Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus Lihat artikel

Syed Saddiq Bidas Projek Quranic Village Annuar Musa, 'Lagi Elok Tambah Baik Hospital'

1-11-2020 12:11 PM Komen: 41



Nampaknya, ada ahli politik yang seolah-olah tidak memahami perkara perlu diutamakan saat pandemik ini. 


Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa menerusi laman Twitternya membangkitkan kemarahan ramai warganet apabila menyatakan sebuah projek bernama Quranic Village telah diluluskan.

Pembinaan dijangka pada tahun 2021 ini didakwa sebagai projek yang tidak pernah dilakukan negara lain, jadi inilah masanya Malaysia menempa nama dengan bajet khabarnya RM150 juta.


Foto :Twitter

Pelbagai komen dilontarkan kepada hantaran tersebut dan rata-ratanya marah kerana di saat negara masih belum menang menangani pandemik Covid-19 ini, ada pula cadangan yang tidak relevan dengan situasi. Lebih memburukkan ia bukan sekadar cadangan (menurut Annuar), projek ini diluluskan.

Apatah lagi dengan isu yang tidak pernah habis seperti Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) meminta bantuan derma daripada rakyat untuk membantu di Sabah, jabatan penjara dan sebagainya. Yang projek tidak relevan dapat pula bajetnya, ya?



Foto : Twitter

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq antara yang lantang menegur pembaziran projek ini. Perlu ke kampung ikonik sedangkan rakyat sendiri tidak cukup makan?


Foto : Twitter

Jadi, kita sama-sama nantikan pembentangan belanjawan 2021 nanti. Adakah kerajaan peka terhadap bantahan daripada rakyat atau masih kekal dengan keputusan untuk membina sesuatu yang tidak perlu? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
3
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 41
Komen

Anda Mungkin Meminati

Rider Tak Pernah Salah? Leka Sangat Tengok Phone Sampai Langgar Kereta Orang!
Mangsa Body Shaming Seluruh Dunia Jadi Pakar Motivasi
Hantar Makanan Dulu Walaupun Telefon Dicuri, Kisah Rider Ini Wajar Dipuji
Neelofa Muat Naik Gambar PU Riz Di IG
Belum Jumpa Yang Sempurna-Dah Kawin 10 Kali, Tetap Nak Cari Lelaki Lain
Ratu Balqis Berhenti Meratapi Penceraian
Anak Sudah Masuk 1 Tahun Tapi Masih Belum Jalan? Ambil Tahu 3 Peringkat Perkembangan Bayi Ini DULU!
Budak Bisu, Pekak Maut Dibaham Anjing Pitbull Jiran
Mat Dan Jumpa Surat 'Rare, Limited Edition' Berusia 30 Tahun Daripada...
Bunuh, Bakar Ibu Mentua Lepas Dituduh Jalin Hubungan Sulit Dengan Bapa Mentua
Menyedihkan, Pelajar Kita Mati Dicekik Di Taiwan, Mayat Ditemui Di Lereng Gunung
"Kalau Surat Sampai, Maaf Lah" - Jep Sepahtu 'Warning' Akaun Yang Menyamar Dirinya
Walaupun Taufan Molave Tu Kat Vietnam, Kita Pun Kena Ambil Tahu Juga
Diperkosa Bapa Enam Kali Lepas Minta Restu Nikah
"Saya Mohon, Hormati Ustaz Fakhrul Dan Bazli" - Zizi Kirana
Masuk Usia Warga Emas, Zul Yahya Pertimbang Watak Sesuai Kalau Nak Buat 'Comeback'
Tak Nak Rakyat Gusar, Putera William Rahsia Positif Covid-19
Presiden & PM Mohon Maaf, Ibu Bapa Berlepas Ke Taiwan Untuk Urus Pengebumian Irene
Padan Muka! Nak Sangat Tengok Orang 'Main' Dalam Kereta
'Terliur' Tengok Pesakit TB Di ICU
Orang Kelantan Memang Hebat Kalau Bab Berniaga !
Pengantin Perempuan Panik Bila Wali Sebut Nama Kembar Masa Akad Nikah
Kalau Dah Vaksin, Kenapa Kena Pakai Mask, Ikut SOP Lagi? Doktor Ini Tampil Beri Penjelasan
Nak Terbalik Meter Motor Dibuatnya Bila Pelanggan Kayangan Bising Suruh Cepat
Disangka anak rusa tapi sebenarnya babi, 4 kali tengok 4 kali aku gelak
Kisah Kejayaan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart
Salahkan Syarikat Kurier Punca Barang Pecah, Pembeli Teruk Dihentam Netizen

