Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

"Mohon Maaf Tak Dapat Besarkan Sebab Ekonomi,"- Bayi Lelaki Dibuang Dalam Kotak Depan Surau

26-10-2020 01:29 PM Komen: 69
Seorang bayi lelaki ditemui di dalam kotak berserta sekeping nota tulisngan taman di pintu pagar utama  Surau Nurul Huda, Kampung Sungai Kajang Baru.

Berita Harian melaporkan, bayi berkenaan ditemukan pada jam 7.15 pagi pada Ahad oleh Ketua guru Sekolah Agama Rakyat (SAR) Kafa Integrasi Nurul Huda, Kampung Sungai Kajang Baru, Mohd Maidin Abdul Rahim, 38, yang ketika itu sedang dalam perjalanan menuju ke sekolah.


Foto: FB
"Bayi terbabit ditemui di dalam sebuah kotak dan dilengkapi lampin pakai buang, bedak serta tisu basah. Turut ditemui, nota tulisan tangan yang memohon maaf kerana tidak mampu membesarkan bayi itu disebabkan faktor ekonomi selain berterima kasih kepada individu yang sanggup membesarkannya.

"Ketika kejadian, saya dalam perjalanan ke sekolah untuk meninjau kerja pembersihan. Tiba di lokasi, saya perasan ada kotak di pintu pagar utama surau dan menyangka ada orang buang anak kucing.

Foto: FB
"Kebetulan, kotak itu ditutup dengan kain berwarna biru. Saya ambil keputusan untuk menyelak kain dan terkejut melihat bayi di dalamnya."

Kemungkinan bayi itu ditinggalkan selepas solat Subuh.

"Kebetulan PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat) sedang berjalan, jadi hanya beberapa jemaah sahaja dibenarkan solat di surau itu.

Foto: FB
"Jemaah yang saya temui memaklumkan mereka tidak perasan kotak di pintu surau dan mungkin diletakkan selepas mereka beredar dari surau."

Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Superintendan Ramli Kasa ketika dihubungi mengesahkan mengenai penemuan bayi itu dan siasatan lanjut sedang dijalankan. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
3
Lawak
1
Bosan
0
1
0
Komen: 69
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote suzycutegal 28-10-2020 07:22 PM
sarahmirza replied at 28-10-2020 10:22 AM
Tak boleh langsung. Stateless, takde warganegara....

Baru i tahu. Thnx for the info... Kesiannyaaaaaa

Lain-lain Komen

Quote LadyCarefree 26-10-2020 01:34 PM
Kalau dulu semua rakyat kena can jari. Noawadays semua kena ada sampel dna.
Quote awanysss 26-10-2020 01:38 PM
hati hitam iols menyatakan, bukan sbb ekonomi dia kena "buang" ni..
Quote chinta89 26-10-2020 01:39 PM
yg kes bayi tgal dlm kotak hari tu kat perak kan.. ape nk jd lah diorg ni. ni kes sambutan awal tahun baru ke?
Quote pxlbb 26-10-2020 01:41 PM
Tolong la ye hantar ke baby hatch supaya tak digunakan utk melempiaskan nafsu pedo kalau terlepas ke tangan yg salah. Pls. {:freak
Quote Artemesiaa 26-10-2020 01:41 PM
Nasib dekat dengan surau nampak betul2 berniat agar ada orang menjumpainya dan menjaganya.  Bukan main campak dalam longkang atau tempat pembuangan sampah.  Kalau tengok di media social comel sungguh budaknya.
Quote Acikgomen 26-10-2020 01:43 PM
Ada tinggal surat beranak skali tak
Tolol betul makbapak kot ye pun tak mampu bela sendiri nak bagi kat org, ko letak skali surat beranak budak tu supaya dia boleh dpt keistimewaan warganegara
Kalo takde apa2 dokumen, ko tau tak ko dah brosakkan masa depan anak ko sendiri
Baik ko campak je dia dari flat tingkat 15
Quote Knowlee 26-10-2020 01:44 PM
Kalau dpt jumpa sapa yg buang baby ni, neuter dia terus.
Quote Lengkong 26-10-2020 01:56 PM
Sedihnya...Macam manalah perasaan baby ni bila dah besar kalau tau dia dijumpai dalam kotak.

