Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Ini Senarai 5 Hackers Paling Bahaya Dan Mengemparkan Dunia

23-10-2020 03:33 AM| Komen: 18


Credit pic : Forbes

Menurut Wikipedia, Hacker atau dalam bahasa Malaysia bermaksud Perentas adalah orang yang mempunyai kepakaran dalam mempelajari, menganalisis, memodifikasi serta menerobos masuk ke dalam sistem komputer dan jaringan komputer lain untuk macam-macam tujuan.

Pendek kata hacker ni berkemampuan curi data dan duit dalam akaun bank sesiapa pun dengan cara mudah selepas berjaya godam kata laluan online banking korang atau apa saja data peribadi berkaitan bank. Tapi kalau hacker yang otai-otai dia tak akan layan hack duit kita rakyat marhain ni melainkan kaki scam yang kuat mengencing duit orang untuk kesenangan sendiri. Hacker akan lebih minat untuk godam dan curi duit berbillion dari syarikat-syarikat besar.

Dalam dunia ni ada ramai hacker tapi ini lima senarai hacker yang paling bahaya dalam dunia, dipetik dari thelaki.com.my.


5. THE AURORA HACKERS


Sekumpulan penggodam yang bertanggungjawab untuk sebuah operasi yang digelar Operasi Aurora. Mereka telah membuat satu operasi yang kompleks berskala antarabangsa pada tahun 2009, dan mensasarkan 34 syarikat besar termasuk Google dan Yahoo!. Kumpulan penggodam ini dipercayai berasal dari China, dan sebahagiannya daripada kumpulan penggodam Elderwood yang berpusat di Beijing. Kumpulan Penggodam yang berpangkalan di Shanghai dengan gelaran nama PLA Unit-61398 turut dipercayai telibat dengan operasi besar-besaran ini.

Google merupakan syarikat pertama yang menyatakan mereka telah diserang dan sebahagian harta intelek mereka dicuri. Nampak gayanya pada ketika itu kumpulan ini mensasarkan kod sumber syarikat internet gergasi seperti Google dan bukannya maklumat peribadi pengguna. Hacker yang menjalankan Operasi Aurora tidak dapat ditangkap dan dikatakan masih aktif menjalankan aktiviti hacking. Hasil dari kejadian ini, syarikat Google mengeluarkan seluruh operasinya dari China.

4. CODY KRETSINGER


Dia merupakan salah seorang ahli kumpulan penggodam LulzSec. Dikenali juga sebagai Recursion dalam kalangan rakan penggodamnya kerana skill dia menyelesaikan masalah komputer yang dasyat. Dia dijatuhkan hukuman pada tahun 2013 kerana terlibat dalam penggodaman Sony Playstation pada tahun 2011, di mana dia berjaya mendapatkan data peribadi 77 juta pengguna dan menyebabkan gangguan pada rangkaian selama 24 hari. Agak-agak ada tak data peribadi korang yang kena hack dengan dia ni?

Kumpulan LulzSec sering dituduh bertindak seperti kanak-kanak sebab operasi mereka selalunya tidak mempunyai motif. Mungkin sekadar suka-suka atau sebenarnya diorang sedang mengasah skill hacking diorang. Aktiviti hacking diorang bukan untuk mendapatkan duit, dan 77 juta data yang dicuri tidak digunakan pun bagi tujuan mendapatkan duit. Operasi yang diorang lakukan adalah untuk membuktikan betapa mudahnya data-data pengguna digodam. Kretsinger dijatuhkan hukuman yang agak ringan, dengan hanya satu tahun penjara. Manakala ahli kumpulan yang lain masih bebas beroperasi.

