Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Makcik Bawang Punca Masyarakat Malu Nak Reward Diri Walaupun Guna Hasil Titik Peluh

Oleh: LilRose|9-8-2020 03:16 PM Komen: 69
"Masyarakat kita dah tenat."

Itu pendapat seorang pengguna Facebook berhubung sikap masyarakat kita hari ini yang suka 'membawang' dan membeza-bezakan hingga menyebabkan segelintir pihak hilang keyakinan diri.


Kredit foto: FB

Nuraisyah Abu Husin berkongsi situasi di mana stafnya berasa segan hingga cuba menyembunyikan gelang baru dibelinya kerana tidak mahu dibandingkannya.

"Semalam, staf saya beli gelang emas baru, tapi dekat pejabat dia macam sorok-sorok tangan. Staf seorang lagi bagitahu, dia beli gelang baru tapi malu kalau bos nampak sebab bos pun tak pakai emas," tulisnya.


Kredit foto: FB

Jelasnya, sikap masyarakat kita menjadi punca kita sendiri membeza-membezakan antara satu sama lain.

"Yang beli pakai hasil titik peluh sendiri pun jadi malu nak reward diri. Takut dilabel macam-macam. Kesian staf saya," ujarnya.

Pesannya, jadilah diri sendiri kerana kita di landasan yang benar selagi tidak menyusahkan orang lain.


Kredit foto: FB

Bak kata Nuraisyah, apa je makcik bawang kat Malaysia ni tak compare? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 69
Komen

Anda Mungkin Meminati

Eina Azman Dilabel Bodoh Sebab Pakai Baju'Turtle Neck'
Lia Natalia Diekori Individu Misteri
Amelina Tengah Angau Bercinta Dengan Ahli Perniagaan
Kucing Mati Dirogol. Angkara Manusia Atau Haiwan Lain?
Lelaki Bogel Kejar Babi Hutan, Kecoh Jadinya!
Aliff Aziz Mengaku Salah Mencuri, Berkelakuan Tak Senonoh
Bayi Dicampak Dari Atas Jambatan, Ibu Bagi Alasan Tak Mampu Nak Jaga
Tunggu Kakak Ruhainies Kahwin Dulu, Mr E Dah Sedia Kahwin Tahun Ini?
Ini Pesan Neelofa Buat Yang Kekwat Dengan Pereka Fesyen Tempatan
"Tolong Tunjuk Ajar Sugu Pavithra Supaya Tidak 'Dibunuh' Populariti" - Fazley Yaakob
Linda Onn Kecil Hati Dengan Stesen Radio, Larang Anak Jadi Deejay
Meniaga Apa Macam Ni, Butter Chicken Jadi Sup Ayam?
Lamaran Romantik Bertukar Tragedi Kebakaran Gara-gara 100 Lilin
"Tak Kelakar, Jangan Mempersendakan Orang Yang Dah Bertaubat " - Aaron Aziz
"Bukan Main Rembat Je" - Dayang Nurfaizah Cerewet Pilih Jodoh
"Saya Memang Mahu Berkahwin Lagi, Nak Anak Cuma..." - Noor Nabila
Sila Meninggal? Amerul Affendi Bengang Masalah Air Tak Selesai
"Orang Politik Tak Boleh Lurus, Nanti Kena Pelangkung" - Saifuddin
Anak Dah 3, Isteri Masih Pemalas Suka Membawang Dengan Adik-beradik
Wanita Bengang Bakal Suami Nak Kongsi Duit Hantaran Buat Majlis Belah Lelaki
Tahu-tahu Dah Hilang - Bila Kayak Bertukar Jadi 'Kapal Selam'
Beginikah Cinta Sejati?
Perangai Cyclist Ni Memang B**I, Ingat Jalan Raya Tu Dia Punya?
Dia Buat Macam Kucing Pula - Kanak-kanak Selamba Mandi-manda Dengan Buaya
Hati Kering! Wanita Selamba Kayuh Basikal Bawa Tong Gas Dalam Raga

Komen Terbaru

Quote renko 15-8-2020 11:32 AM
xde orang peduli pun hai
kau je bitter sebenarnya kan sebab orang xtanya pun pasal barang yang kau beli tu
so tak dapat nak membangga
hahahahahaha

Lain-lain Komen

Quote KIM.K 9-8-2020 03:29 PM
Small matter. Aku rasa author ni bengkek dgn staf dia so heshe tulis artikel to stay her mf level
Quote sitisitu25 9-8-2020 03:35 PM
xdak sapa kisah nk beli apa nk mkn apa nk jolly mcm mana..org kisah bila start minta2..tgk tgn pakai pulut dakap..tp keja duk minta pinjam duit bla bla..mula merungut livin cost tggi etc etc..itu yg end up buat
Quote Munshi 9-8-2020 03:46 PM
KIM.K replied at 9-8-2020 03:29 PM
Small matter. Aku rasa author ni bengkek dgn staf dia so heshe tulis artikel to stay her mf level

