Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Zul Handy Black Berdakwah, Ramai Yang 'Panas Hati'

12-10-2020 12:30 PM| Komen: 20

Zul Handy Black mengakui ada pihak yang tak senang dengan tindakannya dalam membuat teguran demi kebaikan.

Kata Zul, dia terkilan apabila sering disalah erti setiap kali mengajak orang sekeliling ke arah yang lebih baik.

Foto: IG
"Bila tegur, banyak respons yang berbunyi, 'macam kau sorang masuk syurga','kubur masing-masing, 'kau pun dulu teruk juga',' siapa kau nak tegur orang' dan macam-macam lagilah.

"Aku buat sebab Nabi SAW suruh buat kerja dakwah. Sampaikan walaupun sebaris ayat. Dakwah datang dengan pelbagai gaya, corak, bentuk dan kaedah. Sahabat Nabi, ada yang berlembut, ada yang berkeras," katanya melalui Instagram.


Dalam masa yang sama, Zul mengakui mungkin caranya berdakwah agak kasar.

"Memang mulut aku kasar bila menegur, tapi ingatlah seksa neraka Allah lagi kasar," tambahnya.

Zul kata dia hanya menjalankan tanggungjawab sebagai seorang Muslim.

"Yang nak terima walaupun telinga bernanah dan hati berdarah, tu tandanya iman masih ada, dan Allah masih sayang, nak kita berubah ke arah yang lebih baik.


"Yang taknak terima tu...baiklah, aku bukan nak merampas keseronokan korang, tapi nanti, di akhirat, jangan aku dituntut apa apa lagi sebab di dunia ni, aku dah cuba dan berusaha jalankan tanggungjawab aku.

"Niat aku tak ada lain. Selain daripada nak ajak seramai manusia untuk sama-sama berusaha untuk ke syurga Allah. Niat dakwah."

Sebelum ini Zul pernah membuat teguran tentang cabaran lagu Empat Dara yang tular. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
2
0
Komen: 20
Komen

Previous : Adik Hanis Zalikha Hina Seller Dan Pembeli Choco Jars?

Next       : Netizen Tak Puas Hati Faezah Elai Kata Travel Banyak Lebih Bijak Dari Belajar Tinggi

Komen Terbaru

Quote Nenasketum 14-10-2020 11:34 AM
Kalau berdakwah general jerk kan boleh, tak yah lah balan yang masih jahiliyah lagi, you were there first, remember?

Lain-lain Komen

Quote RatuDunia94 12-10-2020 12:40 PM
Halah halah halah... agak2 kalau ada org tegur heols masa zaman syok berbogel berlakon filem dulu boleh terima tak?
Quote YomiuriLandMae 12-10-2020 12:42 PM
bole je nak berdakwah tp x perlu la specific kan utk sesuatu issue.. dah mcm amek kesempatan plak utk lapar perhatian..
Quote mamajawie 12-10-2020 01:20 PM
ksian dia ni sjak cerai ngan bini tokadi bebird trus mati selera ngan pompuan smpai nk jadi tabligh lak skang ni..

apepun gmba vogel heshe masa berlakon citer mantera klu xsilap xbest la bayangan vevird kicik la..huhuhuuh
Quote kucingitam 12-10-2020 01:22 PM
apa nak buat bang zul.. manusia mmg gitu... tabah je la..
biarlah org ungkit kelakuan dulu2 kala.. asalkan kau terus berubah jadi baik..
Quote husna_amal 12-10-2020 02:13 PM
Pasal challenge 4 dara tu memang entah apa2.
Quote Redmyvi 12-10-2020 03:54 PM
Biasala bukanya hari ni dakwah esk org terus berubah..nk berdakwah kena la byk sabar..
Quote zeetot 12-10-2020 03:58 PM
Kenapa bila berhijrah kena berpakaian sebegitu?

Tak boleh smart2 ke? Macam ustaz Don.

Kenapa mesti kena nampak busuk?
Quote ezacbee 12-10-2020 04:07 PM
zeetot replied at 12-10-2020 03:58 PM
Kenapa bila berhijrah kena berpakaian sebegitu?

Tak boleh smart2 ke? Macam ustaz Don.

Sepatutnya perkemaskan janggut tu. Trim elok2 baru nampak segak.
ni serabai je.

Quote umbut 12-10-2020 04:14 PM
Retis2 ni bila bertudung or berkopiah mulalah sibuk mentarbiahkan org...
Quote helicornia 12-10-2020 04:16 PM
zeetot replied at 12-10-2020 03:58 PM
Kenapa bila berhijrah kena berpakaian sebegitu?