3. JACOB APPELBAUM


Dia merupakan seorang penggodam yang mempunyai kaitan dengan WikiLeaks. Kalau korang masih ingat lagi lah pasal WikiLeaks ni yang banyak membocorkan rahsia-rahsia sulit daripada pihak kerajaan terutamanya. Jacob Appelbaum dikatakan seorang lelaki yang mempunyai masalah masa lampau. Dia pernah diserahkan ke rumah anak yatim oleh ibu bapanya, dan kemudian tinggal bersama bapanya yang ketagihan heroin yang lain-lain jenis dadah. Setelah melalui zaman kanak-kanak yang malang, dia mengfokuskan segala tenaga dan kecergasannya mengasah skill perisian komputer dan kini menjadi wajah utama WikiLeaks di Amerika. Oleh kerana peranannya dalam WikiLeaks, dia ditahan dan disoal siasat mengenai pandangan politiknya. Walaupun ditahan, dia tidak pernah disabitkan dengan kesalahan menggodam. Kini dia tinggal di Berlin, tetapi masih diintip oleh pihak berkuasa kerana dianggap mampu mendatangkan bahaya kepada perisian komputer pihak kerajaan. Waktu tidur pun kena intip juga.

2. KEVIN MITNICK


Kevin Mitnick pernah digelar pengodam paling bahaya di dunia. Tapi sekarang dia merupakan seorang ahli perniagaan yang berjaya. Dia menawarkan khidmat keselamatan siber kepada syarikat-syarikat yang mahukan servisnya. Rasanya ramai je hacker yang bertukar jadi baik dengan menjadi penasihat cyber security, dan Mitnick salah seorang darinya.

Semasa awal penglibatannya dalam dunia hacking sewaktu masih remaja, dia pernah menggodam sistem bas yang membolehkan dia menaiki bas secara percuma. Selepas itu, dia mula menggodam sistem yang lebih besar seperti rangkaian telefon bimbit dan pembuat komputer utama. Dia mendakwa bahawa semua hacking adalah hasil daripada penggunaan kata laluan yang lemah atau mendapatkan kod melalui scamming. Sebab itu lah kita kena sentiasa berhati-hati dengan panggilan daripada scammer dan tukar kata laluan setiap 6 bulan sekali.

Dia ditangkap pada tahun 1995 selepas menggodam masuk ke komputer Jabatan Kehakiman Negara, dan dipenjarakan selama lima tahun atas kesalahan tersebut. Semasa di penjara, dia diasingkan di dalam kurungan perseorangan selama lapan bulan kerana dikuatiri dapat melancarkan peluru berpandu nuklear dengan memasukkan kod tertentu ke dalam telefon. Walaupun nampak macam exaggerate, tetapi itu lah yang digambarkan oleh pihak berkuasa dan meletakkan Kevin Mitnick ni sebagai seorang hacker paling bahaya di dunia sekitar tahun 1990-an.

1. GARY MCKINNON


Selepas Kevin Mitnick, Gary McKinnon pula muncul sebagai penggodam paling bahaya di dunia. Dia berjaya menggodam komputer Pentagon dan meninggalkan pesanan sistem keselamatan anda tidak berguna. Antara tahun 2001 dan 2002, dia berulang kali menggodam komputer tentera AS dan juga NASA dari pangkalannya di London. Tetapi apa yang dilakukannya hanya menghilangkan fail-fail dan menukar kata laluan. Ada satu tahap dia mengakibatkan shutdown terhadap sistem pertahan AS selama 24 jam dan menyebabkan trak peluru berpandu dihentikan.

Dia juga pernah meninggalkan pesanan anti-Amerika yang menyatakan dia akan terus menggodam di peringkat tertinggi. Dia ditangkap pada tahun 2002 dan kini dipenjarakan di Britain. McKinnon dianggap sebagai seorang penggodam yang mahir dan sangat bahaya kerana mampu melumpuhkan seluruh sistem ketenteraan.

