Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Anak Sudah Masuk 1 Tahun Tapi Masih Belum Jalan? Ambil Tahu 3 Peringkat Perkembangan Bayi Ini DULU!

31-10-2020 01:16 AM| Komen: 12




Pertama kali bergelar ibu dan bapa, sudah tentu wujud perasaan teruja dengan tahap perkembangan bayi.

Antara proses yang paling ditunggu-tunggu adalah menyaksikan anak mula berjalan, kan? 


Bila anak mula berjalan?

Apabila si manja sudah boleh mencapai sesuatu pastinya ia antara usaha untuk anak mula berdiri.

Selepas si kecil sudah boleh berdiri dengan sendirinya, ia merupakan 1 tahap perkembangan yang paling dinantikan kebanyakan ibu bapa

Sebelum anak mula berjalan, dia perlu mempunyai koordinasi dan kekuatan pada bahagian otot.

Proses ini akan bertambah baik apabila dia mula belajar untuk duduk, meniarap dan merangkak. 

Selepas anak mempunyai koordinasi dan kekuatan otot, mereka akan mula menarik sesuatu untuk membantu diri bangun atau berdiri.

Kebiasaannya anak mula berdiri sambil memegang sesuatu sekitar usia 6 hingga 10 bulan. 

Bermula daripada proses berdiri itu, si kecil akan mula menambahkan keyakinan serta keseimbangan dirinya.

Rata-rata bayi akan mula membuat langkah pertamanya apabila menjelang usia setahun. 

Pada usia 1 tahun 3 bulan, kebanyakan anak mula berjalan tanpa sebarang bantuan.

Namun, jika anak anda mungkin memerlukan masa lebih lama daripada itu, usah bimbang. Ia adalah 1 keadaan normal. 

Ini kerana ramai bayi yang tidak boleh berjalan tanpa bantuan sehingga berusia 1 tahun 5 bulan hingga 1 tahun 6 bulan.

Dikatakan bayi yang lebih banyak mengesot akan lebih lambat berjalan berbanding bayi yang merangkak


Tahap perkembangan sihat

Umumnya, ibu bapa akan bimbang apabila bayi lain yang seusia dengan anak mereka sudah boleh berjalan sedangkan si manja mereka masih merangkak lagi.

Pastinya soalan yang biasa timbul adalah sama ada anak mempunyai masalah kesihatan yang serius?

Anak mula berjalan adalah 1 langkah penting dalam tahap perkembangan fizikal si kecil.

Semestinya bayi yang semakin membesar tidak akan duduk diam dan berbaring di dalam buaian atau di atas katil semata-mata.

Mereka juga pastinya berasa rimas jika didukung sepanjang masa

Ini kerana mereka akan mula untuk mencuba bangun dan berdiri, bertatih, berjalan tanpa bantuan, berlari dan melompat dengan rasa penuh keyakinan diri.

Haaamesti ibu bapa tidak sabar menanti saat-saat itu, bukan?

Dalam keterujaan itu, diharapkan para ibu bapa sekalian dapat bersabar, ya? Jangan pula dipaksa si kecil berjalan sedangkan mereka belum bersedia lagi.

Berikut Hello Doktor kongsikan tahap perkembangan anak mula berjalan.



Lahir hingga usia 2 bulan

Selepas dilahirkan, si kecil akan mempunyai refleks untuk menendang apa sahaja permukaan yang disentuh kaki mereka.

Ia bukanlah bermakna mereka cuba menggunakan kaki untuk berjalan tetapi ia cuma tindakan refleks sahaja dan akan hilang selepas 2 bulan.

Sebagai contoh, jika anda memegang si kecil dalam keadaan menegak di atas paha sambil menyokong kepalanya, pastinya anda berasakan seperti mereka cuba menggunakan kaki, bukan?


5 hingga 10 bulan

Ketika mencecah usia 5 bulan, jika anda memegang si kecil dan kakinya menyentuh paha anda, mereka akan terenjut-enjut turun dan naik.

Ia adalah 1 aktiviti kegemarannya untuk beberapa bulan akan datang.

Sepanjang tempoh ini, otot kaki bayi anda akan berkembang ketika mereka belajar meniarap, duduk dan merangkak.

Menjelang usia antara 8 hingga 10 bulan, si kecil mula memaksa dirinya untuk berdiri sambil berpaut atau berpegang pada perabot atau sebarang objek yang boleh menyokong dirinya. 

Setelah beberapa minggu si kecil membiasakan diri dengan kemahiran ini, mereka akan mula bergerak secara tegak dengan berpaut pada objek.

Ada kalanya, apabila berasa yakin, mereka mungkin akan melepaskan pegangan tersebut dan berdiri tanpa sokongan. 

