Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

“Retak Tempurung Kepala, Pendarahan,” - Doktor Tergamam Lihat CT Scan Otak Baby Jatuh Walker

23-11-2020 10:37 AM| Komen: 17

Mungkin ada ibu bapa yang mengambil mudah tentang penggunaan baby walker terhadap anak-anak.
 
Rata-rata tujuan ibu bapa menggunakan walker adalah untuk memudahkan proses pergerakkan bayi ketika tidak dikendong.
 
Bagaimanapun seorang Pegawai Perubatan Pediatrik, Dr Redza Zainol menerusi akaun Facebook miliknya berkongsi satu insiden yang boleh dijadikan sebagai pengajaran buat ibu bapa.
 

Foto: Premier Health
Menurut Dr Redza, sepasang suami isteri berdepan saat cemas apabila walker yang dinaiki anak mereka terbalik sebelum terjatuh di tangga.
 
“Saya tergamam bila lihat keputusan CT scan otak bayi ni. Bayi ini naik baby walker dan entah macam mana walker tu terbalik dan dia jatuh di tangga. 
 
“Tangga tu tak tinggi pun, tapi CT scan sahkan dah ada pendarahan dalam otak siap retak tempurung kepala anak tu. 
 
“Lidah saya kelu. Saya dan doktor lain cuma mampu merujuk bayi itu ke hospital yang lebih besar untuk dia dapat rawatan yang lebih baik. 
 
“Ayahnya tersandar di dinding. Ibunya pula hanya mampu duduk di sebelah anak. Benda dah jadi. Menyesal pun tak guna,” kongsinya.
 
Tambah Dr Redza lagi, kes melibatkan baby walker juga banyak tidak kira sama ada di Malaysia atau pun luar negara.
 
“Sebenarnya selain terjatuh, banyak kes bayi dikejarkan ke hospital sebab tersepit dan melecur kulit ketika menggunakan baby walker.
 
“Di Canada sana, baby walker dah diharamkan sepenuhnya. Menurut American Academy of Pediatrics, mereka tegas mengatakan baby walker tak boleh diletakkan di rumah atau pusat penjagaan kanak-kanak,” tulisnya.

Loading FB Post...
 
Dalam pada itu, Dr Redza juga turut berkongsi cadangan yang mungkin boleh digunakan oleh ibu bapa untuk mengelakkan insiden tidak diingini berlaku kepada bayi.
 
“Salah satu cadangan American Academy of Pediatrics yang saya suka ialah untuk mak ayah gunakan “Play yards atau Playpens”. 
 
“Kita cipta satu ruang yang selamat untuk letakkan bayi kita yang dah pandai duduk, menyelar, merangkak dan berdiri. 
 
“Bila buat macam ni, dia takkan dapat bergerak sampai ke tangga, bawah meja atau dapur tanpa mak ayah sedar. 
 
“Sambil mak ayah buat kerja yang banyak kat rumah tu, bayi kita boleh main dengan permainan yang kita dah letak kat dalam tu. Adik beradik lain yang dah besar pun boleh tumpang main sekali. 
 
“Walaupun kita tak guna baby walker, tetap kena pantau anak kecil tu supaya sentiasa dalam keadaan selamat," jelasnya.  
 
Sehingga kini, perkongsian itu meraih lebih 1200 di Facebook selain ratusan komen-komen netizen yang bersetuju dengan penulisan Dr Redza. -CARI

Sumber:  Gempak

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 17
Komen

Previous : Betulkah Berkebun Dapat Hilangkan Tekanan Perasaan?

Next       : Ilmu Rawa Rontek Atau Ajian Pancasona, Ilmu Persilatan Hitam Paling Digeruni Ditanah Nusantara

Komen Terbaru

Quote SayaSayangMama 24-11-2020 04:11 AM
anony-mous: entah lerr malas nk nasihat mak2 mcm ni bkn kisah pon kalau org nasihat. so lantak kan je.tgk la iq2 mak pak bengap level2 aeril wawa jah. suruh guna  ...


Gosokkan gigi anak ikat rambut anak pun diorg xbuat kan...

Lain-lain Komen

Quote mamajawie 23-11-2020 10:55 AM
yatt sejadah, sila take note!!!!!
Quote sarah82 23-11-2020 10:58 AM
Playpen murah saja.. Aku ada beli hadiah kat xicit tok..