Jadi persoalannya pernah tak korang kena hack? mestilah pernah kan! Kawan pinjam telefon bimbit sekejap lepas tu update status bukan-bukan dekat Facebook kita. Lepas tu bila kita perasan banyak notis masuk kita pun komen "sorry gais, kawan aku hack FB aku tadi". Mmmmm...tu bukan hack, tu hekkk dia namanya. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
3
Terkejut
2
Sedih
3
Lawak
2
Bosan
2
0
0
Komen: 18
Komen

Previous : Terfikir Taknak Vaksin Atau Nak Tangguh Vaksin Anak? Ini 3 Akibatnya Anda Perlu Tahu

Next       : Tahu Tak, Warna Lidah Boleh Jadi Petanda Anda Tidak Sihat! Warna Selain Merah Jambu BAHAYA!

Tempat Duduk Percuma Air Asia Dah Berlangsung! Mari Cepat Rebut Free Seat Sekarang!
Selalu Gatal Tapak Tangan, Apa Puncanya? Bukan Bermaksud Dapat Duit Ya!
Kisah Mengemparkan Negara! 26 Objek Aneh Di Langit Malaysia 28 Tahun Lalu
Jika Menghidap Kanser Testis, Ini Perkara Yang Akan Berlaku Kepada Alat Sulit Anda!
Apa Beza Sakit Tekak Biasa Atau Disebabkan COVID-19? Ini Cara Kenal Pasti Simptom Jangkitan!
Gila Apa, Jual Pemutih Gigi Tapi Demo Kat Pen Marker!?
Aduh! Sakit Ditusuk Suami? Atasi Faraj Kurang Basah Dengan 8 Jenis Makanan Ini!
Terfikir Taknak Vaksin Atau Nak Tangguh Vaksin Anak? Ini 3 Akibatnya Anda Perlu Tahu
Sharifah Husna Kacukan Melayu, Pakistan, Afghanistan, Arab, British, Portugis, Belanda Dan Indonesia
Sedia Kerjasama Dengan SPRM & Polis, Chacha Takkan Buka Mulut Hingga Siasatan Selesai
Putera Arab Saudi Gerak Jari Selepas Koma 15 Tahun
Padan Muka! Sejam Tolak Motosikal 'Berjemaah' Ke Balai
Elak Stigma, KKM Tak Akan Dedah Identiti Lokasi
Suami Gay Bunuh Isteri Lepas Dibayangi 'Hantu' Mangsa
Suspek Rogol Budak Diparang Penduduk, Mayat Bogel Diserah Kepada Polis
Tahu Tak, Warna Lidah Boleh Jadi Petanda Anda Tidak Sihat! Warna Selain Merah Jambu BAHAYA!
Ini 5 Perkara Yang Mesti Pesakit Diabetes Lakukan Setiap Masa, Setiap Hari! Jangan Lalai
Lepas Mandi Kolam, Kena Mandi Air Bersih Semula? Ada Bahaya Menanti Jika Tak Amalkan Cara Ini!
Kisah Yang Diceritakan Seorang Hamba Allah Tentang Mimpi Seorang Wali Di Perkuburan
Eh.. Kenapa Bulan Ini Dua Kali Datang Haid? Takutnya! Normal Atau Tidak?
Merungkai Mitos Kanser Serviks, Betul Ke Ini Penyakit Keturunan & Pesakit Tak Boleh Hamil?
Suami Cerewet Mahu Isteri Tempek Mekap Sepanjang Masa
Dibina Sejak 1950 & Ditengah-Tengah Pulau, Ini Rumah Paling Sunyi Di Dunia
Kalau Ada Simptom Berikut, Anda Sebenarnya Ketagihan Seks
Bosan Dah Lama Tak Melancong? Ini 4 Kawasan Menarik Bagi Kaki Jalan
Sedap Hingga Sukar Dilupakan, Hidangan Dipercayai Ikan Bandaraya Bersama Air Asam Jadi Menu Special

Komen Terbaru

Quote my_irina 9-12-2020 10:15 PM
midori_katana replied at 7-12-2020 10:28 AM
Mesti bijak2 depa ni...tapi tak dak yg segak macam Do San! Hihihi

Hahaha kannn yg helok mcm do san...semua rupa lebey kurang mcm young san n cheol san jerrr