Quote bondeh 26-10-2020 02:01 PM
Gunalah kondom cibai ini kes menyundal menyondol meggelupo sexcited nak berjimak. Dah tiba masanya pembuang2 bayi nih makpak dorang kembiri jelah takyah membiak langsung.
Quote Nana_Man 26-10-2020 02:04 PM
Acikgomen replied at 26-10-2020 01:43 PM
Ada tinggal surat beranak skali tak
Tolol betul makbapak kot ye pun tak mampu bela sendiri nak bagi ...

Agree ngan acik. Tapi part campak dari tingkat 15 tu, takyah lah... berkecai baby tu bila dah landing atas lantai simen tu.
Quote anony-mous 26-10-2020 02:18 PM
Jilakerrr dah tau xberduit , pakai la kondom. Kalau xnk, pancut la luar. Setan. Miskin duit & miskin IQ. Kalau betul syg ank tu, xbuang nya mcm tu. mesti cari keluarga angkat elok2.
Quote suzycutegal 26-10-2020 02:18 PM
Acikgomen: Ada tinggal surat beranak skali takTolol betul makbapak kot ye pun tak mampu bela sendiri nak bagi kat org, ko letak skali surat beranak budak tu supa ...


Maaf nak tanya..Apa jadi kalau baby ni tak ada surat beranak?JKM tak boleh buatkan ke untuk dia in future?
Quote Acikgomen 26-10-2020 02:22 PM
Nana_Man replied at 26-10-2020 02:04 PM
Agree ngan acik. Tapi part campak dari tingkat 15 tu, takyah lah... berkecai baby tu bila dah land ...

Geram nyahhhhh stetmen pun dramatik la sket
Setiap negeri ada baby hatch, ko pegi lah letak situ dgn dokumen anak tuh
Takde sapa akan pi heret ko ke balai polis aih kalo letak kat baby hatch
Doplohpat jam hokeh baby hatch tu
Quote damian_lee 26-10-2020 02:24 PM
sebb ekonomu bkn mcm tu dik
kalau mati anak tu mcm mana

ko buat mcm tu sebb kebodohan

as simple as that
banyak tempat ko boleh serahkan dengan selamat

bimbo
Quote Acikgomen 26-10-2020 02:24 PM
suzycutegal replied at 26-10-2020 02:18 PM
Maaf nak tanya..Apa jadi kalau baby ni tak ada surat beranak?JKM tak boleh buatkan ke untuk dia  ...

Proses utk Kuarkan surat beranak utk baby tanpa dokumen ni rumit dan makan masa
Kalo dpt pun, surat beranak dia bukan warganegara
Tak pasal2 baby tu stateless
Quote matchstick 26-10-2020 02:25 PM
Kalau takde surat beranak ntah2 baby tu anak BWN..untunglah kalau ada yg adopt nanti bila besar tetiba ibu nya muncul
Quote kuchenta_81 26-10-2020 02:29 PM
Acikgomen replied at 26-10-2020 01:43 PM
Ada tinggal surat beranak skali tak
Tolol betul makbapak kot ye pun tak mampu bela sendiri nak bagi ...

Kalau tinggal surat beranak confirmlah boleh cari makpaknya
dalam tu kan ada detail parents.

memang tak la dorang nak letak, kejap lagi nenonenoneno polis ketuk rumah
Quote pekaba 26-10-2020 02:31 PM
Acikgomen replied at 26-10-2020 01:43 PM
Ada tinggal surat beranak skali tak
Tolol betul makbapak kot ye pun tak mampu bela sendiri nak bagi ...

Acik main sebat je kan flat tingkat 15 tu kan Sbb ada news budak maut jatuh flat 15 smalam

Quote obria 26-10-2020 02:32 PM
kesian baby ni nnt bila dah besar dpt tahu mak ayah buang dia dlm kotak..
orang yang takde anak usaha bersungguh2 nak dpt anak,

engkorang dh dapat anak bole pegi buang pulak..
masalah ekonomi konon...phuiii....

Lihat semua komen(69)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top