Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Wanita Mualaf Dikebumikan Bukan Mengikut Cara Islam, Rakan Terdekat Alami Kejadian Pelik

23-11-2020 01:07 AM Komen: 22



Viral di laman TikTok, seorang individu berkongsi mengenai kisah yang pernah dialami oleh saudaranya pada tahun 2015 di Kota Kasongan, Kalimantan Tengah, Indonesia. 


Menurut individu itu, dia mempunyai seorang ibu saudara yang dikenali sebagai 'Wati' (bukan nama sebenar). Seorang rakan kepada Wati dikhabarkan baru meninggal dunia dan arwah adalah seorang mualaf kerana bernikah dengan suaminya yang beragama Islam. 


Malangnya, jenazah wanita mualaf itu dikebumikan bukan mengikut cara Islam oleh keluarganya. Suami arwah tidak dapat berbuat apa-apa kerana pengebumian itu diambil alih oleh keluarga mertuanya. 


Hari pertama, tiada sebarang kejadian aneh yang berlaku. Tetapi masuk saja hari ketiga, kelibat arwah itu datang menghampiri Wati dalam keadaan duduk di tepi katil dalam keadaan wajahnya menunduk. 


Rupa-rupanya, bukan Wati sahaja yang mengalami perkara itu, beberapa rakan terdekatnya yang beragama Islam juga mengalaminya. Bukan hanya sekali, tetapi dua tiga kali mereka berdepan dengan insiden itu. Sementara keluarga arwah sendiri tidak mengalami apa-apa. 


Wati kemudian menghubungi keluarga arwah tetapi mereka tidak dapat menerima penjelasan Wati dan menganggap Wati serta yang lain hanya berhalusinasi. 


"Kalau dia datang kat korang, kenapa dia tak datang pada keluarganya sendiri?" kata keluarga arwah. 


Wati akhirnya berjumpa dengan seorang ustaz. Terus pada malam itu juga, ustaz dan rakan-rakannya pergi ke kubur arwah selepas solat Isyak. Pada malam pertama, tiada sebarang kejadian yang pelik berlaku. Mereka berada di tanah perkuburan itu sehingga jam 12 tengah malam. 


Meskipun begitu, ustaz berkenaan masih tidak berputus asa. Sehingga malam berikutnya, mereka kembali lagi ke kubur arwah lebih awal iaitu selepas maghrib. Sekitar jam 7 malam, mereka ternampak asap keluar dari kubur arwah. 


Dengan keizinanNya, ustaz berjaya 'memasukkan' arwah ke salah seorang rakannya bagi mengetahui apa motif sebenar arwah mendatangi rakan-rakannya. Rupa-rupanya arwah mahu dia dikebumikan semula secara Islam. Dan disebabkan itu juga, dia hanya mendatangi rakan-rakannya yang beragama Islam untuk meminta pertolongan.


Pihak keluarga arwah akhirnya bersetuju kerana mereka turut menyaksikan kejadian itu. Kubur arwah digali semula dan dikebumikan mengikut cara Islam.


https://www.tiktok.com/@idntknwwhs/video/6893773983221583106?referer_url=https%3A%2F%2Fwww.thereporter.my%2F&referer_video_id=6893773983221583106




Sumber: TikTok #idntknwwhs 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 22
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Itzy 1-1-2021 09:11 PM
MissVixen replied at 23-11-2020 08:52 AM
Boleh pulak roh masuk2 badan orang lain. Tapi indon ni memang pelik. Harini atheist. Esok muslim. Le ...

Tu bukan pelik tu namanya takde iman. Hatinya masih mencari kebenaran islam, cuma dibutakan dengan kepalsuan mata.

Lain-lain Komen

Quote Perawankota 23-11-2020 01:29 AM
Klu belah2 sana, memang pelik2
Quote Kurex 23-11-2020 01:35 AM
Lepas aku baca perkataan indon, terus aku stop baca
Quote Acikgomen 23-11-2020 01:39 AM
Usetad apoooo main jin
Quote sarah82 23-11-2020 01:49 AM
Acikgomen replied at 23-11-2020 01:39 AM
Usetad apoooo main jin

Uish.. X tido lagi acik?

