Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Rakyat Indonesia Berjuang Guna Darah, Kita Di Malaysia Penakut?

10-10-2020 07:26 PM Komen: 87




Umum tahu mengenai apa yang sedang berlaku di negara jiran, Indonesia. Protes rakyat terhadap polisi baru kerajaan yang memihak kepada majikan sekaligus menafikan hak pekerja membuatkan mereka membakar harta awam serta mengadakan demonstrasi di Jakarta.

Lantaran itu, ada segelintir individu memuji tindakan Indonesia yang berjuang dengan darah untuk hak mereka lalu membandingkan dengan rakyat Malaysia yang tiada semangat nasionalisme begini. 

Hal ini menyebabkan ramai yang marah kerana tidak adil ia dijadikan kayu ukur semangat nasionalisme.

Betul ke, rakyat Malaysia penakut?


Membandingkan semangat patriotik atau pun perjuangan hanya dengan melihat konteks demonstrasi adalah tidak adil.

Rakyat Malaysia perjuangannya juga turut menentang pentadbiran korupsi tetapi tidaklah sampai merosakkan harta-harta awam. Apatah lagi kita masih belum menang menentang Covid-19 ini.

Foto : Twitter

Foto : Twitter


Malahan untuk mengatakan sejarah Malaysia merdeka tanpa pertumpahan darah adalah tidak realistik. Berapa ramai pejuang orang Melayu semata-mata mahu mempertahankan tanah air dari cengkaman penjajah?

Foto : Twitter
Mungkin perjuangan kita adalah sama, mahukan keadilan kepada semua pihak dan menentang kerajaan yang tidak telus.

Bagaimanapun, untuk membandingkan perbezaan perjuangan adalah tidak wajar kerana semuanya mempunyai visi yang sama tetapi lain kaedah.

Foto : Twitter

Semoga apa yang rakyat Indonesia perjuangkan menjadi medan perubahan di sana. Dan kita rakyat Malaysia mengambil iktibar dari situasi tersebut.- CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
2
Bosan
0
0
0
Komen: 87
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote angelofish 6-12-2020 11:56 AM
jika melayu berjuang dengan darah sudah tentu populasi malaysia kini cuma 15 juta ++ dengan kekayaan sumber petroleum ,bijih timah ,sumber alam, dengan jumlah populasi yang sedikit cukup menjadi kan rakyat malaysia kaya raya.tapi disebabkan merdeka dengan air liur...cucu cicit melayu merempat kat negara sendiri

Lain-lain Komen

Quote missyL 10-10-2020 07:34 PM
Merosakkn harta awam n menyusah kn org lain.
Tp yg kaya stay dlm banglo like nothing happened.

Ntahla.
Covid19 pn di katakan hoax je.
Lantak la dieorg sane. Asal jgn datang sini wat naya  
Quote noor2 10-10-2020 07:38 PM
Usahla ikut perangai bodoh rakyat indon....
Quote shida81 10-10-2020 07:39 PM
So stupid.....
Quote copy_paste 10-10-2020 07:42 PM
hahahaha malaysia x same mcm indon,
kita kalau buat mcm tu nt dituduh racis,mmg laju je kena tangkap sape yg mulakan dulu
Quote eLiaD 10-10-2020 07:43 PM
kt tiktok dorg claim dh bebas covid tu yg bergasak demo
Quote siq 10-10-2020 07:46 PM
tolong jangan bawak perangai barbarik tu keluar dari negara sendiri

n jangan la ada yg terkagum lalu terikut2 pe'el barbarik tu
Quote cikdot 10-10-2020 07:49 PM
Kalau baca current indonesia punya employment act, memang sgt2 menyebelahi employees. Even kalau resign pun (bukan terminated atau retrenched ye) employer still kena bayar compensation. Kalau terminated, or tak puas hati dgn anything, they can file the case kat labour court anytime. Takde timeframe. Lepas 10 tahun pun boleh. Kalau kat sini kena file within 60 days je. Lepas tu tak boleh dah.

I didnt read thoroughly apa amendment yg diorg nak buat. But still, bring it to the street & rosakkan harta benda awam adalah sangat tak bertamadun ye
Quote mbhcsf 10-10-2020 07:51 PM
no, berjuang gune ilmu, akal dan adab. buat ape ikut org just nak dikatakn bermaruah? setaip nation - state lain pendekatan dan gerak gaya.
Quote Levespa 10-10-2020 07:55 PM
kalau berjuang dengan bijak boleh kenapa nak tumpah2 darah..
Quote Belibis 10-10-2020 08:00 PM
Hebat2 pun mesia jgak yg ko hadap.sanggup berenang,sanggup lemas,sanggup 5 hari dalam lumpur lalu lorong tikus.
Quote Skydiva 10-10-2020 08:01 PM
Ummah twidder lagi ke? Tak buat hal x sah. Ape ntah siap nk compare dgn indon. Perlu ke sampai pertumpahan darah baru nampak patriotik? Sampai rosak semua harta benda awam? Rakyat boleh je bangkit tp buat la cara yg aman. Be civilized, bkn makin ke belakang. Ntah pape je budak yg komen tu pn. Nak sgt ke nampak keganasan mcm kt US or indon tu? Silakan la join diorg pny demo.
Quote Skuau 10-10-2020 08:05 PM
Aku...'membaca jambatan ilmu' jer....
Quote TomyamPuteh 10-10-2020 08:08 PM
Habis tu kita nk kna buat apa?
Quote missyL 10-10-2020 08:12 PM
TomyamPuteh replied at 10-10-2020 08:08 PM
Habis tu kita nk kna buat apa?

Jadikn tauladan.
Jgn ikut perangai yg x bertamadun
Quote missyL 10-10-2020 08:13 PM
Skydiva replied at 10-10-2020 08:01 PM
Ummah twidder lagi ke? Tak buat hal x sah. Ape ntah siap nk compare dgn indon. Perlu ke sampai pertu ...

Kan Ntah2 tweet pn dr dlm selimut kt rmh parents. Smbil tgu mak pggl makan nasik pui
Quote zeed 10-10-2020 08:21 PM
Budak yg sokong tu darah sana kot.. Kalau sayang sangat leluhur tukar la kerakyatan.. Baru ada akai rasa dok sana camno..
Quote damsel_fiji 10-10-2020 08:22 PM
Sembang budak twitter.. puikkk
Quote sharlenetexas 10-10-2020 08:30 PM
missyL replied at 10-10-2020 08:13 PM
Kan Ntah2 tweet pn dr dlm selimut kt rmh parents. Smbil tgu mak pggl makan nasik pui

Pastu lepas makan pinggan tak basuh. Semua harapkan mak.
Quote Kurex 10-10-2020 08:37 PM
Perlu ke nak ikut cara leluhur ni?

Lihat semua komen(87)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top