Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

"Luggage Lambat, Staf Macam..." - Ini Punca KLIA Jatuh Ke Tempat 63

1-10-2020 02:43 PM|Oleh: Cari-Azza| Komen: 23




Pernah dinobatkan sebagai lapangan terbang kedua terbaik di dunia, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sememangnya menjadi kebangaan Malaysia. 

Namun, itu cerita 19 tahun lalu ketika KLIA disebut-sebut canggih dan terbaik. Hinggalah pada 2012, kedudukannya jatuh ke tangga ke-10 dan kini terus menjunam ke angka 63.

Apa dah jadi?


Foto :Twitter

Rata-rata warga maya meluahkan kekecewaan mereka dengan perkhidmatan di KLIA yang disifatkan tiada penambahbaikan. Atau kata mudahnya, ala kadar sahaja. 

Antara yang diperkatakan adalah perkhidmatan bagasi yang sangat lambat, tiada penyelenggaraan sempurna meliputi lif, eskalator, perkhidmatan Express Rail Link (ERL) yang tidak tentu masa, tandas kotor dan kaki tangan yang tidak mesra. 


Foto : Twitter

Bukan hanya itu, ia turut mendapat respons daripada rakyat Indonesia yang berulang-alik dari Kuala Lumpur-Riau. 

Foto : Twitter

Jika bukan kerana kedudukan di mata dunia sekali pun, bilakah perkhidmatan KLIA akan berubah? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 23
Komen

Previous : Mitos Jin Di Gua Hira' Akhirnya Terjawab

Next       : Ketiak Rasa Gatal Dan Sakit? Awas, Ini Mungkin Gara-Gara Deodoran!

Komen Terbaru

Quote uda 10-10-2020 10:14 PM
Decaffeinated replied at 10-10-2020 08:50 PM
Of the top 6, Haneda aku tak pernah sampai.

Yang lelain semua sama kecuali Changi. Munich rasa ma ...

Haneda kecik sikit drp narita. Pernah sampai haneda, untuk ambil flight ke sapporo dan nice versa.
Ada juga kedai makan halal disana.
Pernah tertinggal ipad disini masa flight nak ke spore. Tertinggal masa makan di kiosk halal. Bila jalan2 kat roof top, baru teringat yang ipad. Pucat!
Patah balik ke area kedai2 yang pergi tadi tapi takda pun atas meja. Tanya kat of of the owner and owner suruh pergi ke information counter. Dia sipa hantarkan I ke counter tu.
Sampai2 memang ipad I dah ada disana. Alhamdulillah, memang masih rezeki. Kalaulah di klia , rasanya ipad tu tak jumpa dah.

Lain-lain Komen

Quote charkoii 1-10-2020 03:12 PM
masalah sikap
Quote husna_amal 1-10-2020 03:16 PM
Selayaknya dapat ranking macam tu.
Quote damsel_fiji 1-10-2020 03:31 PM
aritu sblm pkp sempat makan kat food court KLIA ni..teruk nyaa..dgn kelamnya..lantai berkerak..eiiii
Quote Artemesiaa 1-10-2020 03:37 PM
Betul dah lusuh sebenarnya.  Banyak nak kena naik taraf, dibaiki dan disusun atur semula.  Benda kalau dari mula dibiarkan tampa apa2 pembaharuan macam itulah jadinya.  
Quote zulka 1-10-2020 03:45 PM
lepastu bila kena buang kerja mengamuk sakan
Quote Dwdrum 1-10-2020 03:50 PM
Kisah lugage sampai lambat bukan klia saja ada issue even sudah lama berlaku .... I pernah kena lugage di hantar semula ke rumah sebab luggage stuck lebih 1 week i sudah sampai rumah.... Ada yang few days... Cuma tidak selesa bila ada conference tiada baju.. Toiletries...ter kejar ke shopping mall cari baju....
Ini kisah bbnu baru jadi frequent flyer kah... Old story
Quote vespa_oren 1-10-2020 03:57 PM
klia best jika nk rushing sbb kecil tpi jika nk happening best klia2 ini sebelum covid lah pas covid dua2 suram betul lagi klia
Quote tripleid 1-10-2020 06:52 PM
klia tu tgk dah mcm xde beza dgn kl sentral..very low class
Quote kroit92 1-10-2020 07:02 PM
so.. kena fokus pada MAHB la kan dalam topik kali ni?

ke ada pihak lain yang uruskan airport? mohon pencerahan
Quote eyansss 2-10-2020 07:43 AM
zulka replied at 1-10-2020 03:45 PM
lepastu bila kena buang kerja mengamuk sakan

oyeah...  geng camni memang bersepah dimana2...  keje macam haramjadah pastu bila kena buang keje, meroyan macam dia tu kerja bagus gila 24hrs tak berhenti buat keje...
Quote Shazid 2-10-2020 07:49 AM
Kene upgrade mcm changi tu...dah 20 thn lebih kot. Ingatlagi masa study uitm dulu gigih sewa kete nk jln2 kt klia sb ms tu kira canggih dgn teknologi dan design.
Quote MakareyumSuciey 3-10-2020 06:53 AM
Semuanya sebab politik. Pengurusan kewangan yang tak betul..bila budget takde, turunlah kualiti. Duit yang sepatutnya untuk maintainance..untuk upgrade...disalahgunakan.
Quote domestobot 3-10-2020 07:41 AM
staff yang ada pun jalan ramai2 dengan squad diaorang sambil main handphone. muka masing2 lak macam perasan bagus je, macam lah kita sebagai passenger tu kacau hidup diaorang. ni sekarang KLIA jadi sunyi sepi aman sikit lah hidup diaorang takde passenger nak kacau2 lagi dah.
Quote brego 3-10-2020 10:23 AM
Edited by brego at 3-10-2020 10:24 AM

kualiti menurun, bila
1. bajet kurang untuk maintenance & upgrade
2. servis menurun kerna staf otai rasa very secure with their job,
dan buat airport tu macam bapak dia punya

ini culture at almost every work place
Quote jas7512 3-10-2020 11:38 AM
Airport lain semakin pertingkatkan sevice quality mrk tapi malaysia ni maybe statik so that's why ranking turun..kdg2 fikir apakah sbb kita ni bukan homogenous bangsa menyebabkan sukar nak membudayakan kecemerlangan..bangsa jepun maybe berdisiplin sbb mrk satu bangsa je tapi gen z jepun pun perangai dah ke laut juga...or maybe gen gap di tempat kerja menyebabkan tiada fokus kerana masing2 punyai cara kerja berlainan dan tiada titik pertemuan?
Quote rantaikendoq 3-10-2020 12:07 PM
sejarah sejak 60 tahun lalu
ambillah mana2 sykt di malaysia, 1,2 taun je beragsang
lepas tu xde jaga kebajikan, gaji staff, semua
staff keluar masuk hari2..
dgn labour law ke laut
xde mana2 jabatan HR xde kuasa dah..
Quote espri6006 4-10-2020 10:01 PM
Aku percaya kejatuhan KLIa juga adalah siapa airport Manager nya.
Quote Asdira 7-10-2020 07:26 AM
Last week hntr adik kat klia..mmg suram sungguh kat situ..nak masuk toilet pun pikir byk kali..kenapa ek klia dah tak segah dulu?
Quote Asdira 7-10-2020 08:24 AM
Ada saper2 pernah sampai epot cangi singapore tu tak? Dgrnya cantik sgt2

Lihat semua komen(23)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top