Tak boleh smart2 ke? Macam ustaz Don.

tu la. kenapa nak beria2 tunjuk imej islamik berjanggut berkopiah bagai. ye tau la sunnah tapi tak bole ke kemas jgn selekeh? selekeh tu bukan sunah. pakai rilek2 jeans tshirt lagi senang nak berdakwah, bergaul dgn masyarakat
Quote damian_lee 12-10-2020 04:20 PM
tunjuk teladan yang baik ... dalam berdakwah ...
jangan feeling2 .. cakap feeling2 kasar ... nak tarbiah sentap .....

ingat dulu time ko vogel .... punya kerasa kepala nak vogel .....
orang bagi tau pun .. ko rasa itu hak ko ... and cara untuk ekpressi diri sebagai pelakon ....

begitu jugalah bila kita so call "insaf" and "cuba berdakwah" .....
xsemua yang keluar dari mulut kita itu suatu kewajiban untuk diterima .....
tapi kewajipan kita untuk menyampaikan ....
bukan hak kita untuk menentukan hati orang .......
mungkin hari ini dia tak terima dengan dakwah kita yang penuh adab
tapi mungkin tak sepenuhnya dia menolak juga

mcm ko katalah .... ko cuba menyampaikan apa yang Allah perintah
tapi apakah bila orang2 ni langgar perintah Allah ... allah cashkan on the spot ...
kalau mcm tu memang xde orang jahat di dunia ....
Quote biozipstar 12-10-2020 11:20 PM
aku pelik kalau kes nak berdakwah mesti kena marah2 mcm ni.. tegur sopan dulu x boleh ke.. kau marah siapa dow...
Quote gadget 13-10-2020 04:25 PM
bak kata neng yatimah.."everyone makes mistake..."
Quote farlis 13-10-2020 04:32 PM
bajet nk org suruh ikutckp ko terus..agak2 zmn ko dulu bila org tarbiah terima tak???
Quote silampumeja 13-10-2020 11:32 PM
No offence untukmberubah dan.menyeru kebaikan. Siapa lagi nak buat kerja tu kalau tiada yang sanggup..

Cuma ...i tertarik dengan petikan ni...

Jika kita sudah boleh menjaga solat dengan baik, jangan pula tuduh orang lain tidak solat.

Jika kita sudah dapat istiqomah ke masjid, jangan pula menyindir orang yang belum menjejak kaki ke masjid.

Jika kita sudah pun mampu berzakat dan bersedekah selalu, jangan asyik berwasangka orang lain tidak berzakat dan jarang bersedekah.

Jika hari ini kita telah berubah, jangan mengecam dan mengutuk mereka yang belum bertemu jalan pulang.

Kadang-kadang, sangkaan kita jauh terpesong dari realitinya. Apa yang kita nilai dari luaran, apa yang kita nampak itu bukanlah gambaran sebenarnya.

Ingatlah, apa-apa kebaikan dan juga amalan yang kita kuasai dan mampu istiqomah hari ini, ia bermakna kita berjaya ubah hidup kita untuk hari ini.

Hari esok belum tentu. Sekali ALLAH balikkan hati, terus jadi hina dina diri kita semula.

Mengajak kawan-kawan lain ke arah kebaikan dengan berhemah. Sebab tu rukun utama dalam dakwah ialah hikmah.

Tanpa hikmah, takkan tercapai matlamat dakwah.

Walau apa yang kita sampaikan itu benar, namun tanpa hikmah orang akan makin menjauh, bahkan orang akan membenci.

Tenang-tenang saja sebarkan kebaikan. Dengan penuh adab dan sopan.

Agar yang ditegur tidak terasa hati, agar mereka tidak menjauhi, agar penegur tidak dibenci.

Begitulah.

Berhentilah mengambil alih tugas Tuhan.

Quote TomyamPuteh 14-10-2020 07:39 AM
Kalau aku ckp si zul ni pon agama rider org blh terima x? Sbb Dlu2 pon ada gak dgr ex bini dia bercerita bnda x elok psl dia ni
Quote kiah_mai_pulak 14-10-2020 07:45 AM
hikmah tersingkir awal time GV... alhamdulillah semoga istiqomah
Quote lasagna 14-10-2020 08:23 AM
lama dah kan dia ni brubah, ada dlm satu program kt asteruk, dia ckp lepas arwah ayah dia meninggal, trus dia tobat n berubah. xpe lahh kita doa kn dia istiqomah.

cite2 yg throwback kita xyh laa nk ungkit bkn semua org tak tau kan dia camne dulu.
Quote amyainsamad 14-10-2020 11:29 AM
ni semua poyooooo

Lihat semua komen(20)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top