Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Sampai Mati Orang Malaysia Tak Ada Work Life Balance"

19-11-2020 10:58 AM Komen: 265



Ianya tidak mengejutkan, persoalannya sampai bila?

Tersenarai antara lima negara yang kuat bekerja hingga mengabaikan kehidupan peribadi, Kuala Lumpur berdiri sebaris dengan ibu negara lain seperti Hong Kong, Singapura, Seoul dan Tokyo.

Lebih menyedihkan, berbanding empat negara yang disebutkan, Malaysia sebenarnya bukan sahaja tiada 'work life balance', malah pendapatan diperolehi juga tidak setimpal.


Foto : The Star

Menurut kajian organisasi Kisi di Amerika Syarikat, Kuala Lumpur berada di kedudukan 47 antara 50 negara yang diselidik mengenai "Best Cities for Work-Life Balance 2020".

Ianya mengambil kira faktor masa bekerja yang panjang, terlebih populasi dan jumlah cuti minima yang diperuntukkan syarikat. Perlukah kita gembira dengan statistik terlebih rajin ini?


Foto : Twitter

Foto : Pinterest

Pelbagai pendapat dilontarkan netizen, antaranya menyalahkan ahli politik yang tidak menaikkan gaji minima, mengutamakan kapitalis berbanding kebajikan pekerja dan lain-lain lagi.



Foto : Twitter

Ada pula yang menyarankan supaya anak muda mencari peluang pekerjaan di bandar lain berbanding Kuala Lumpur yang sudah padat dengan penduduknya.

Jadi, bagaimana? Sampai bila kita akan menjuarai tempat terbawah ini? Memang kita tidak layak untuk mendapat 'work life balance'? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 265
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote cmf_jeangrey 22-11-2020 11:01 PM
evlinne replied at 22-11-2020 09:34 AM
X kan x pernah tengok local youtubers review makanan2 malaysia?
Trevor tu mmg kejar views pastu  ...

Aku tgk ikut recommendation youtube...kalau yt x recommend tu why bother...the only locals yg aku tgk si sugu itupun sbb keluar news...x lama lepas tu jadi kontroversi...so how nk sustain baru nak popular dah jadi kes polis


Anyways semua youtubers pun kejar ratings...x salah pun bukan diorg mencuri..cuma kalau high rating maksudnya there is something that he does right or he knows how to buy msians...but its true la mmg msians ni masih kagum tgk org luar makan makanan kita...actually x perlu kagum pun sbb mkanan kita mmg antara yg paling flavorful di donia


Lain-lain Komen

Quote RatuDunia94 19-11-2020 11:02 AM
Betul.. once dh masuk alam pekerjaan mmg kena jd hamba pekerjaan je la..
Sbb tu kalau nk enjoy. Enjoy betul2 masa zaman study.. tp masalahnya duit plak xde.. bila dh kerja ada duit masa pulak takde. Kalau nak worklife balance kena la buat bisnes sendiri sbb masa lebih flexible.
Quote getarsukma 19-11-2020 11:02 AM
Eh... Kalau work hard sampai no life bukan ke lambang pekerja rajin, cemerlang, terbilang seperti yang diklaim golongan kebangga...

Kalau ada rest tu maknanya pemalas katanya...
Quote king_kenny 19-11-2020 11:08 AM
Kerja pandang ke Jepun Korea, Gaji pandang ke Zimbabwe
Quote beautifulorchid 19-11-2020 11:12 AM
setuju sangat..malaydia fah jadi omcm hongkong korea n japan ..mati sebab stress bekerje..makanan mahal, rumah mahal, gaji ciput.. rakyat kene buat 2-3 kerja
Quote annehuda 19-11-2020 11:12 AM
tapi kt malaysia ni banyak cuti umum.  tu blum lg kalau menang bola. cer korg kire bab cuti umum ni

raya aidilfitri = 2 hari
cny = 2hari
deepavali = 1 hari
krismas = 1 hari
raya aidiladha = 1 hari
hari keputeraan = 1 hari
maulidur rasul / nuzul quran = 1 hari
hari kebangsaan = 1 hari

ha kt situ je pun dah 10 hari
Quote annehuda 19-11-2020 11:13 AM
tp aku setuju bab carikla keje kt negeri lain.  negeri lain mmg gaji kecik skit, tp kos sara hidup pun kecik jugak. pastu blaja2 la bawak motor utk fresh grad
Quote ChildrenOfBodom 19-11-2020 11:14 AM
kebajikan takdak sapa peduli.. bagi WFH pon macam tak ikhlas. hanjjing
Quote LadyCarefree 19-11-2020 11:16 AM
Banyak faktor. Antaranya juga ialah ramai yg lifestyle beyond kemampuan. Jadi kenalah kerja lebih masa selalu. Hehehe ada yg kerja dua kerja. Pastu ada yg sanggup kerja teruk gaji minima. Tengok je iklan syuriak.
Quote cmf_almondpecan 19-11-2020 11:16 AM
Maaf cakap la top 5 negeri yg overworked tu ke arah bangsa2 East Asian belaka kebanyakannya.
Quote Tinot7 19-11-2020 11:19 AM
Siapa la yg amik survey ni?
Amik takat 40 bandar je.. camne la KL boleh masuk setara dgn tokyo, singapura, hong kong dan seoul.. nak berbangga pun takleh sbb dah tau survey ni skewed. Depa amik data ttg rights juga. Camne mesia yg terkenal dgn byk cuti am, boleh dikatakan tak cukup cuti.
Jgn mudah tertipu la dgn apa yg kome baca.. wartawan star ni pun dah mula jadi mcm wartawan cari.. hanya perlu tunggu wartawan star jadi mcm sepul je..