Bilakah anak mula berjalan?

Apabila si kecil mula melepaskan sebarang pegangan, anda boleh mencuba untuk membantunya berjalan dengan memegang tangannya.

Pasti anak anda akan cuba untuk memulakan langkah untuk berjalan. 


9 bulan hingga setahun

Ketika berusia 9 hingga 10 bulan, si kecil akan mula belajar untuk membengkokkan lututnya dan mengetahui cara untuk duduk selepas berdiri.

Haaa Ini bukan 1 perkara yang mudah untuk bayi, okay?

Kebiasaannya, pada usia 11 bulan, anak anda mungkin sudah mempunyai kemahiran untuk berdiri sendiri, membongkok dan mencangkung.

Dia akan mula berjalan sambil memegang tangan anda.

Namun percayalah, dalam tempoh beberapa minggu, si kecil boleh melakukannya tanpa sebarang bantuan!

Walau bagaimanapun, ada sesetengah bayi masih berjalan berpaut untuk mendapatkan sokongan, jangan risau, ia adalah normal.

Ada juga bayi yang tidak berjalan sehingga mereka berusia 17 atau 18 bulan. 



Biarkan anak mula berjalan secara semula jadi

Memang rasa teruja untuk melihat si kecil berjalan tetapi sebaiknya, biarkan ia berlaku secara semula jadi.

Jangan anda memaksa mereka untuk berjalan semata-mata kerana melihat bayi lain seusia mereka sudah boleh berjalan. 

Tahap perkembangan setiap bayi adalah berbeza, jadi bersabar ya wahai ibu bapa sekalian.

Biarkan si kecil untuk melalui proses meniarap, merangkak, berpaut sebelum mula bergerak dan berjalan bebas tanpa bantuan.



Sumber : hellodoktor.com





Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
2
0
0
Komen: 12
Komen

Previous : Mangsa Body Shaming Seluruh Dunia Jadi Pakar Motivasi

Next       : PENTING! Ibu Baru Bersalin Kena Pilih Seluar Dalam Yang Betul, Kalau Tak Nanti Luka Lambat Baik

Tempat Duduk Percuma Air Asia Dah Berlangsung! Mari Cepat Rebut Free Seat Sekarang!
Kisah Yang Diceritakan Seorang Hamba Allah Tentang Mimpi Seorang Wali Di Perkuburan
Eh.. Kenapa Bulan Ini Dua Kali Datang Haid? Takutnya! Normal Atau Tidak?
Pengamal Perubatan Kongsi Kisah Batalkan Sihir Warga Asing Terhadap Seorang Gadis Tempatan
Merungkai Mitos Kanser Serviks, Betul Ke Ini Penyakit Keturunan & Pesakit Tak Boleh Hamil?
Bermula 2021, Indonesia Mahu Fokus Cari Makhluk Asing Dan Planet Mirip Bumi
Usia Baru Masuk 30-an Tapi Badan Rasa Lemau? Ini Ada Senaman Sesuai Untuk Anda Kuatkan Otot
Bunuh, Bakar Ibu Mentua Lepas Dituduh Jalin Hubungan Sulit Dengan Bapa Mentua
Syed Saddiq Bidas Projek Quranic Village Annuar Musa, 'Lagi Elok Tambah Baik Hospital'
Menyedihkan, Pelajar Kita Mati Dicekik Di Taiwan, Mayat Ditemui Di Lereng Gunung
"Kalau Surat Sampai, Maaf Lah" - Jep Sepahtu 'Warning' Akaun Yang Menyamar Dirinya
Walaupun Taufan Molave Tu Kat Vietnam, Kita Pun Kena Ambil Tahu Juga
Diperkosa Bapa Enam Kali Lepas Minta Restu Nikah
Masuk Usia Warga Emas, Zul Yahya Pertimbang Watak Sesuai Kalau Nak Buat 'Comeback'
Tak Nak Rakyat Gusar, Putera William Rahsia Positif Covid-19
PENTING! Ibu Baru Bersalin Kena Pilih Seluar Dalam Yang Betul, Kalau Tak Nanti Luka Lambat Baik
GEMPAR! Kajian Terbaharu Temui Virus COVID-19 Mungkin Boleh Sebabkan Diabetes Jenis 1
Ular Sawa Batik Seberat 220KG Jadi Haiwan Peliharaan Lelaki Dari Pulau Pinang Ini
Membongkar 4 Mitos Tentang Terapi Insulin
FAKTA ! Pelukan Suami Mampu Turunkan Berat Badan Dan Kolestrol Isteri
Swafoto, Pegang Tangan -Pemuda Kesepian Tawar Pakej Istimewa Untuk Wanita Di Malam Tahun Baharu
Suamiku Pelik, Dah Tua Suka Pakai Lampin Dan Menyusu Botol
Suami Cerewet Mahu Isteri Tempek Mekap Sepanjang Masa
Tsar Nicholas II Sekeluarga Dibunuh Kejam, Berakhirnya Empayar Rusia

Komen Terbaru

Quote husna_amal 2-11-2020 12:15 PM
Setiap perkembangan bayi adalah moment2 indah.

