Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Sebahagian Warga Indonesia Tak Percaya Covid-19 Wujud!

24-9-2020 12:29 PM Komen: 46
Disebabkan wujudnya segelintir warga Indonesia yang tidak percaya dengan kewujudan Covid-19, ini menyebabkan meraka enggan mengikut protokol kesihatan yang ditetapkan oleh kerajaan.

Ini mengakibatkan jumlah kes jangkitan baharu terus meningkat dengan angka lebih 4000 dicatatkan setiap hari.

Jakarta Post melaporkan, Indonesia mencatatkan jumlah keseluruhan lebih dari 257,388 kes di seluruh negara.

Sekurang-kurangnya 9,977 individu meninggal dunia setakat ini.

Kredit Foto: Asgam.com
Walaupun melaksanakan semula Pembatasan Sosial Berskala Besar (PSBB) namun ia tetap mencatatkan jumlah kes yang tinggi.

Survei yang dijalankan Kementerian Kesihatan mendapati mereka memandang ringan protokol kesihatan kerana tidak percaya dengan virus tersebut.

Oleh itu, pihak jawatankuasa Covid-19 nasional membentuk unit 'perubahan tingkah laku' bagi meningkatkan kesedaran orang awam.

Ketua jawatankuasa, Doni Monardo berkata, 

"Lima unit perubahan tingkah laku yang terdiri daripada 100 sukarelawan dikerahkan ke lima kawasan di ibu kota untuk memaklumkan orang ramai mengenai virus dan menekankan perlunya mematuhi protokol kesihatan." -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
2
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 46
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote lattehazelnut 29-9-2020 07:31 PM
I tgk interview ni few months ago..
tp iols suka explanation prof ni..

Minit 11.18 kalau xnak tgk whole video

Lain-lain Komen

Quote palmolive 24-9-2020 12:31 PM
kasihannnnn
Quote Scheherazade 24-9-2020 12:34 PM
Dah ramai meninggal pun masih x caya lg?
Quote Atata 24-9-2020 12:46 PM
Memang pun.. follow jah berita2 dorang kat FB pastu tgk komen2 dorang..
Quote krustykrab 24-9-2020 01:25 PM
Elok la mati beramai2...kurang sikit umah bodo mcm trisnot tu
Quote sonatalady 24-9-2020 01:26 PM
Betul.tgk aje youtube pasal covud dekat sana..dan baca komen2 dorang.
Sampai ckp..yg mati sakit biasa tp sengaja claim covid.
Bg dorang kalau betul pn covid..dianggap mati syahid.
Quote hatikudus 24-9-2020 01:30 PM
Tak percaya tu lantak lah...masalahnya nak menyemak seludup masuk negara org bwk sebar lagi wabak pulak......nak mampus pi lah mampus kat negara sdiri, taknak caya sgt kannn
Quote Kurex 24-9-2020 01:36 PM
Leluhur parashit
Quote siputpepel 24-9-2020 01:51 PM
kalau cinta sejati pun tak wujud, apatah lagi covid
Quote little_sis 24-9-2020 02:01 PM
x kisah.. tp jgn bwk masuk sini udah..
Quote darkness 24-9-2020 02:14 PM
Leluhur embah trisnalovezuldayus sebati pekat buduh
Quote lattehazelnut 24-9-2020 02:22 PM
Diorg percaya teori konspirasi..
Ada officemate i pun percaya teori konspirasi..
knp kematian masih rendah lah, kematian bkn sbb covid tp penyakit lain etc, knp orang tua je yg teruk kena, perang us n china..
Rasa mcm nak hentuk kepala dia sbb bodoh alasan..
Quote anony-mous 24-9-2020 02:24 PM
Not even suprised. Yg buat i suprised, some of americans pemikiran sama mcm ummah indon
Quote MissVixen 24-9-2020 02:46 PM
Leluhur trisna ni kalau pupus pun takpe. Tak percaya covid tapi sibuk nak masuk malaysia dapatkan rawatan. Semak je. Lelaki/perempuan malaysia yang kahwin dengan indon ni memang aku pandang jijik. Kaya mana, tinggi mana belajar, mentaliti keindonan tak lepas.
Quote husna_amal 24-9-2020 02:52 PM
Rakyat tak berapa bijak memandang remeh usaha kerajaan. Sampai sekarang mengaku negara mereka masih aman baik2 tak merbahaya.
Quote husna_amal 24-9-2020 02:53 PM
Rakyat tak berapa bijak memandang remeh usaha kerajaan. Sampai sekarang mengaku negara mereka masih aman baik2 tak merbahaya.
Quote angelofish 24-9-2020 03:00 PM
kesian nye.kalau mampus ok lagi.masalah nye jika dijangkiti tapi hidup. risiko darah beku ,stroke ,kerosakan paru paru, pada masa depan.
Quote Analisaxx 24-9-2020 03:29 PM
Tak terkejut dengan berita macam ni...especially yang tinggal di kampung2 tuh. Digelakkan aja orang yang pakai mask
Quote ErnaAriff 24-9-2020 03:49 PM
Sebahagian je? Sy rasa 2/3 org Indonesia tidak percaya Covid19 wujud. Inilah mentaliti mereka oleh  sebab sistem pendidikan yg mundur.
Quote TomyamPuteh 24-9-2020 03:49 PM
X pe. Diorg mampu halang covid tu dgn ilmu santet mlm kliwon diorg...

Lihat semua komen(46)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top