Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Mungkin Ramai Bantah, Tapi..." - Dr Maza Puji Langkah Pengharaman Jualan Arak

17-11-2020 04:05 PM Komen: 48
Tindakan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menghalang larangan penjualan minuman keras di kedai runcit dan serbaneka mendapat reaksi positif pelbagai pihak.

Tidak terkecuali, Mufti Perlis Datuk Mohd Asri Zainul Abidin yang berharap pihak berwajib tegas dalam melaksanakan langkah pengharaman penjualan arak.


Kredit foto: FB Dr Maza

Jelasnya, langkah tersebut adalah suatu yang perlu dipuji bukan sahaja demi menjaga kemaslahatan umat Islam tetapi mengelak daripada berlaku insiden tidak diingini termasuk kemalangan jalan raya.

Alhamdulillah, kita memuji langkah ini. Semoga Allah merahmati mereka yang memutuskan hal ini. 

Tindakan ini mungkin akan dibantah oleh sesetengah yang pro minuman keras namun saya percaya ia baik di sudut kemaslahatan awam dan kehidupan beragama, katanya di media sosial hari ini.


Kredit foto: FB Dr Maza

Semalam, DBKL memaklumkan akan menguatkuasakan larangan penjualan minuman keras di kedai runcit dan serbaneka bermula Oktober 2021.

DBKL berkata, sekatan berkenaan dikenakan ke atas kedai serbaneka dan kedai runcit bermula 9 malam. 

Sebelum ini, kemalangan membabitkan pemandu mabuk semakin membimbangkan selepas ramai yang menjadi korban angkara kecuaian mereka. 


Kredit foto: FB Dr Maza

Kebimbangan ini disuarakan masyarakat malah kerajaan dalam usaha mengenakan hukuman lebih keras terhadap pemandu mabuk. 


Sumber: ProjekMM

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
0
0
Komen: 48
Komen

Anda Mungkin Meminati

Produk Pemutih Vietnam, Gaul Pakai Tangan Je, Berani Tak Nak Cuba?
"Kenapa Anda Tak Pernah Lihat Gambar Saya Pakai Telekung Atau Baca Al Quran?" - Yuna
Lelaki Retak Tengkorak Gara-gara Tolak Friend Request
Simulasi Kemalangan Paling Ekstrem Volvo
Saya Nikah Pun Abah Tak Nangis Macam Ni - Yang Ada Kucing Je Faham Perasaan Ni
"No Wonder Hos Sangkak, SRP Pun Tak Lepas" - Diva AA Bahan Siapa Tu?
Amar Baharin Unfollow Amyra Rosli Di Instagram?
Sanggup Ketepikan Iphone 12 Dan PS5, Fizo Omar Beli Skuter Untuk Ibu Pergi Surau
Sedap Hingga Sukar Dilupakan, Hidangan Dipercayai Ikan Bandaraya Bersama Air Asam Jadi Menu Special
Pengarah Syarikat Jadi Punca Selangor Tiada Air- Disambung Reman Sehari
Tak Sampai Seminit Buka Face mask, Mustaqim Bahadon Kena Kompaun RM1000
Dah 10 Hari Lahir, Mat Dan Belum Pilih Nama Anak Kedua
Syarikat Perabot Tuntut Ganti Rugi RM3 Juta Dari Awal Ashaari
Kisah Kenal Lelaki Di Kelab Malam, Kini Jadi Imam Keluarga
Pernah Cetus Fenomena Parodi, Bobo Buat "Come Back" Di Tiktok Buat Ramai Terkejut
'Saya Tak Mampu Bang, Cuma Ada Duit RM20 Untuk Beli 7 Keping Pampers'
Netizen Kecam Bagi Anak Nama Mipan Zuzuzu, Bapa Akhirnya Buka MuIut
Laungan Azan Suntik Semangat Petugas Barisan Hadapan Ke Sabah Undang Sebak
Sedih Tengok Sekawan Lembu Dihanyutkan Arus Deras
Tak Boleh Bersama Keluarga Walau Di Rumah, Tengku Zafrul Sebak Anak Kirim Surat
Video Cemas Abang Foodpanda Tolong Polis Ini Viral Sebab Tukang Rakam Mencarut Lembut
Sampai Masa Kena Pergi Sembahyang- Usahawan Berbangsa Cina Di Kelantan
KJ Jatuh Basikal Langgar Lubang, Laju Je JKR Minta Maaf

Komen Terbaru

Quote axl_bach 22-11-2020 01:19 AM
pasa replied at 22-11-2020 01:08 AM
Ala dah minuman tu ad kandungan alkohol

Kalau minum byk blh mabuk la.

