Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Betul Ke Pemakaian Deodoran Boleh Menyebabkan Kanser Payudara? Ini Jawapan Pakar…

15-10-2020 12:22 AM| Komen: 14




Semua orang mempunyai bau mereka sendiri dan boleh dianggap sebagai ciri penting individu. Bagaimanapun, apabila melibatkan bau, ia boleh menjengkelkan.

Oleh itu, mencari pencegahan dan rawatan adalah perlu. Antipeluh (antiperspirant) dan deodoran telah digunakan secara meluas bagi menyelesaikan masalah bau badan.

Kita mungkin bernasib baik kerana adanya produk untuk menyelesaikan masalah ini, Namun, ia juga didakwa penyebab beberapa penyakit serius seperti kanser payudara.

Apa itu antiperspirant dan deodoran?

Antiperspirant adalah produk kebersihan peribadi yang mengandungi agen kimia untuk mengurangkan peluh atau perpeluhan dengan berkesan. Anda boleh mencari antiperspirant di mana-mana pasaran sebagai semburan, krim, roll-on atau stik.

Apabila digunakan pada permukaan kulit, ramuan aktif antiperspirant pada awalnya akan menghalang peluh mencapai permukaan kulit. Kemudian ia akan mengurangkan bakteria yang menyebabkan bau badan.

Sama seperti antiperspirant, deodoran adalah bahan yang digunakan untuk mengawal dan menghilangkan bau badan yang tidak menyenangkan.

Dengan wangian yang merupakan bahan antiperspirant, deodoran mengandungi bahan-bahan yang membantu menyembunyikan bau badan yang dihasilkan oleh bakteria bau.



Walau bagaimanapun, produk ini tidak dapat mencegah berpeluh di permukaan kulit.

Kedua-dua produk ini digunakan untuk permukaan kulit yang biasanya menghasilkan bau yang tidak baik seperti ketiak. Antiperspirant dan deodoran juga boleh digunakan di bahagian lain badan yang cenderung berpeluh secara berlebihan.

Produk ini cenderung untuk hilang apabila dibasuh selepas mandi. Anda perlu memohon semula antiperspirant atau deodoran selepas berada dalam mod aktiviti tinggi.

Adakah penggunaan antiperspirant menyebabkan kanser payudara?

Baru-baru ini, beberapa teori telah mendakwa hubungan menggunakan antiperspirant dengan beberapa penyakit maut termasuk kanser payudara. Teori-teori ini berdasarkan pada fakta bahawa kebanyakan kanser payudara akan berkembang di kawasan bawah ketiak.

Dan antiperspirant kebanyakannya digunakan untuk ketiak supaya ia boleh memberi kesan bahagian luar atas payudara ini juga. Di samping itu, bahan-bahan aktif rumusan antiperspirant terutamanya termasuk metallic salts aluminum chloride dan aluminum chloral hydrate.

Bahan kimia ini apabila menyerap ke kulit, ia boleh berinteraksi dengan gen manusia dan akhirnya menimbulkan ancaman kanser dalam sel.

Bahan kimia ini juga boleh mengganggu proses fungsi hormon wanita yang dinamakan estrogen yang akhirnya akan meningkatkan pertumbuhan sel-sel kanser payudara.

Walau bagaimanapun, seorang pakar yang belajar di bidang kanser dari Persatuan Kanser Amerika telah meyakinkan bahawa teori-teori ini tidak mempunyai bukti yang meyakinkan dan kekurangan sumber-sumber kepercayaan.

Sehingga kini, tiada laporan terbukti mengenai antiperspirant yang menyebabkan risiko penyakit seperti kanser payudara atau masalah kesihatan lain.

Memang ada beberapa bahan dalam antiperspirant yang menyebabkan masalah payudara, tetapi bahan kimia ini tidak menyebabkan kesan berbahaya yang membawa kepada kanser payudara.

Kita harus tahu bahawa kanser payudara adalah penyakit maut dan bukan hanya dapat dikesan oleh satu penyebab tunggal seperti penggunaan produk anti-bau.

Sebagai kesimpulan, setiap produk mempunyai kelebihannya, tetapi disarankan untuk memilih yang mengandungi bahan-bahan semula jadi. Disebabkan potensi risiko aluminium yang menyebabkan penyakit maut, anda juga harus mengelakkan produk yang mengandungi agen ini. Mencipta bau badan yang baik harus disertai dengan keselamatan.