Lain-lain Komen

Quote eizarz 23-10-2020 07:35 AM
best nye kalau jd hackers...
Quote AbukRokok 23-10-2020 08:59 AM
maaf akaun saya di hack

Quote buragazz 23-10-2020 09:51 AM
Yang paling power No.5 la tak kene tangkap lain semua kantoi...
Quote husna_amal 23-10-2020 10:06 AM
Hackerudin dalam battle royal game pun banyak.
Quote suzycutegal 23-10-2020 10:39 AM
Best nya klu boleh hack any websites
Quote Artemesiaa 23-10-2020 02:26 PM
Wah menarik infonya
Quote najib888 23-10-2020 03:00 PM
hangpa2 yg dok guna VPN untuk access blocked url website kat Malaysia ni pun kena beringat. kadang-kala, host tu saja je provide free vpn..once connected, depa dapat segala username, password yg kita key in..
Sama juga bila install software/apps kat pc or henfon. ada worm, ada trojan horse embedded sekali. once kita proceed utk install, terus natang dajei tu pun ada dok monitor..
salah satu sebab aku suka apple ios, apps2 yg ada kat apps store tu dah disaring, kemungkinan utk data breach tu amat rendah. berbeza dgn android. walaupun google pernah berjanji akan pantau developer apps, tapi hakikatnya masih bnyk apps yg dok gain kita punya behavior penggunaan smartphone..
no.4 tu, white hat hacker kot.. saja2 nk isi masa lapang.
Quote RatuDunia94 23-10-2020 04:42 PM
Iols kagum dgn golongan2 hackers ni.. walaupun perbuatan mereka salah.. tp utk faham coding2 yg basic tu pun boleh meninggal.. apatah utk level2 hackers kayangan ni..
Quote anony-mous 24-10-2020 12:20 AM
Hacker ni job idaman iols masa sekolah rendah lg. Too bad parent xkasi sambung bidang ni {:cryrun
Quote Scheherazade 24-10-2020 07:32 AM
Wow. Yg no. 1 tu mmg selayaknya. Kagum dgn kepandaian dorg ni wlupun digunakan dgn cara yg salah. But maybe that's where the thrill lies
Quote Tinot7 24-10-2020 04:17 PM
Nape takde yg cun?

Quote biozipstar 27-10-2020 10:29 PM
zaman uni aku dulu, ada seorang hacker ni suka hack kertas soalan uni ,,, nama uni dirahsiakan. then budak tu juallah kertas soalan tu kan... tah mcm mana kantoi. hacker tu kena buang uni... time passed by, dia now jadi hacker juge n bagi talk utk cyber security.. haha...

aku rasa menarik pekerjaan ini
Quote sranua 28-10-2020 05:05 PM
Kalau kat Malaysia ni yg popular, yg keje bank hari tu lah sampai boleh beli kereta mewah. Tapi yg silap dia p siaran tv MHI ke SPM....sekali bos dia dia pun tgk rancangan tv tu...peliklah budak baru kerja tapi mampu beli kereta mewah.
Tu pun hebat jugak tu.
Quote scilover 28-10-2020 06:49 PM
WOW, this is so surprising cool. o mean hacking is bad but can hack is a cool talent I guess
Quote Redmyvi 3-12-2020 10:22 AM
takda ker hacker perempuan.. hehe
Quote midori_katana 7-12-2020 10:28 AM
Mesti bijak2 depa ni...tapi tak dak yg segak macam Do San! Hihihi
Quote namr 9-12-2020 09:52 AM
Yg paling bahaya yang tak kena tangkap tu
Quote my_irina 9-12-2020 10:15 PM
midori_katana replied at 7-12-2020 10:28 AM
Mesti bijak2 depa ni...tapi tak dak yg segak macam Do San! Hihihi

Hahaha kannn yg helok mcm do san...semua rupa lebey kurang mcm young san n cheol san jerrr

Lihat semua komen(18)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top