Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Babi, ‘Melayu B’, ‘India Kel’ Pada Poster Filem Namewee Cetus Kontroversi

YgBenar|20-11-2020 12:31 AM Komen: 108



Wee Meng Chee atau Namewee cetus kontroversi lagi. Kali ini melibatkan poster poster filem terbaharunya bertajuk ‘Babi’.

Poster itu dimuat naik di Facebook miliknya pada 18 November lalu yang memaparkan seorang lelaki sedang membuang sambil melihat dinding tandas yang diconteng.

Pada dinding tandas itu ditulis perkataan ‘BABI’. Disebelah perkataan Babi terdapat perkataan Melayu B. Sementara perkataan ‘India Kel’ pula dicontong pada tangki air tandas.

Poster tersebut mencetuskan perasaan marah pada segelintir pihak termasuk Pemuda Perikatan Naisonal (PN) Parlimen Titiwangsa yang telah membuat laporan polis hari ini.

Menurut ketua penerangannya, Zuan Azmi, langkah itu perlu disegerakan berikutan tindakan biadab Namewee memuat naik poster filem bertajuk ‘Babi’ didakwa menghina orang Melayu di negara ini.
Saya minta pihak polis mungkin boleh iringi dia dari luar negara, sekarang dia berada di Taiwan, kalau asyik duduk di sana, tak balik sini, tak bersemuka dengan kita, tidak bersemuka dengan orang Malaysia yang dia buat provokasi dan hinaan, macam mana kes ini nak selesai.

“Jadi saya minta PDRM agar buat tindakan ini (ekstradisi), ambil dia di Taiwan, selesai kes dan tolong siasat dia,” katanya pada sidang media selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, hari ini.

Filem Babi telah disenarai pendek dalam Festival Filem Antarabangsa dan Festival Filem Thailand.



 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
0
0
Komen: 108
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote kopokleko 3-12-2020 09:04 AM
Bagus aje, biar bertambah benci melayu pada cina. Cepat sikit melingkup DAP. Kalau boleh angkut MCA sekali

Lain-lain Komen

Quote Normabaru. 19-11-2020 07:30 PM
Ye lah niat kau semua suci murni..
Pasahal isi tempat kosong
Quote Tinot7 19-11-2020 07:51 PM
Apa rusuhan yg berlaku kat skolah di johor pada tahun 2000?

Filem ini bakal ditayang di Taiwan mulai 20 November dan mengisahkan tentang kejadian sebenar keganasan dan rusuhan kaum yang berlaku di sebuah sekolah menengah terletak di selatan Malaysia pada tahun 2000.
Quote dudaberhias 19-11-2020 07:53 PM
menarik filem dia...
iols tak tengok lagi jadi tak boleh nak judge... sekadar perkataan2 gitu memang la sensitif, tapi kalau di guna dengan betul boleh jer... macam mana nak bangun industri perfileman kita ni
Quote pxlbb 19-11-2020 08:06 PM
Konon woke sgt dan orang lain semua kolot dan konservatif

Banyak lagi nama binatang boleh bagi nama filem. Biawak. Cengkerik. Mentadak. Tapir. Kelkatu.
Quote angelofish 19-11-2020 08:07 PM
baik dia buat filem kerajaan komunis negara china roboh kan gereja, roboh patung budha, roboh masjid.pastu tayang kan dekat Beijing
Quote Maideen. 19-11-2020 08:09 PM
Leluhor sabsidi terhina lagi ka? Prrrrrrrrrrrrrrrrrpffffftght
Quote tikusmontok 19-11-2020 08:10 PM
pxlbb replied at 19-11-2020 08:06 PM
Konon woke sgt dan orang lain semua kolot dan konservatif

Banyak lagi nama binatang  ...

Kannn tenuk ke..mcm muka dia
Quote tikusmontok 19-11-2020 08:11 PM
Maideen. replied at 19-11-2020 08:09 PM
Leluhor sabsidi terhina lagi ka? Prrrrrrrrrrrrrrrrrpffffftght

Soo  meden..  leluhor babi ke keling? (Ikut takrifan filem tu)
Quote Buritan 19-11-2020 08:24 PM
tikusmontok replied at 19-11-2020 08:11 PM
Soo  meden..  leluhor babi ke keling? (Ikut takrifan filem tu)

Keling kot.. sbb kat muvie ni mulayu bodo cina babi.. india keling.. so maideen keling laa.. hahahaba prfggght
Quote Maideen. 19-11-2020 08:25 PM
Apa apa pon, kita berharap filim Namewee kelak akan mencapai kejayaan di pertandingan pertandingan yang di masukinya....

Insyaallaa..........
Quote Belibis 19-11-2020 09:09 PM
Dulu dah ada filem ' Gaduh' lakonan zahiril dengan namrom.agak kasar dan rasis jugak.tapi realiti masyarakat malaysia memang gitu pun.
Namron menyatukan budak2 sekolah dengan satu persembahan pentas.
Quote dua_chzy 19-11-2020 10:03 PM
Namewee ni, kreatif.

Akak baru tau bila layan MV heols.

Content heols jauh lagik bagus lar dari Mail Totey huntong juta2 tu.

Sekadar sengaja menbandingkan.
Quote dua_chzy 19-11-2020 10:06 PM
Belibis replied at 19-11-2020 09:09 PM
Dulu dah ada filem ' Gaduh' lakonan zahiril dengan namrom.agak kasar dan rasis jugak.tapi realiti ma ...

Kita gaduh2 juga,

Tapi kalau orang luar kutuk kita,

Terus dari gaduh2 boleh bersatu bekap tanahair.

Itulah speselnya Malaysia.

Resis cemana pun kita, akak yaqin kalau kita nampak chinkies ka keling ka tengah susah, mesti datang juga belas kita pi tolong walau di porom mengutuk seperti takda hari tomorrow.
Quote matbad 19-11-2020 10:07 PM
Janji bahagia. Slah 1 marketing pree kat hanat ni
Quote TomyamPuteh 19-11-2020 11:26 PM
Dia ni kategori attention seeker ke attention seeking?
Quote Bedah.Cun 20-11-2020 01:22 AM
Tak hensem, mak malas nak layan. Suka ngkaw, mak tak heran sket pon. Mak bukan lembik macam Cina Lowyat keybot watriuh berhati senipis tissue jamban
Quote abcdotcom 20-11-2020 01:33 AM
Tak habis 2 pasal sohai tongsan ni .Tahap Hina negaraku ,azan Masih boleh bikin filem ? Kat China dh lama ilng nyawa perangai cam ni.
Quote kimsa-ra 20-11-2020 01:33 AM
Tinot7 replied at 19-11-2020 11:51 AM
Apa rusuhan yg berlaku kat skolah di johor pada tahun 2000?

Filem ini bakal ditayang di Taiwan mu ...

Menarik cerita nya. Baru tau ada rusuhan kaum kt sekolah thn 2000. Google xde pon.
Quote depresio 20-11-2020 02:08 AM
Tinot7 replied at 19-11-2020 07:51 PM
Apa rusuhan yg berlaku kat skolah di johor pada tahun 2000?

Filem ini bakal ditayang di Taiwan mu ...

Ygaku jumpa tahun2009

Sampai balai polis pekan nanas kena kepung
Try google

Lihat semua komen(108)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top