Sumber : hellodoktor.com



Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 14
Komen

Previous : Selulit Sana, Selulit Sini? Usah Gusar, Ini Cara Hilangkan Secara Alami

Next       : Dah Macam Nak Meletup, Tapi Model Ini Masih Rasa Pipinya Terlalu Kecil

Tempat Duduk Percuma Air Asia Dah Berlangsung! Mari Cepat Rebut Free Seat Sekarang!
5 Tragedi Letupan Mega Paling Dasyat Dan Menggemparkan Dunia
Cara Mencegah Kanser Payudara, Ubah Gaya Hidup Anda Bermula Sekarang
PKPB Ni Eloklah Buat Kerepek Bayam Brazil, Rangup
Asal Usul Rokok Yang Mungkin Perokok Sendiri Pun Tak Tahu
Terangsang Apabila Pasangan Angkat Ketiak? Anda Mungkin Termasuk Dalam Golongan Ini!
Selulit Sana, Selulit Sini? Usah Gusar, Ini Cara Hilangkan Secara Alami
Suami Sokong Sarah Hildebrand Tak Lagi Berhijab?
"Dia Lebih Tinggi Dari Saya, Berkulit Cerah" - Usop Nak Kahwin Dengan Anak Mami!
Budak 9 Tahun Mati Ditetak Lelaki Yang Merogol Ibunya
Ameera Khan Dah Cukup Kaya, Tak Perlu Jutawan Sebagai Suami?
Dah Macam Nak Meletup, Tapi Model Ini Masih Rasa Pipinya Terlalu Kecil
Wanita Batalkan Perkahwinan Di Luar Gereja Lepas Tahu Pasangan Tidur Dengan Pengapit
Atuk Didakwa Cederakan Kucing Jiran Tak Mengaku Salah
Nampak Gelombang Warna-warni Bila Dengar Muzik, Tiz Zaqyah Alami Sinestesia?
Hadiah Menara Baharu Di Jakarta Bukti Cinta Suami
Penghidap Darah Pekat Kena Tahu Ini! Ada Risiko Penyakit Lain Jika Darah Anda Terlampau Pekat!
3 Teori Tentang Wabak COVID-19 Yang Tersebar, Betulkah Ia Tiada Pengakhiran?!
Kalau Mati di Angkasa, Adakah Mayat Akan Mereput Atau Jadi Mumia?
Realiti Masalah Obesiti Di Malaysia
Kerap Alami Mimpi Basah Tapi Tidak Tahu Kenapa? Ini Punca & Maksud Kejadian Ini!
Bukan Samseng Biasa-Biasa! Ini Senarai 10 Kumpulan Mafia Terbesar Di Dunia
Latok Ni Anggur Laut, Sedap! Ada Yang Belum Cuba?
Ini Senarai 5 Hackers Paling Bahaya Dan Mengemparkan Dunia
Hati-Hati Kalau Nak Ambil Pil Jerawat Ini, Kena Faham Kesan Sampingannya Dahulu!

Komen Terbaru

Quote nanayaya 17-10-2020 09:29 AM
dulu masa sekolah mmg selalu kawan2 cakap mcm ni

Lain-lain Komen

Quote seribulan 15-10-2020 08:10 AM
Walau bagaimanapun, seorang pakar yang belajar di bidang kanser dari Persatuan Kanser Amerika telah meyakinkan bahawa teori-teori ini tidak mempunyai bukti yang meyakinkan dan kekurangan sumber-sumber kepercayaan.
Sehingga kini, tiada laporan terbukti mengenai antiperspirant yang menyebabkan risiko penyakit seperti kanser payudara atau masalah kesihatan lain.
Memang ada beberapa bahan dalam antiperspirant yang menyebabkan masalah payudara, tetapi bahan kimia ini tidak menyebabkan kesan berbahaya yang membawa kepada kanser payudara.
Kita harus tahu bahawa kanser payudara adalah penyakit maut dan bukan hanya dapat dikesan oleh satu penyebab tunggal seperti penggunaan produk anti-bau.
Sebagai kesimpulan, setiap produk mempunyai kelebihannya, tetapi disarankan untuk memilih yang mengandungi bahan-bahan semula jadi. Disebabkan potensi risiko aluminium yang menyebabkan penyakit maut, anda juga harus mengelakkan produk yang mengandungi agen ini

Pernah pakai sekali...tu pun tak habis...kering camtu...mujur...good sharing...