Lain-lain Komen

Quote Nana_Man 31-10-2020 07:38 AM
Tapi kalau 18 bulan tak pandai jalan, it may be a sign of development delay yg lain2. So lebih baik bawak berjumpa pakar kanak2.
Quote shernazz 31-10-2020 07:48 AM
Anak iols 1 tahun 4 bulan baru jalan
Riso juga memula tu..
Tapi doc cakap takpe..perkembangan lain ok je...
Sebab dia gundu..hahaa
Quote CiliPadiSedap 31-10-2020 10:38 AM
shernazz replied at 31-10-2020 07:48 AM
Anak iols 1 tahun 4 bulan baru jalan
Riso juga memula tu..
Tapi doc cakap takpe..perkembangan lain ...

anak minum susu tin ye? kdg2 anak minum susu tin badan sihat muk2 montel comel. seronok tengok merangkak. nanti dh jalan semua nak panjat nak cuba.
Quote shernazz 31-10-2020 01:09 PM
CiliPadiSedap replied at 31-10-2020 10:38 AM
anak minum susu tin ye? kdg2 anak minum susu tin badan sihat muk2 montel comel. seronok tengok mer ...

Anak iols fully breastfeed
Iols rasa sebab dia fully bf plus dia kena cucuk steroid.masa eczema.teruk.dulu...2.kali kena cucuk...
Mmg berisi betul..jadi.malas nak berjalan
Quote CiliPadiSedap 31-10-2020 01:22 PM
shernazz replied at 31-10-2020 01:09 PM
Anak iols fully breastfeed
Iols rasa sebab dia fully bf plus dia kena cucuk steroid.masa eczema.t ...

xpe masa dia malas jalan tu dia comel lg boleh cak2. dh berjalan habis dia cuba macam2. btw jgn lupa videokan ye. rakam n simpan. zaman sekarng ada teknologi jgn guna album gambar tu zaman 90an. rekod n simpan untuk kenangan
Quote mh17 31-10-2020 01:37 PM
Ank sume ta same..ank kdua iols 16bln bru jalan adik dia 9bln da jalan...
Quote shernazz 31-10-2020 01:50 PM
CiliPadiSedap replied at 31-10-2020 01:22 PM
xpe masa dia malas jalan tu dia comel lg boleh cak2. dh berjalan habis dia cuba macam2. btw jgn lu ...

Khen...
Kekadang bila dah.simpan..kang hilang.plak kat pc..geram btol iols...
Maybe bleh upload di.youtube..hahaaha..kekal.kat situ.khenn
Quote CiliPadiSedap 31-10-2020 02:04 PM
shernazz replied at 31-10-2020 01:50 PM
Khen...
Kekadang bila dah.simpan..kang hilang.plak kat pc..geram btol iols...
Maybe bleh upload  ...

blh upload youtube tp unlisted video hidekan takut pedo suka anak sis pula. banyak je free cloud medium cuma jgn beli kt shopee unlimited storage semua tu akaun scam. akaun scam maksudnya data kita simpan principle akaun boleh tengok download dan delete.

upload youtube google drive 15 gig dah cukup dah. zaman dulu sedih nak ambil gmbr kena cuci kedai cina cuci filem. zaman sekarang dh cut off. teknologi make things better.
Quote shernazz 31-10-2020 04:48 PM
CiliPadiSedap replied at 31-10-2020 02:04 PM
blh upload youtube tp unlisted video hidekan takut pedo suka anak sis pula. banyak je free cloud m ...

Haah kan
Iols.silap
Transfer.swmua.pic kat one.drive
Dah la.kecik.je..1gb
Sesetrngah ada masuk.google.drive..henpon lama.lah tapi..huuuuhuhu
Quote buapakperut 31-10-2020 05:36 PM
anak sulung iols 9 bulan dh jalan, yg second dah setahun 4 bulan baru pndai berjalan
Quote SerenaBlair 2-11-2020 05:24 AM
Anak iolss setahun ngam2 pandai jalan tapi tula baru berapa hari dapat kaki terus mcm nak lari, padahal kau jalan pun jatuh2 lagi nak...
Quote husna_amal 2-11-2020 12:15 PM
Setiap perkembangan bayi adalah moment2 indah.

Lihat semua komen(12)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top