Utk tak ot.

Setahu aku bila dah terpisah roh dari badan.  Roh tak boleh balik ke alam manusia.. Ustaz aku ajar mcm tu.. Mcm pelik saja cara rawatan ustaz ni.
Quote Acikgomen 23-11-2020 01:54 AM
sarah82 replied at 23-11-2020 01:49 AM
Uish.. X tido lagi acik?

Utk tak ot.

Ni haaaaaa ada budak bangkit tidoq dok sua kaki nak keluaq katil
Hang mai ngasuh dia sat sarah
Quote sarah82 23-11-2020 01:55 AM
Acikgomen replied at 23-11-2020 01:54 AM
Ni haaaaaa ada budak bangkit tidoq dok sua kaki nak keluaq katil
Hang mai ngasuh dia sat sar ...

Dia minta susu la tu.. Hihihi.. Mai antar jitra.
Quote matbad 23-11-2020 02:07 AM
sarah82: Uish.. X tido lagi acik? Utk tak ot. Setahu aku bila dah terpisah roh dari badan.  Roh tak boleh balik ke alam manusia.. Ustaz aku ajar mcm tu.. Mcm p ...

Indon kan tiada yg pelik. Aku bca mcm kisah otomen plak bleh transfer2 roh bagai haha
Quote awenda507 23-11-2020 02:07 AM
Indon pnye story mana penah nak kalah{:nose
Quote Belibis 23-11-2020 06:52 AM
sarah82: Uish.. X tido lagi acik? Utk tak ot. Setahu aku bila dah terpisah roh dari badan.  Roh tak boleh balik ke alam manusia.. Ustaz aku ajar mcm tu.. Mcm p ...

Ust indon ni ramai yang pelik.takde maknanya roh boleh masuk2 badan orang lain.
Quote rogayahtop 23-11-2020 06:56 AM
seksa nok dah mati kena keluar kubur pulak nak melawat kawan2.
Quote Themilo 23-11-2020 07:32 AM
boleh pulak roh masuk dalam badan orang lain.. macam-macam..
Quote mrsbob87 23-11-2020 07:47 AM
sukerrrti bangkitlah.... bangkitlah wahai sukerrtiiiiii
Quote nefnefnef 23-11-2020 08:05 AM
Uish... Scary mary
Quote MissVixen 23-11-2020 08:52 AM
Boleh pulak roh masuk2 badan orang lain. Tapi indon ni memang pelik. Harini atheist. Esok muslim. Lepas tu dia pergi sunday mass pulak. Agama dia bertukar ikut suka.
Quote nipskacang 23-11-2020 09:04 AM
Ye ye la suruh rasuk org lain pulak.
Quote husna_amal 23-11-2020 11:44 AM
Kat sini pun ada kes jenazah mualaf dikebumikan secara bukan islam. Kadang2 waris tak tahu yang si mati telah memeluk islam.
Quote Artemesiaa 23-11-2020 04:18 PM
Tak kiralah macam mana ceritanya nasib dah dikebumikan semula dengan cara islam.
Quote tikusmontok 24-11-2020 02:39 PM
Kurex replied at 23-11-2020 01:35 AM
Lepas aku baca perkataan indon, terus aku stop baca

ahahahhahaha sama pulak kita

Quote Madel 24-11-2020 03:04 PM
Belah bagi nak caya ke tidak
Tpi wktu mendiang uncle aku mati accident, jadi kes mcm gini juga
Lepas kawen uncle aku masuk kristian ikut bini nya
So bila mati upacara mayat pun kebumi ikut cara kristian
Dlm seminggu gitu, ada sami buddha dari KL dtg umah tuk nenek aku.
Sami tu ckp mendiang uncle aku dtg dlm mimpi dia, suh atuk n nenek aku buat upacara kegamaan ikut budha pulak..sbb mendiang uncle aku tak tenang kat sana.
Jadi family tuk nenek aku pun buat la upacara tu, buat juga 1 lot peringatan utk uncle aku
Sejak tu..semua baik2 aje.

Lihat semua komen(22)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top