Bkn maksud aku pemahaman ramai org trmasuk MAZA dlm isu ni x tepat lah....

Ramai faham kedai serbaneka mcm 7E dah stop penjualan Heineken, Tiger Beer, at all dgn perlaksanaan ni sbb tu ramai yg berhamdalah panjang di Efbi dan medium socmed yg lain....

Hakikatnya penjualan tetap ada, cuma had masa until 9pm saja lah

Lain-lain Komen

Quote Decaffeinated 17-11-2020 04:10 PM
Harap takde komen rasis dalam ni.
Quote darkness 17-11-2020 04:12 PM
Biarkan pusat meminum arak ja ada nih. Bar ke apa...kalau 7E ada ke apa, for sure sentiasa ada yg mati dilanggar oleh org mabuk
Quote kemaruk 17-11-2020 04:17 PM
Todi, samsu dengan arak murah je yang diharamkan

Bir masih boleh dijual ye
Quote stingerstylos 17-11-2020 04:17 PM
Kemaslahatan umat Islam?

Kalau arak terus dijual akan terus mempengaruhi umat islam utk membeli lantas jadi penunggang arak keww?

Sendiri tak boleh kontrol arak yg dipersalahkan....

Kahkahkahkahkahkahkah
Quote stingerstylos 17-11-2020 04:20 PM
Persoalan aku satu aja utk org agama ini..

Adakah undang undang yg sedia ada sekarang ini tidak dapat membendung atau membanteras penyalagunaan arak atau yg bersangkutan dgnnya sehingga wajib diharamkan dari terus dijual?



Quote Skuau 17-11-2020 04:26 PM
stingerstylos replied at 17-11-2020 04:20 PM
Persoalan aku satu aja utk org agama ini..

Adakah undang undang yg sedia ada sekarang ini tidak d ...

isunya lebih kpd....mabuk dan menyusahkan orang lain(contoh... memandu dan melanggar orng yg menyebabkan kematian).kalo mabuk pastu bunuh diri...mungkin 'citernya berbeza'.
Quote sarah82 17-11-2020 04:29 PM
Aku sokong.

Note :

Bila bangsa suci kena kutuk  RASIS
Bila bangsa suci RASIS tu adalah fitnah
Quote stingerstylos 17-11-2020 04:35 PM
Edited by stingerstylos at 17-11-2020 04:36 PM
Skuau replied at 17-11-2020 04:26 PM
isunya lebih kpd....mabuk dan menyusahkan orang lain(contoh... memandu dan melanggar orng yg menye ...


Pindaan undang undang yg baru diluluskan terhadap mereka mereka  yg menyebabkan kematian dlm keadaan mabuk telah diluluskan...yes? No?

if you need to even pinda sekali lagi rang undang undang tersebut jika dirasakan hukuman tidak lagi berat to deter rakyat then pinda la lagi....kenapa begitu bodoh bengap dan haramjad sehingga nak mengharamkan penjualan arak? Sedangkan ramai yg diluar sana merupakan casual drinkers dan yg merupakan law abiding citizens?

Quote alesandra 17-11-2020 04:40 PM
ko ckp  setuju je x boleh ke.ini  tetap la nak mengadu domba low class ppr..'ini  mungkin dibantah pro minuman keras'...blabla yadayada
Quote stingerstylos 17-11-2020 04:41 PM
Edited by stingerstylos at 17-11-2020 04:44 PM

Dr maza mungkin lupa, selama mana dia hidup...taxation dari penjualan arak inilah juga merupakan hasil kutipan revenue pihak kerajaan islam dan akhirnya digunakan utk sektor pembinaan negara yg termasuk lebuhraya serta jalanraya yg pastinya digunakan juga oleh dr maza saban hari....silap hari bulan gajinya yg diperolehi oun selama ini dari kutipan taxation arak negara..

You will never know right?