Quote Buritan 15-10-2020 08:20 AM
seribulan replied at 15-10-2020 08:10 AM
Pernah pakai sekali...tu pun tak habis...kering camtu...mujur...good sharing...

Aku pun tak pakai deodoron.. lepas je aku pencen.. mmg aku tak pakai langsung.. dan mmg berbau laa.. tapi aku kerap mandi.. dlm sebulan lps tuu bau dah takde.. aku punya teorilaa mgkin toksin dah abis kuat kot.. satu lg badan aku turun 2 kg
Quote seribulan 15-10-2020 08:23 AM
Buritan replied at 15-10-2020 07:20 AM
Aku pun tak pakai deodoron.. lepas je aku pencen.. mmg aku tak pakai langsung.. dan mmg berbau laa ...

tu lerr...tak berbau...wah 2 kilo turun
Quote Buritan 15-10-2020 08:25 AM
seribulan replied at 15-10-2020 08:23 AM
tu lerr...tak berbau...wah 2 kilo turun

Sbb masa dulu aku jog pas tuu pakai deodoron.. tak mo turun.. tapi lps aku tak pakai deodoron mmg turun dan bau badan aku mmg piauuu laa.. sebatu pun leh bau.. hahaha..
Quote seribulan 15-10-2020 08:30 AM
Buritan replied at 15-10-2020 07:25 AM
Sbb masa dulu aku jog pas tuu pakai deodoron.. tak mo turun.. tapi lps aku tak pakai deodoron mmg  ...

Interesting point lak...ada kaitan dengan deodoran...

Quote Buritan 15-10-2020 08:38 AM
seribulan replied at 15-10-2020 08:30 AM
Interesting point lak...ada kaitan dengan deodoran...

Tak tau laa..mgkin teori amu betul.. kalo tak pakai deodion nak turun badan lebih senang.. sbb kadar perpeluhan lebih tinggi.. hahaha
Quote seribulan 15-10-2020 08:46 AM
Buritan replied at 15-10-2020 07:38 AM
Tak tau laa..mgkin teori amu betul.. kalo tak pakai deodion nak turun badan lebih senang.. sbb kad ...

Bab peluh tu betul...cam kita sauna kot...

nasi tambah...

http://h.usm.my/index.php/en/isusemasa-bestari/885-simtom-bestari

                                                                        Simtom-Simtom/Tanda-Tanda Awal Kanser Payudara                                                                                                                                                                                                                                                                                       
Ketulan Disekitar Payudara

Tanda paling awal ketika kanser payudara merebak adalah terdapat ketulan disekitar payudara. Tapi perlu anda tahu ada sebahagian  wanita yang memang mempunyai ketulan dan boleh jadi itu bukan kanser. Sebaiknya apabila anda mendapati ketulan terus berjumpa doktor.

Tanda Mungkin Bukan Kanser
  • Ketulan akan hilang selepas haid
  • Ketulan lembut
  • Ada beberapa ketulan payudara
  • Terdapat ketulan di payudara sebelahnya

Tanda Mungkin Kanser
  • Ketulan terasa keras pada payudara atau bawah  ketiak
  • Ketulan hanya ada satu
  • Kulit payudara mengecut
  • Keluar cecair lelehan dari ketulan tersebut
  • Tidak ada ketulan di payudara sebelahnya

Keluar Cecair dari Payudara

Cecair Jernih
Biasanya cecair ini tidak mempunyai warna atau jernih dan boleh agak kental ertinya kanser masih dalam peringkat awal dan masih boleh diubati dengan cepat

Cecair Bercampur Darah
Bila payudara anda mengeluarkan cecair berwarna merah seperti darah atau boleh juga berwarna coklat ertinya kanser sudah dalam tahap berbahaya dan mesti segera mendapatkan rawatan

Warna Kulit Payudara Menjadi Merah

Ada perbezaan dari segi warna kulit payudara seperti kelihatan merah atau gelap di salah satu sisinya. Tanda ini mempunyai tanda khas iaitu bila disentuh akan terasa hangat namun pada berdekatan yang disentuh saja. Selain itu boleh juga terdapat bengkak di bahagian yang berwarna merah tadi.

Terasa Gatal Pada Puting Susu

Sementara faktor lain sebagai tanda kanser payudara adalah terasa gatal pada bahagian puting. Selain itu kulit disekitar payudara juga akan menggelupas dan ini sangat sakit. Pada tahap ini sebaiknya segera mendapatkan rawatan kerana kulit adalah bahagian yang sangat  peka apalagi bila  terjadi pada bahagian payudara.

