas, Ir Khairil Nizam Khirudin menerusi hantaran di Instagram melahirkan rasa kesalnya terhadap satu laporan berita yang disiarkan Astro Awani.


Kredit foto: IG Khairil 

"Kenyataan ini secara jelas menamakan pejuang pembebasan Palestin sebagai militan Palestin, selaras dengan nada dan perkataan yang digunakan oleh agensi berita Israel dan sekutunya," tulisnya.

Beliau juga menyifatkan etika pemberitaan Astro Awani tidak sensitif dengan isu sebenar dan ibarat menyambung lidah berita Israel.

"DPPM juga mendesak pihak Astro menarik semula berita yang dikeluarkan dan memohon maaf kepada seluruh umat Islam.

"Sepatutnya, pihak Astro lebih berhati-hati dalam menyampaikan pemberitaan antarabangsa. Sebarang agenda propaganda jahat harus dielakkan daripada disebarkan, dan dalam masa yang sama perlu membawa naratif yang tepat selaras dengan pembawaan Kerajaan Malaysia sendiri," ujarnya.



Katanya, amat tidak cermat apabila sebuah agensi berita tempatan terikut-ikut rentak jahat Zionis Israel. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 26
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote sekngucing 11-1-2021 04:19 PM
FOTHER-MUCKER replied at 11-1-2021 01:23 AM
Asal pun hak milik dia orang iatu jews.

Memanglaa...tp.jews dah lama keluar dari situ

Mana bleh guna kitab suci sbg bukti diorang penduduk asal..dah berapa ribu tahun dah..

Lain-lain Komen

Quote dizekni 23-11-2020 02:06 PM
Tak hairan pun

awani tu pun dah macam geng pro liberal lgbt

pro PH

pemilik astro pun india
Quote husna_amal 23-11-2020 04:27 PM
Sia2 kita perjuangkan palestin, sekali media macam awani ni anggap mereka adalah militan.
Quote hayrin86 23-11-2020 04:30 PM
Bila masa pula Palestin digelar sebagai penjenayah militan?
Quote matbad 23-11-2020 05:03 PM
Ingat senang nak jdi penjuang Palestin. Kena solat cukup. Lps tu kena bgn setiap malam tahajud. Byk ujian sblm jd Palestin. Wajib hafaz Quran. Skali claim militan. Mmg cibai la. Astro stress sbb ramai dah tak langgan kot haha
Quote kemaruk 23-11-2020 05:15 PM
militan tu maksudnya pejuang/tentera kan?

apa salah kalau dilabel sebagai militan?
Quote axl_bach 23-11-2020 05:24 PM
Militan ni bkn gaya tempur yg agrasif ke?

Yg aku igt militan jadi satu konotasi negatif bila wujud istilah kumpulan militan malaysia dulu
Quote dizekni 23-11-2020 11:54 PM
Militan konotasinya negatif

pemberontak bersenjata

lain dengan gerila, yang konotasi neutral
Quote anony-mous 23-11-2020 11:56 PM
Biasa lah owner astro pon kelly ng. Nasib baik xpernah sumbang duit ke astro. Kapitalis mcm ni pon ada yg sokong n langgan
Quote FOTHER-MUCKER 24-11-2020 12:02 AM
Ok lah tu!

Bila dia sedar nanti dia akan termalu  pada diti dia sendiri.
Quote Itzy 24-11-2020 02:40 AM
Jom ramai2 boikot tv tahi asterok ni. Asyik bagi kaya hindu paria ni saja. Dah la staff2 asterok berlagak nak mampos, elok korang mampus saja takde pelanggan nak langgan channel bodoh korang yg asyik ulang2 tayang cerita sama.
Quote kakikuDibibirmu 24-11-2020 07:18 AM
Teroris sunni
Quote rookiecake 10-1-2021 10:39 AM
kemaruk replied at 23-11-2020 05:15 PM
militan tu maksudnya pejuang/tentera kan?

apa salah kalau dilabel sebagai militan?

Tidak. Militant ada negative connotation. Its the undertone of the words that they are implying yang sangat tidak betul
Quote batmana 10-1-2021 11:28 AM
kemaruk replied at 23-11-2020 05:15 PM
militan tu maksudnya pejuang/tentera kan?

apa salah kalau dilabel sebagai militan?

klu gitu,   nama Tentera Darat Malaysia, jadi Militan Darat Malaysia,, agk2 geng askar setuju ka?

Media massa menggunakan istilah militan pengganas dalam konteks keganasan manakala militan sahaja merujuk kepada pasukan yang bersedia untuk berperang . Wartawan selalu menggunakan istilah militan "pengganas" kepada gerakan menggunakan taktik keganasan. Mereka juga menggunakan istilah kumpulan militan "pengganas" untuk organisasi pengganas.
https://ms.wikipedia.org/wiki/Militan
Quote sekngucing 10-1-2021 11:42 AM
axl_bach replied at 23-11-2020 05:24 PM
Militan ni bkn gaya tempur yg agrasif ke?

Yg aku igt militan jadi satu konotasi negatif bila wuju ...

Berita malaysia bnyak.sorok...palestin pun bnyal serang israel tp tak ditunjukkan
Quote baghal_bortuqal 10-1-2021 11:46 AM
dizekni replied at 23-11-2020 02:06 PM
Tak hairan pun

awani tu pun dah macam geng pro liberal lgbt

Talibarut kencingkini.com
Quote axl_bach 10-1-2021 12:15 PM
sekngucing replied at 10-1-2021 11:42 AM
Berita malaysia bnyak.sorok...palestin pun bnyal serang israel tp tak ditunjukkan

Dah nama pun peperangan Seksdgnkucing oiii....pasti ada retaliasi dari kedua2 pihak
Quote kemaruk 10-1-2021 01:09 PM
batmana replied at 10-1-2021 11:28 AM
klu gitu,   nama Tentera Darat Malaysia, jadi Militan Darat Malaysia,, agk2 geng askar setuju ka?  ...

Militan tak sama maksud dengan pengganas

Militan maksudnya berjuang dengan senjata.. tak semestinya atas tujuan yang salah

Kalau parti PAS/UMNO tu kita takleh kata militan sebab tak pakai senjata tapi pakai idealogi

tapi once UMNO pakai senjata, automatik jadi militan.. paham tak ni?
Quote kemaruk 10-1-2021 01:09 PM
rookiecake replied at 10-1-2021 10:39 AM
Tidak. Militant ada negative connotation. Its the undertone of the words that they are implying  ...

Ko je sentap lelebih kot
Quote Decaffeinated 10-1-2021 01:25 PM
Panggil la apa nak panggil... terrorist pun boleh

Lihat semua komen(26)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top