In the modern age, its becoming increasingly difficult to juggle home, work and leisure commitments C resulting in a rise in the time-poor lifestyle.

Recognising how important it is to work smarter rather than harder, wireless security developer Kisi conducted a study to determine which cities have achieved the most well-rounded work-life balance.

Analysing a total of 40 cities worldwide, the Cities for the Best Work-Life Balance 2019 index utilises data on work intensity, institutional support, legislation and liveability to determine which locations offer residents the most holistic balance between life and work.

This index is designed as a guideline for cities to benchmark their ability to support their residents in helping to reduce work-related stress and intensity.

It includes data ranging from the average time of arrival at work, average vacation days taken (compared to those offered), commuting time, as well as access to mental healthcare, gender equality, city stress, air pollutants and more.

These are the top-ranked cities for workClife balance:
1. Helsinki, Finland
2. Munich, Germany
3. Oslo, Norway
4. Hamburg, Germany
5. Stockholm, Sweden

These are the lowest-ranked cities for workClife balance:
36. Houston, US
37. Atlanta, US
38. Buenos Aires, Argentina
39. Tokyo, Japan
40. Kuala Lumpur, Malaysia

WorkClife factors

Employees in Spain, France, Germany, Brazil and Finland were found to take the greatest advantage of their vacation days C with many exceeding the number of vacation days offered to begin with.

At the other end of the scale are the hardworking employees in Japan, the US, Malaysia, Australia and Singapore, who took the least amount of days off.

The most overworked employees were found in Singapore, Kuala Lumpur, Tokyo, Hong Kong and Buenos Aires. Worst off is Singapore, where the average workweek is 44.6 hours and a massive 23% of people work more than 48 hours each week.

The opposite can be said for those working in Oslo, Budapest, Stockholm, Milan and Barcelona, where just 4% of people work more than 48 hours per week.

Society and institutions

To discern a citys gender equality score, Kisi used data relating to the difference in economic opportunity and participation, educational attainment, health, and political empowerment between men and women. Oslo was ranked highest, followed by Stockholm, Helsinki, Paris and Munich.

Sydney, Australia, came out on top for its access to quality healthcare services, while Oslo, Norway, finished first for its high level of mental health support services. Meanwhile, the French capital excelled in terms of social spending, with the government directing a massive 32% of GDP to social purposes.

When determining how progressive a city is in relation to LGBT+ equality at a social and legislative level, Kisi looked at issues including equal rights, anti-discrimination safeguards, level of safety, and friendliness to the LGBT+ community.

Swedens capital, Stockholm, received a perfect score of 100, followed closely by Toronto, London and Barcelona. At the other end of the LGBT+ equality scale is Kuala Lumpur, Singapore, So Paulo and Tokyo.

Quote akubest 19-11-2020 11:23 AM
yg top 5 cities lain mcm bebaloi gakla
overworked tapi gaji tinggi.
Quote Normabaru 19-11-2020 11:36 AM
Even kerja teruk2 pon acik2 porumm masih ada masa utk potong bawang kt porum. Okla tu.. Lg byk masa kang ntah hape lg dibuatnya..  Kekekekekke
Quote msdummy.2018 19-11-2020 11:59 AM
undeepaid focus at 1job tahan lah...tp msia ni siap pakej underpaid, multi task...dahlah mcm tuh sma nk ontime....ko byr gaji tnggi mcm japan sedap lah jugak..ni tak..quality kerja nk tinggi  byr ciput
Quote kechikchomel 19-11-2020 12:02 PM
selagi belum tutup mata, kerja, kerja, kerja!
camtu ke?

Quote becir 19-11-2020 12:09 PM
work life balance? wfh ni pun mcm kan hapa..asikla meeting, belum lagi whatsapp ntah apa2 kacau sampai ke 11 mlm..mcm hanat. cuti? ye mmgla ambik cuti but then u are still expected to check email and orang akan kacau tanya pasal keje..mcm kan huru hara dunia kalau sehari rehat tak bukak laptop
Quote Austronesian 19-11-2020 12:12 PM
Ikut style asia timur quantiti over quality
Quote n3ar 19-11-2020 12:14 PM
orang punya anggapan terutama majikan yg salah..

kerja kuat, kerja lama, balik lambat = rajin bekerja, berdedikasi

pdahal kerja tu dah overload patut ramai orang buat, dia buat sorang..

balik rumah,penat ngadap jalan jem...sampai rumah,parking penuh..kena pusing2 tolak kereta bagai..

naik rumah,makan, rehat pastu tido..esok ulang..
Quote ekselen 19-11-2020 12:22 PM
Edited by ekselen at 19-11-2020 12:27 PM
annehuda replied at 19-11-2020 11:12 AM
tapi kt malaysia ni banyak cuti umum.  tu blum lg kalau menang bola. cer korg kire bab cuti umum ni
...


Actually ph kt malaysia je 16 hari hehehe.. Tu blm masuk AL.. Yg keja kerajaan lg byk cuti tahunan. Tp tgk company jgk. Ada company yg kerah tenaga staff sampai menindas... Ada je company yg flexible and ada work life balance cuma x byk. Biasa bdk2 muda yg xde komitmen akan keja kaw2 semata utk kumpul duit nk beli aset/brg2 keperluan atau kehendak masing2. Terpulangla cara either nk buat 2,3 keja atau buat OT...
Quote Belibis 19-11-2020 12:24 PM
getarsukma: Eh... Kalau work hard sampai no life bukan ke lambang pekerja rajin, cemerlang, terbilang seperti yang diklaim golongan kebangga... Kalau ada rest tu  ...

..ada sambungan lagi,dah pemalas ,miskin,harap sabsidi,dengki dengan orang kaya.komplit set kombo.

Lihat semua komen(265)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top