Rasanya byk kali kes mcm ni..tak salah aku rasanya parenting tips pun tak galakkan guna baby walker ni.
Quote supermum 23-11-2020 11:14 AM
Banyak alasan parents guna sebab nak letak baby sementara dorg mandi, masak etc. Belila jumper tu. Letak kat dapur, depan bilik air, tv etc masa korang buat kerja. Tak begerak pun benda tu. Lagi selamat and menarik boleh lompat-lompat.
Quote manehnya 23-11-2020 11:22 AM
betul walker mmg bleh buat budak tertomoih... tp kalu dh mak bz sgt nak wat gumana kan
Quote shernazz 23-11-2020 11:48 AM
Anak no 1 iols guna
Tapi mmg seluruh ruang tamu iols letak.eva mat tu...
Pastu bila baca risiko..anak no 2 n no 3 iols tak guna dah...
Biaq pi depa nak terlentang terlungkup kat karpet tebal tu...hahaha
Quote prettyuglybabe 23-11-2020 12:16 PM
mak bapak pun malas pikir..
dah tau rumah bertangga, pi guna walker..
pastu tinggal takde pengawasan..
ko pikir walker tu nanny jaga anak ke..
Quote Nnasda53 23-11-2020 12:19 PM
penah guna juga tapi hakak ikatkan tak la aktif merata2.
Quote xLillyx 23-11-2020 12:45 PM
Tak berani nak guna dah la rumah iols byk barang
Quote anony-mous 23-11-2020 03:10 PM
entah lerr malas nk nasihat mak2 mcm ni bkn kisah pon kalau org nasihat. so lantak kan je.tgk la iq2 mak pak bengap level2 aeril wawa jah. suruh guna car seat bukan main susah lg. aeril wawa tu nmpk mcm jnis mak pak pemalas. malas nk siapkan ank, mls nk masukkan ank dlm car seat. yg pnting mekap x tggal
Quote anony-mous 23-11-2020 03:11 PM
manehnya: betul walker mmg bleh buat budak tertomoih... tp kalu dh mak bz sgt nak wat gumana kan


kalau busy yg amat sgt smpai terpaksa guna walker maksudnya xmampu nk ada ank kecik la tu. so jgn beranak, jgn susahkn hidup ank tu
Quote anony-mous 23-11-2020 03:12 PM
shernazz: Anak no 1 iols gunaTapi mmg seluruh ruang tamu iols letak.eva mat tu...Pastu bila baca risiko..anak no 2 n no 3 iols tak guna dah...Biaq pi depa nak t ...



kenapa dgn eva mat? sbb kurang rangsangan kah kaka?
Quote husna_amal 23-11-2020 03:13 PM
Sangat bahaya lagi2 baby yang aktif dan pandai keluar sendiri dari walker. Kalau terjatuh kena kat kepala dulu bahaya sangat macam kes ni.
Quote eplasbpafree 23-11-2020 04:00 PM
alahai...


kesiannya kat baby. moga cepat sembuh yea baby...


Quote Artemesiaa 23-11-2020 04:21 PM
Rasanya dari dulu dah ramai melarang penggunaannya tapi masih ramai yang tak ambil peduli hingga kemalangan berulang semula.
Quote talapia 23-11-2020 05:04 PM
anak first aku guna baby walker.. masa tu tak tau.. alhamdulillah takde kejadian pelik2 bahaya yg berlaku. Tapi dia memang lebih bebas ke tempat2 yg sepatutnya dia tak boleh sampai.. capai2 barang atas meja.. sbb dia dah bole berdiri guna walker tu.

Anak2 seterusnya (4 lagi) tak guna walker. Jenis bergayut kat kaki jugak payah buat keje.. tapi usaha jugak. Paksa diri utk tak guna walker.. jangan beli walker. Beli playpen. Letak dekat dengan ruang dapur kalau tengah memasak.

Anak yg first dulu mmg cepat berjalan.. 9bln lebih dh berjalan. Itu yg orang kata bagus guna walker. Walhal.. anak tu dh skip banyak proses.. proses merangkak.. jatuh berpapah .. rugi2..
Quote faraway1 23-11-2020 06:03 PM
Tak pernah guna plus Canada haramkan penjualan.

Tak da masalah nak mandi atau masak.

Ada playpen dan high chair, so letak anak kat situ...
Quote SayaSayangMama 24-11-2020 04:11 AM
anony-mous: entah lerr malas nk nasihat mak2 mcm ni bkn kisah pon kalau org nasihat. so lantak kan je.tgk la iq2 mak pak bengap level2 aeril wawa jah. suruh guna  ...


Gosokkan gigi anak ikat rambut anak pun diorg xbuat kan...

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top