Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tikus 'Berani' Dapat Pingat Emas Setaraf Anugerah George Cross Britain

28-9-2020 03:43 PM Komen: 11
Keberanian tikus pengesan menyelamatkan banyak nyawa daripada mungkin terkena jerangkap samar mendapat penghargaan apabila dianugerahkan pingat emas keberanian tertinggi untuk haiwan.


Kredit foto: Harian Metro/AFP/PDSA

Menurut AFP seperti dipetik Harian Metro, pingat setaraf penghormatan kepada orang awam tertinggi United Kingdom dianugerahkan kepada 'Magawa' oleh badan amal Britain, People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) kerana jasanya mengesan periuk api di Kemboja.

Tikus baka Afrika berusia lima tahun itu dilatih organisasi Belanda, APOPO berpangkalan di Tanzania dan mengesan 39 periuk api serta 28 peledak yang tidak meletup sepanjang 'berkhidmat' di Kemboja.

"Ini menjadikan Magawa HeroRat (HeroTikus) paling berjaya serta APOPO sebagai organisasi yang melatihnya. Ia benar-benar unik dan luar biasa.

"Pingat Emas PDSA adalah setaraf anugerah George Cross Britain," kata Ketua Pengarah PDSA, Jan McLoughlin. - CARI




Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 11
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote AyaqMeloSuam 30-9-2020 12:20 AM
bg mkanan sedap2 blh x.. buffet btimbun2.. pingat tu bkn blh dia geget pun.. hahhaaa.. apapn comey ja dia nih.. Tahniah comey.. !!! {:childlike

Lain-lain Komen

Quote husna_amal 28-9-2020 03:55 PM
Bukannya tikus tu faham pasal pingat2 ni. Bagi makanan special je dah cukup.
Quote CiliPadiSedap 28-9-2020 04:36 PM
husna_amal replied at 28-9-2020 03:55 PM
Bukannya tikus tu faham pasal pingat2 ni. Bagi makanan special je dah cukup.

bg makan sis vokuru pun ok
Quote Artemesiaa 28-9-2020 04:38 PM
Saiznya membuat ia paling sesuai untuk lakukan tugas macam tu syabas buatnya
Quote Skuau 28-9-2020 04:44 PM
kalo berlaku kat Msia dapatla..'Jalan Tikus'(meme dh bnyk pon kt Msia).
Quote dani-rox 28-9-2020 05:20 PM
Masalahnya dia sedar ke tidak, dan rela ke tak disuruh kerja cari periuk api
Quote Supersirap 28-9-2020 06:23 PM
Tahniah diucapkan kepada tikus tersebut, banyak jasanya kepada manusia
Quote lavendernovella 29-9-2020 01:05 AM
Tikus berjasa {:childlike{:childlike{:childlike
Quote Belibis 29-9-2020 09:25 AM
Penganiyaan haiwan.harap pencinta haiwan protes.
Quote ninjago 29-9-2020 09:50 AM
husna_amal replied at 28-9-2020 02:55 PM
Bukannya tikus tu faham pasal pingat2 ni. Bagi makanan special je dah cukup.

hahahha.. betul jugak
Quote Decaffeinated 29-9-2020 09:55 AM
Menurut AFP seperti dipetik Harian Metro... (dan kemudian dibuat sambal oleh wartawan CARI)

Quote AyaqMeloSuam 30-9-2020 12:20 AM
bg mkanan sedap2 blh x.. buffet btimbun2.. pingat tu bkn blh dia geget pun.. hahhaaa.. apapn comey ja dia nih.. Tahniah comey.. !!! {:childlike

Lihat semua komen(11)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top