Saiz Payudara Menjadi Besar atau Kecil Tanpa Sebab

Biasanya bentuk payudara memang akan mengalami perubahan saiz bila anda masih dalam masa remaja ke arah dewasa. Tapi bila perubahan saiz pada satu bahagian payudara berlaku secara tiba-tiba tanpa sebab boleh jagi itu adalah tanda kanser. Selain itu, salah satu bahagian payudara mengalami perubahan saiz dan bentuk dari yang dahulu agak tegang kemudian menjadi kendur ke bawah.

Terasa Sakit di Bahagian Payudara dan Tidak Hilang

Bila anda sedang masa haid atau hamil payudara memang biasanya terasa sakit dan beberapa waktu kemudian rasa sakit tersebut pasti akan hilang. Sebaiknya anda tengok pada bahagian yang sakit tersebut. Bila rasa sakit tidak hilang dan saiz payudara anda terus membesar boleh jadi adalah tanda kanser payudara, jadi apa yang harus anda lakukan?
  • Elakkan penggunaan minya peresa sakit
  • Jangan disentuh-sentuh dengan kuat
  • Segera dapatkan nasihat pada doktor

Puting Masuk Ke Bahagian Dalam

Bila merasakan keadaan yang sangat tidak wajar seperti puting masuk ke bahagian dalam haruslah berhati-hati. Secara normal puting akan menonjol keluar pada semua wanita dan jika ini terjadi adalah dengan segera berjumpa dengan doktor

Terjadi Kerutan di Sekitar Bahagian Payudara

Setiap wanita yang mempunyai umur banyak pasti akan menghadapi kedutan di semua bahagian kulit termasuk payudara. Tapi bila anda msih muda namun memiliki kedutan di bahagian payudara anda harus waspada. Biasanya kedutan ini akan terasa amat kasar pada bahagian tertentu sahaja dan juga berwarna sedikit hitam.
Jika anda menghadapi dari satu atau semua tanda kanser payudara di atas cara yang paling betul adalah dengan segera berjumpa doktor agar mendapatkan rawatan yang betul.
kanser biasanya memakan masa 15 - 20 tahun untuk terjadi tapi ada juga yang terjadi dalam masa kurang daripada itu. Cara paling mudah untuk mengetahui kanser adalah dengan Blood Test untuk Cancer Marker.

Sumber Asal dari https://www.mingguanwanita.my/ini-8-tanda-awal-kanser-payudara-tapi-ramai-wanita-yang-lambat-sedar-tak-ambil-peduli/
       
                                                                                                                                                                                       

Quote Knowlee 15-10-2020 09:33 AM
I pakai deodorant Veri Natural. Dulu pakai Rexona la, Nivea la, takde kesan pun, siap rosakkan baju lagi melekat. Deodorant yg sekarang ni puas hati la. Lama jugak dia tahan.
Quote husna_amal 15-10-2020 09:56 AM
Sebelum ni ada juga terfikir sama ada bende ni boleh jadi punca kanser ke. Mujur ada penjelasan soal perkara ni.
Quote mamajawie 15-10-2020 10:34 AM
aku follow ig asian.keto..sheollss mmg breast cancer survivor..dia ckp bukan pakai deodorant jadi penyebab kanser..ade kat ig story sheollss
Quote pxlbb 15-10-2020 12:21 PM
Guysss guysss jom guna more natural deo mcm smelly no more ataupun small retailers yg jual organic cream siap ada essential oil. Aku baru tahu kewujudan produk2 mcm ni and I shit you not!! It works!!
Quote chetimor 15-10-2020 11:26 PM
pxlbb replied at 15-10-2020 12:21 PM
Guysss guysss jom guna more natural deo mcm smelly no more ataupun small retailers yg jual organic c ...

nama brand?
Quote pxlbb 16-10-2020 09:43 AM
images.jpg
yg ni ada jual kat watson guardian, shopee pun ada. my review: mmg puas hati 100%. no smell AT ALL (depends pada org juga, sbb before this pun i pakai nivea deo mmg takde bau). but yang paling best is tak tinggalkan stain pada baju. rasa mcm tak pakai apa-apa but takde tiak ashem. highly recommended.
Quote nanayaya 17-10-2020 09:29 AM
dulu masa sekolah mmg selalu kawan2 cakap mcm ni

Lihat semua komen(14)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top