Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Abby Abadi Tegur Orang Yang Makan Di Kedai 'Pork Free'

3-9-2020 04:29 PM| Komen: 132

Foto: IG
Abby Abadi ada membuat teguran kepada semua orang agar lebih peka dengan makanan yang dimakan.

Berkongsi di Instagram, pelakon ini menceritakan kejadian di mana seorang wanita Islam bertindak memesan makanan dari sebuah kedai yang pemiliknya bukan Muslim.


Kata Abby walaupun ada tanda pork free namun aspek cara pembersihan dan penyediaan yang dilakukan haruslah diambil kira.

"Banyak gerai orang Islam di pulau ni. Sempatlah kami makan char kuetiau, air semua beli air tin je. Dan ada juga gerai yang bukan Islam. Dan ada orang Islam tempah juga di gerai itu. 

"Mungkin sebab mereka tak perasan atau mungkin sebab dia tulis 'pork free', wallahuallam. Nak bagitau, 'pork free' tu tiada vavisss je yang, tapi sembelihan ayam, dagingnya semua macam mana?

"Ambil tahu jugalah ya, fikir jauh sikit okey. Sebab kami duduk betul-betul depan gerai tu, tengok dia hantar nasi goreng dekat wanita bertudung labuh," tulisnya.




Menurutnya lagi insiden tersebut berlaku di Pulau Jerejak ketika mereka sekeluarga bercuti ke sana.

Tambah Abby, pemakanan juga oleh menyebabkan hati menjadi degil dan menjauh dari agama kerana sudah menjadi darah daging. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
3
0
0
Komen: 131
Komen

Previous : Bella Astillah Urut Berkemban, Netizen Yang Panas

Next       : Mengarut Lah Jual Laksam Hari-hari, Shima Anuar Buktikan Sebaliknya

Komen Terbaru

Quote Redmyvi 10-9-2020 03:12 PM
satu je aku suka pasal family abby dan norman, diorg jaga silaturahim tu walaupn dh berpisah.. Hidup cmni lebih baik dri hidup musuh2.. anak2 pn happy.. ada dua mak ada dua ayah...

Lain-lain Komen

Quote Rogue98 3-9-2020 04:36 PM
Apa2 lah abby. Sejak kau tinggal baby kau yg sakit tunggu mati tu aku dah meluat tgk abby and satu family ni.
Quote dua_chzy 3-9-2020 04:38 PM
Rogue98: Apa2 lah abby. Sejak kau tinggal baby kau yg sakit tunggu mati tu aku dah meluat tgk abby and satu family ni.


Lupa pula Yebi hada kes ini.
Quote Kurex 3-9-2020 04:40 PM
Woi abby! Ig tu bukan utk bercerita panjang lebar woi!!! Semenjak dah takde job, makin panjang caption kau sampai tak ada kena mengena dengan gambar.. cibai
Quote bbasir 3-9-2020 04:47 PM
ape2 je la abby ni. xde la aku nak bekap yg makan kat kedai pork free ni.. tp kan.. untuk pengetahuan uolss.. kat malaysia ni.. supply ayam/ daging disembelih tu lg bnyk dr yg x sembelih. lepas tu mudah dpt... so xde isu sgt pun sama ada ayam/ daging tu sembelih ke tak.. ape2 je la korg.. ni baru msia.. cuba p oversea... makan rumput la ari2..haha
Quote namr 3-9-2020 04:49 PM
Diamla yebby
Quote riyadhK 3-9-2020 04:50 PM
Yada Yada Yada...
Quote Joysparta 3-9-2020 04:54 PM
Macamana boleh hadap..bercuti bersama..ngan ex..tgk muka anak laki dorg yg first tu cam boring.. x suka je..time dorg gathering..
Quote Orix 3-9-2020 05:15 PM
malas la iols nak kutuk kau yebby....... anyway, operate perut sbb nk kurus tu mengubah kejadian tuhan jugak, tak dosa ke yebby????
Quote TomyamPuteh 3-9-2020 05:33 PM
Bagus teguran abby ni. Mana yg baik kita ikut la..
Quote YomiuriLandMae 3-9-2020 05:42 PM
terpulang pada masing2.. kalo rasa yakin makan je.. kalo x yakin toksah la makan.. x perlu nak ajak org lain bersyubhah sama2 dgn kau..
Quote Sham143 3-9-2020 05:43 PM
Aku kurang minat dgn Abby ni.. Anyway aku seorang yg rasional.. Apa yg Aby cakap tu memang betul..
Quote Miss.Rara 3-9-2020 05:57 PM

dalam byk byk retis muslimah seangkatan dgnnya, dia "ustazah" yg paling gediks merenyam aku rasa bila terbaca caption2 kat ig dia..

ntah kenapa aku rasa dia pompuan tua gediks..  haha








Quote wolfheart 3-9-2020 05:58 PM
Edited by wolfheart at 3-9-2020 06:16 PM

Betullah apa dia cakap tu. Takde pork tak semestinya halal. Bukan pasal sembelih je. Seafood pon tak tentu lagi halal. Byk je resepi non-muslim buat fish & chips atau deep fried calamari (sotong goreng tepung) yg letak beer/wine. Benda ni atas masing2. Apa nak bising?

Rajin betul abby ni mkn angin dgn duda sekeluarga. Tak penah pulak nmpk gambo dia makan angin dgn janda jai sefamily?
Quote Nana_Man 3-9-2020 06:00 PM
Teringat pasal kek secret recipe dia tu dulu..

Quote KIM.K 3-9-2020 06:07 PM
Aku suka pegi lean&rush at nu sentral tu. Sebelah family mart

tolong komen sikit halal ke tak
Quote shara154 3-9-2020 06:28 PM
Kedai islam dia pi tu ada tanda halal jakim ke?
Quote makadek 3-9-2020 06:39 PM
Yg ni aku berpihak gakla kt yebi yabadi
Kbai
Quote inspektoremos21 3-9-2020 06:46 PM
Hek eleh abby. Suka sgt buat teruk semua benda.
Quote sonatalady 3-9-2020 06:54 PM
Bab pork free tu setuju dgn abby.
Tu aje.
Di ulang...tu aje.


Lihat semua komen(132)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top