Komen Terbaru

Quote coco 4-11-2020 09:01 AM
ebit lew kena bantu, rakyat kena bantu....  peruntukan nak lawan Covid ni yang patut di utamakan,  rakyat yang hilang pekerjaan patut di tengok2kan.     

ada betulnya SS cakap,  tak guna kalau rakyat masih lapar n merempat....

Lain-lain Komen

Quote kemaruk 1-11-2020 12:15 PM
Bangkem sokong projek ni membazir dan tak perlu buat masa sekarang..

Tapi bangkem tetap tak sokong DAP sebab DAP punya projek terowong tak nampak apa pon

Benci PN tak bererti suka DAP

Kami ada alternatif lain iaitu MUAFAKAT NASIONAL

Hidup melayu hidup Islam!!!
Quote harithzakuan 1-11-2020 12:20 PM
Jap2..quranic village ni kat putrajaya kan??aku duduk putrajaya dah ada hosp and IKN siap..and sebenarnya mmg ada tapak utk IJN cawangan jika ada bajet but for now diorg dh expand IJN kl,patient load hosp putrajaya pulak akn ditransfer ke cyberjaya once hosp tu boleh function sepenuhnya..so ko nk hosp apa lagi?give credits when its due la..
Quote kemaruk 1-11-2020 12:23 PM
harithzakuan replied at 1-11-2020 12:20 PM
Jap2..quranic village ni kat putrajaya kan??aku duduk putrajaya dah ada hosp and IKN siap..and seben ...

Guna la duit tu buat hospital kat tempat lain
Quote sarah82 1-11-2020 12:25 PM
Terowong ghaib kat penang tu x nak bash ka?

Quote harithzakuan 1-11-2020 12:33 PM
Edited by harithzakuan at 1-11-2020 12:34 PM
kemaruk replied at 1-11-2020 12:23 PM
Guna la duit tu buat hospital kat tempat lain


Tp kan funding utk quranic village dtg dari wakaf dan public funds.bukan dr govt dan yg akan manage ialah perbadanan putrajaya+restu foundation..hosp construction kena dtg dr govt..yg manage is kkm..so byk beza kot..
Jgn risau..aku pun tk suka geng warlords umngok ni..tp argument ss is not an apple to apple punya comparison tu je..
Quote kemaruk 1-11-2020 12:40 PM
harithzakuan replied at 1-11-2020 12:33 PM
Tp kan funding utk quranic village dtg dari wakaf dan public funds.bukan dr govt dan yg akan man ...

Boleh bangkem tahu berapa banyak sumbangan swasta/NGO, dan berapa peratus pulak darangnya dari kerajaan?

Sorry tanya tapi you macam someone yang tahu pasal projek ni jadi tak salah kalai bangkem tanya awak
Quote HYSB 1-11-2020 12:43 PM
Ape sahaje yang kerajaan nak buat memang kene kecam dulu mase klcc nk di bine
Quote HYSB 1-11-2020 12:44 PM
[quote]HYSB: Ape sahaje yang kerajaan nak buat memang kene kecam dulu mase klcc nk di bine pun same
Quote harithzakuan 1-11-2020 12:49 PM
kemaruk replied at 1-11-2020 12:40 PM
Boleh bangkem tahu berapa banyak sumbangan swasta/NGO, dan berapa peratus pulak darangnya dari ker ...

