Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Ekonomi Teruk, Harga Bawang Naik Mendadak! Menteri Mana?

19-11-2020 11:02 AM Komen: 30



"Semalam harga bawang RM18, hari ni RM27, hilang akal ke?"

Begitulah yang dirungutkan rakyat Malaysia dek terkesan dengan harga bawang yang naik mendadak.

Sementelah lagi dengan situasi ekonomi yang semakin teruk, ia membuatkan pengguna tidak mempunyai pilihan selain terpaksa menanggung beban tersebut.


Foto : Twitter

Di Twitter, seorang pengguna melontarkan kemarahannya kerana harga bawang yang berubah-ubah. Dia mendakwa harga tersebut tidak dikawal kerajaan sehinggakan pemborong boleh meletakkan harga 'sesuka hati' walaupun bawang sebenarnya adalah barang kawalan.


"Sebelum PKPB, harga RM6.50, sekarang saya terpaksa kurangkan bawang dalam burger."


Foto : makanlena.com

Keluhan tersebut turut dipersetujui pemilik kedai runcit yang terpaksa menaikkan harga serta peniaga yang juga terpaksa mencari alternatif.



Foto : Twitter

Bagaimanapun, ada juga yang berpendapat bahawa ianya bukan salah kerajaan kerana pelbagai faktor.

Foto : Twitter

Foto : carigold

Akan tetapi, sebagai barang kawalan, harga bawang haruslah dikawal kerajaan menerusi Kementerian Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna (KDNHEP). Badan ini boleh meletakkan harga siling maksimun supaya tidak berlaku penindasan harga.

Adakah ianya masalah remeh hingga tidak mendapat perhatian menteri atau kita hanya boleh pasrah sahaja? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 30
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote abcdotcom 20-11-2020 04:14 AM
Bawang Mahal jangan makan bawang.Jom MEMBAWANG .

Lain-lain Komen

Quote Orix 19-11-2020 11:04 AM
makan oat jelah kita dekkkk
Quote green~tea 19-11-2020 11:15 AM
mmg masak berhati2 dengan pemakaian bawang.. satu nya sebab utk elak bau ketibas
Quote husna_amal 19-11-2020 02:29 PM
Sejak awal pkp lagi harga bawang ni dah naik. Lepas tu turun jugak lah kejap macam harga biasa. Kalau belanje kat tesco sekilo dalam rm4 jugak lah. Itu pun bawang dari pakistan je bukannya dari india.
Quote MissVixen 19-11-2020 02:32 PM
Kenapa ye malaysia tak nak tanam bawang? Nak katakan sebab cuaca, indon pun tanam bawang. Takde lah teruk sangat turun naik harga kalau kita ada makanan sendiri.
Quote Boomibulat 19-11-2020 02:33 PM
Nak tanya sikit..bawang Holland mmg dr Belanda ke..atau nama saja..sy suka yg tu sebab murah sikit..tp kalau nk letak dlm laksa  sesuai pulak
Quote dua_chzy 19-11-2020 03:28 PM
Boomibulat: Nak tanya sikit..bawang Holland mmg dr Belanda ke..atau nama saja..sy suka yg tu sebab murah sikit..tp kalau nk letak dlm laksa  sesuai pulak


Bawang Holland murah tanahair tu, adik beradik bawang Bombay. Ditanam di India. Or China.

Bawang Holland asli, lain sikit. Ianya jauh lebih besar seperti saiz kokesen.
Quote glump 19-11-2020 03:36 PM
dah mcm india pulak TT letak keadaan ekonomi ditentukan dengan harga bawang.
Quote pyropura 19-11-2020 03:43 PM
Rindu zaman DAP
Quote carly_lah 19-11-2020 03:50 PM
mmg bawang akan naik harga setiap hujung tahun, dh 3-4 tahun dah carly perasan gitu... x silap tahun lepas pun rakyat negara india pun merungut harga bawang mahal... siap buat video bayar barang guna bawang...
Quote n3ar 19-11-2020 03:57 PM
g pasaraya tadi, bawang sekilo RM5. dulu biasanya RM2.99, RM3++.... tu pun buruk2 dah bertunas, lembik, hitam..

jilaker pasaraya stok bawang lama dicekik darah nya pengguna letak mahal2..
Quote ellez 19-11-2020 03:58 PM
dua_chzy replied at 19-11-2020 03:28 PM
Bawang Holland murah tanahair tu, adik beradik bawang Bombay. Ditanam di India. Or China.

Ba ...

Oo..iya?
Iols cuma tau bawang holland sejenis tu je yg besar kuning tu..
Macammna nak bezakan keduanya ya..
Quote Sunshine81 19-11-2020 04:18 PM
Print duit pun belum start, bawang dah jual mahal2
Quote sarah82 19-11-2020 04:26 PM
mujur aku tak mkan bawang india...
Quote baghal_bortuqal 19-11-2020 04:30 PM
Sunshine81 replied at 19-11-2020 04:18 PM
Print duit pun belum start, bawang dah jual mahal2

hahahaha adoii...


nah amek ni.

gi print banyak2 utk beli bawang.


Quote bottombikini 19-11-2020 04:31 PM
siap sedia la korang
nasi lemak bakalan naik harga gara2 bawang

yg herannya time2 kobit ni la banyak mende yg naik harga
Quote Boomibulat 19-11-2020 04:41 PM
dua_chzy replied at 19-11-2020 03:28 PM
Bawang Holland murah tanahair tu, adik beradik bawang Bombay. Ditanam di India. Or China.

Ba ...

Tk atas pencerahan..
Quote vespa_oren 19-11-2020 04:52 PM
dua_chzy replied at 19-11-2020 03:28 PM
Bawang Holland murah tanahair tu, adik beradik bawang Bombay. Ditanam di India. Or China.

Ba ...

dekat sini jarang org beli bawang Bombay jdo harga murah kt bataras, stock pun banyak
Quote zarul427 19-11-2020 04:55 PM
Semua brg nak naik
Quote dani-rox 19-11-2020 05:25 PM
tanamlah bawang sendiri



Lihat semua komen(30)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top