Quote awanysss 17-11-2020 04:42 PM
stingerstylos replied at 17-11-2020 04:35 PM
Pindaan undang undang yg baru diluluskan terhadap mereka mereka  yg menyebabkan kematian dlm kea ...

orang kalau nak cari salah, buat la ape pun tetap salah..undang2 kuat macam mana pun, orang mati takkan dapat hidup kembali.. sekian
Quote apam 17-11-2020 04:43 PM
Elokle tu. Patut kena buat 1malaysia.
Quote kakigebang 17-11-2020 04:48 PM
nampak dah pro minuman keras dlm ni...hang nak tonggang sambil terbalik pun boleh, pi balik yindia..mabuk, bunuh diri, bunuh org atas jalan mmg perangai pro minuman keras
Quote stingerstylos 17-11-2020 04:50 PM
Edited by stingerstylos at 17-11-2020 04:52 PM
awanysss replied at 17-11-2020 04:42 PM
orang kalau nak cari salah, buat la ape pun tetap salah..undang2 kuat macam mana pun, orang mati t ...


There are as many good responsible drinkers out there dan hakikatnya revenue dari kutipan taxation arak ini adalah tinggi bagi membantu menjana perbelanjaan negara....kau nak ban for the sake of minority idiots out there sedangkan ramai yg seperti aku sebut are responsible citizens.....so jgn menidakkan hakikat jika kita melantang bersetuju pengharaman penjuslan arak..dimanakan sudut islam kita bilamama kita seolah tidak boleh accomodate golongan yg minum arak?

Jgn jadi macam lahanat hanya kerna agama mengharamkan arak dan golongan yg tidak beetanggunjawab iteww  hanyalah segelintir, dgn kita terus nak mengharamkan penjualan arak?

What signal are we giving sebagai ilmuan agama terhsdap rakyat multiethinicity dinegara kita yg tercinta ini?
Quote Skuau 17-11-2020 04:57 PM
stingerstylos replied at 17-11-2020 04:35 PM
Pindaan undang undang yg baru diluluskan terhadap mereka mereka  yg menyebabkan kematian dlm kea ...

hukuman BERAT vs MATI.........
Quote zacks 17-11-2020 04:58 PM
kalau dah haramkan penjualan arak, hg ingat gaji geng keja gomen tu mai dari mana sebahagiannya tu? gaji pak menteri, YB, elaun sultan/raja dan sebagainya?

pembangunan negara?
BPN?
repair jalan berlubang?

kerajaan kena cari alternatif lain yg boleh menggandakan income negara jika nak menghapuskan penjualan arak secara TOTAL.
Quote stingerstylos 17-11-2020 05:04 PM
Skuau replied at 17-11-2020 04:57 PM
hukuman BERAT vs MATI.........

Just because agama kita iteww sendiri mengharamkan arak, then it becomes easier utk kita bersetuju akan pengharaman penjualan arak kheunz?

Yes? No?

Kenapa sebagai penganut kita sering hendak tonjolkan diri kita sebagai ahli masyarakat yg exclusive and not inclusive?
Quote apam 17-11-2020 05:05 PM
Kedai yg ada lesen todi ada jual lagi kan?beli la kat situ. Just curb penjualan secara meluas. Bukan haram terus.
Satu lagi, ingat hasil negara daripada todi aje ke? Org tak beli todi org beli minuman lain. Kerajaan bukan bayar gaji staf gomen isle aje. Kerajaan kasi duit kat bukan islam jugak. Kalau nak kira sangatlah.  Macamlah org islam hadap sangat duit cukai todi tu
Quote matseh 17-11-2020 05:09 PM
mmg setuju. Kuat kuasa undang2. Tapi kedai jual x der lesen ni pun byk.

Sblm PKP, Area aku ni, kalau mlm2 ramai je lepak kat tepi tasik sambil minum2. Lps tinggal botol2 liquer ni atas bangku atas meja taman. Tin dan botol beer tak usah cerita la. Bersepah. Petang time balik kerja boleh nampak, depa lepak2 sambil minum2 dan makan kacang. Time PKP waktu tgh hari dan balik kerja.
Tapi jawatan kuasa penduduk buat aduan jadi dah tak ada lagi manusia yg minum2 di taman ni. Polis motor sll ronda petang2.
Kalau duduk apartment ada asrama pekerja asing lagi la. Sbb boleh beli kat seven E. Nak balik, beli dulu, minum kat taman permainan. Mabuk2 buat bising. Botol tinggal merata. Dlm raga motor aku pun depa boleh letak botol kosong.

Lihat semua komen(48)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top