Sy bukan yg arif dlm projek tu tp apa yg sy boleh assume based on my readings,projek tu nilai dia rm150m,tanah tempat projek tu still under postcode putrajaya presint 14(tanah kt putrajaya mahal unless u beli lease dr govt)
so kos tanah tu termasuk dlm 150m tu kot.which govt tk keluar duit..tp mcm mana diorg bg im not sure.ada lah negotiation kot.since urusan dgn pjc instead of pjh.kt putrajaya ni kalau pjh u beli market price since its pjc maybe diorg byr lease la kot..construction cost by existing comp yg print al quran kt situ skrang..

Maybe sbb tu cpt approve..sbb outsource funding..and anuar musa just ride on the publicity je la..cuba kalau direct fund dr govt confim lambat nak settle sbb tukar2 govt kan..
Quote monreyes 1-11-2020 12:51 PM
kena hencap kaw kaw kat twitter
sampai meghoyan orang tua tu...
Quote dua_chzy 1-11-2020 12:54 PM
Akak yaqin tempat ni akan sendu. Good effort, but not necessary at this time.
Quote febreze 1-11-2020 12:55 PM
tak sokong mana2 larti politik...tapi tgok masjid kristal di KT pon takde maintenance yg superb..buat masa ni better buat hospital baru atau pusat penempatan pesakit utk covid atau etc2
Quote harithzakuan 1-11-2020 12:58 PM
monreyes replied at 1-11-2020 12:51 PM
kena hencap kaw kaw kat twitter
sampai meghoyan orang tua tu...

Hahahahaha..rasakan..pegi layan twitter utk dpt recognition rakyat salah platform la..rakyat tgh susah and marah..dia sembang nak kembangkan kebanggaan sendiri..mmg kena pukul rata la..
Quote kemaruk 1-11-2020 01:00 PM
harithzakuan replied at 1-11-2020 12:49 PM
Sy bukan yg arif dlm projek tu tp apa yg sy boleh assume based on my readings,projek tu nilai dia  ...

Sebab tu la bangkem nak tau outsource funding tu berapa banyak? Kalau setakat 5% pastu selebihnya kerajaan yang tanggung, maka valid la gesaan rakyat yang nak duit tu digunakan ke tempat lain..

Sampai sekarang takde yang dedahkan ratio tu , maksudnya ada yang tak kena lettew
Quote kemaruk 1-11-2020 01:03 PM
HYSB replied at 1-11-2020 12:43 PM
Ape sahaje yang kerajaan nak buat memang kene kecam dulu mase klcc nk di bine

Sape2 yang kecam klcc, federal highway, klia dulu memang bodoh.. klcc tu sah2 la nampak economic valuenyer.. menara PNB, TRX pon sama..

Quranic village ni pulak apa jangkaan pulangan ekonominya? Sekadar kebanggaan? Nak tarik pelancong? ROI rm150 juta tu agak2 berapa lama?
Quote HYSB 1-11-2020 01:09 PM
kemaruk replied at 1-11-2020 01:03 PM
Sape2 yang kecam klcc, federal highway, klia dulu memang bodoh.. klcc tu sah2 la nampak economic v ...

Sorry sis i nak tambah point je..jadi komen tak pikir panjng haha
Quote Lagubestbest 1-11-2020 01:13 PM
Malaysia sedang ketinggalan. Banyak negara dunia sedang buat projek infrastruktur mega berpuluh bilion, tapi malaysia masih sendu, yang mega sekarang cuma perbalahan politik.
Quote jisya 1-11-2020 01:29 PM
kemaruk replied at 1-11-2020 01:03 PM
Sape2 yang kecam klcc, federal highway, klia dulu memang bodoh.. klcc tu sah2 la nampak economic v ...

Masyarakat ini suka benda yg unik terutmanya masyarakat barat. Diorg suka benda2 mcm ni.
Quote zacks 1-11-2020 01:31 PM
sarah82 replied at 1-11-2020 12:25 PM
Terowong ghaib kat penang tu x nak bash ka?

Mana boleh salahkan tuan sendiri nanti gelap masa depan.

Lihat semua komen(41)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top