CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

PKPB Ni Eloklah Buat Kerepek Bayam Brazil, Rangup

13-10-2020 06:56 PM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 4223| Komen: 23|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: Sayuran bayam Brazil mula dikenali sejak tahun lepas dan makin trending sejak PKP baru-baru ini.Terbaharu, dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini, nama bayam Brazil disebut-sebut kemb ...


Sayuran bayam Brazil mula dikenali sejak tahun lepas dan makin trending sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan pada Mac baru-baru ini. 

Terbaharu, dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini, nama bayam Brazil disebut-sebut kembali, tetapi dalam versi yang lagi rangup iaitu kerepek Bayam Brazil. 


Foto : FB

Jadi, siapa yang biasa makan bayam Brazil sebagai ulam-ulaman, boleh cuba buat kerepek sebagai kudapan. Boleh dimakan sambil melayan televisyen atau media sosial. 


Foto : FB



Resepi ini dikongsikan oleh Facebook Menu dari moyangku. 

Kerepek bayam Brazil

1 peket tepung beras
2 cawan tepung ubi

Bahan kisar
6 biji cili kering
2 labu bawang putih
1 cawan bilis / udang  
Buah pala
1 sudu jintan halus 
3 sudu ketumbar 
2 biji telur gred B

Bahan lain
1 sudu air kapur  masak
Sebiji kelapa untuk santan 
Daun kari @ daun limau purut (potong halus) 

Cara membuatnya


Foto :fB

1) Campur kan bahan kisar ke dalam tepung, gaul sebati. 

Foto : FB


2) Masukkan juga santan, kapur masak dan daun kari, gaul sebati. 

Foto : FB

3) Panaskan minyak, celup daun bayam brazil ke dalam tepung bancuhan goreng. 


Foto : FB

Petua
- Kalau terlalu cair boleh tambah tepung ubi kayu dan jika pekat, tambahkan santan. 
- Setiap kali mengoreng, kacau-kacau tepung supaya tidak mendak ke bawah.

Kalau malas nak campur semua bahan, campur tepung pun dah cukup. 

 .
Foto : FB


Macam mana? Rajin tak nak membuatnya? - CARI
2

Bagus
2

Marah
2

Terkejut
2

Sedih
2

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (12 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote FanTasyCreaTioN 13-10-2020 07:00 PM
Thanks

boleh try nanti ... ada tanam ...

selalu buat daun sawi local ja



Quote sarah82 13-10-2020 07:29 PM
Bookmark.. Nanti boleh cuba.
Quote astatine 13-10-2020 07:38 PM
Hrtu try buat.. Buh telur, pastu tabur tepung bestari n goreng.
Rangup mmg rangup. Tapi masin yakmattt..
Lenkali kn adjust buh tepung beras sbb tepung bestari tu masin
Quote astatine 13-10-2020 07:38 PM
Sorry... Double post
Quote astatine 13-10-2020 07:40 PM
Buat kerabu lebih sedap n segar.
Bulan 8 hrtu kenduri adik ipar bertunang buat sebesen besar kerabu bayam brazil.
Masing2 menambah kerabu ratah macam tu je
Quote RatuDunia94 13-10-2020 08:56 PM
Makanan tu asalnya dah sihat.. tup2 di minyakkan.. pastu duk mengunyah alasan makanan sihat sbb sayur goreng. Dia x pikir minyak tu la punca penyakit. And sayur kalau digoreng panas2 mcm tu x hilang ke nutrien dia?
Quote 3480 13-10-2020 09:09 PM
Bayam brazil aku dah layu
Quote dua_chzy 13-10-2020 09:20 PM
Rebus ja bayam tu letak garam sikit ngan bawang putih. Lagi sihat.
Quote Supersirap 13-10-2020 09:57 PM
Resepi yang boleh dipraktikkan, thanks TT
Quote salmon-suki 13-10-2020 11:28 PM
Comel je bayam tu..buat tumis bayam pun sedap..yum yummmmm
Quote salmon-suki 13-10-2020 11:29 PM
dua_chzy: Rebus ja bayam tu letak garam sikit ngan bawang putih. Lagi sihat.

Cara kaka chazey masak bayam ni sama mcm my mom..rebus air,ltk bawang putih,garam,lada hitam sket,cili sikit..dah mendidih masukkan bayam..minyak tak guna pun..hehehe..sedappppp~
Quote helicornia 13-10-2020 11:29 PM
bayam brazil ni goreng belacan mcm kangkung pun sedap
Quote bulanbulat 13-10-2020 11:44 PM
Iols dah buat  

Tepung bestari+ tepung beras. settle
Rangup dan tahan berhari2
Quote husna_amal 14-10-2020 09:44 AM
Baru tahu nama sayur ni bayam brazil.
Quote Artemesiaa 14-10-2020 02:48 PM
Terima kasih atas resepinya
Quote obria 14-10-2020 03:52 PM
guna tepung bestari ja senang, tak payah banyak bahan
Quote siputpepel 15-10-2020 11:25 AM
tak rajin nak goreng. i celur je pastu cicah sambal belacan. pon sodapppp
Quote nanayaya 17-10-2020 09:30 AM
mmg sedap..feveret sgtt
Quote cmf_premierleag 18-10-2020 02:21 AM
dua_chzy replied at 13-10-2020 09:20 PM
Rebus ja bayam tu letak garam sikit ngan bawang putih. Lagi sihat.

true .akak rebus jah bayam
pastu makan dgn sambal cili padi + onion + garlic + limau nipis
perghhh mmg x smpi 1 jam dh gi toilet 5-6 kali
tinggi betul fibre dlm bayam nih

Lihat semua komen(23)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-5-2022 10:21 PM GMT+8 , Processed in 0.072621 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top