Setuju. Bos tu pun membawang
Quote sarah82 9-8-2020 03:51 PM
Laaa.. Aku relax2 ja reward diri aku sendiri tiap2 2-3 bulan.. Jadahnya nak kisah org lain punya pendapat
Quote little_sis 9-8-2020 03:56 PM
reward je la diri sendiri.. beli je handbag, emas, baju2 tp xde la show off kat fb ig tu.. lek2 je pakai gi pasar
Quote cmf_premierleag 9-8-2020 03:56 PM
gigih nya nak bagitau ada STAF
padahal ko pun sama membawang
Quote cmf_premierleag 9-8-2020 03:57 PM
sitisitu25 replied at 9-8-2020 03:35 PM
xdak sapa kisah nk beli apa nk mkn apa nk jolly mcm mana..org kisah bila start minta2..tgk tgn pakai ...

khueeen
aku pun x kisah hangpa nak beli apa pun,nak g holiday ke mana skalipunnnn
asalkan jgn dtg jmpe aku nk pinjam duit
Quote RatuDunia94 9-8-2020 04:19 PM
Hidup ni nak puaskan diri sendiri ke orang lain?
Hidp ni nak susahkan diri sendiri ke orang lain?
Quote sitisitu25 9-8-2020 04:29 PM
Edited by sitisitu25 at 9-8-2020 04:32 PM
cmf_premierleag replied at 9-8-2020 03:57 PM
khueeen
aku pun x kisah hangpa nak beli apa pun,nak g holiday ke mana skalipunnnn
asalkan jgn dt ...


ada kwn aku dia bg pinjam kat kwn utk kawen smpi 7k..da 8thn berlalu sesen pon xbg blk..tp org yg diberi pinjam tu siap beli motor besar pegi ride tiap2 mggu..boleh plk..kwn aku ni dr diam2 je terus meroyan la  siap tag nama org berhtg tu..aku sian gak kat kwn aku ni tambah2 skrg tgh jobless..
aku ni htg ptptn or cc pon ni rengsa tau selagi xbyr abis..da dpt byr abis br la nk merasa pakai brg2 branded..n x pnh berhtg dgn org gak..kalau tgh xde duit buat je cara xde duit..tgh ada duit..aku pon rewards je diri..cuma post kat ig..kat fb tak..ig pon aku select 50 followers je yg aku betul2 rs x busuk hati dgn aku..sb derang pon sama level sama perangai ja mcm aku.. and dlm sosmed aku baik fb maupon ig xde sorg pun opismate skrg..tu prinsip aku lama dah..xkan add colleague kat sosmed..apa relationship dkt opis habis dkt opis saja..baik mcm mana pun kwn2 kat opis..habis kat situ jugak..susah berkwn di laman maya dgn opismate..takut membawang kat blkg..
Quote Normabaru 9-8-2020 04:53 PM
Ni pon jadi benang ke?  Mmg masyakarat ada masalah la.. Kutip who r youuussss pny story. Hmm
Quote umbut 9-8-2020 04:56 PM
Alahai...nuraishah oooiiii... ko yg membawang.. ko babitkan org lain pulak.. gigih tuduh masyarakat bagai.. walhal x peduli pun.. duit dia suka hatilah... staff ko... asal ko tuduh org lain toxic pulak. Dasar makcik bawang x sedar diri
Quote sharlenetexas 9-8-2020 04:57 PM
Tayang je handbag buat sendiri. Wallet jahit sendiri. Bra corak batman. Design sendiri. Ada lagi yg nak kecam?
Quote Rogue98 9-8-2020 05:03 PM
Aku jadi boss aku langsung tak ambik tahu staff aku pakai gelang emas ke bag branded ke apa. Aku cuma focus pasal kerja ajer. Kalau aku borak dgn staff pun aku hanya tanya pasal education dan famili dan work progress diaorang.
Quote Lula2 9-8-2020 05:14 PM
Ala setakat ni pun nak cakap masyarakat dh tenat.
Org keliling aku takde pun mcm ni
Quote Cyempaka 9-8-2020 05:27 PM
Gediknya staff dgn bos ni
Yg staff nak malu jadahnya..  Bkn mencuri.. Melainkan kau pun sama jenis membawang bila tgk org beli benda baru.
Yg bos pulak gigih karang pjg2 nak bagitau dia mampu tp pakai gelang nipis
Derang sendiri yg negatif smp cakap org kaya minum mamak org miskin minum starbuck
Quote bungarose 9-8-2020 05:27 PM
Sukati ler duit sendiri
Kalau ko bergolok gadai nak menayang mewah pun ko tanggung ler sendiri
Jangan meminta2.... udah
Jangan meriak menayang guna duit orang.... udah
Jangan meriak menayang guna duit rakyat.... udah
Jangan meriak menayang guna duit curi rompak.... udah
Quote Mitdob 9-8-2020 05:27 PM
Rogue98 replied at 9-8-2020 05:03 PM
Aku jadi boss aku langsung tak ambik tahu staff aku pakai gelang emas ke bag branded ke apa. Aku cum ...

Benar, terpulang pada masing2, ada rezeki lebih biarlah dia, mne tau suami hadiahkan ke, mmg aku anti skit kalau ada staff or kelik yg xleh tgok org lebih or ada bnde baru sikit, ada lah nak dibahan nyaa.
Quote Cyempaka 9-8-2020 05:29 PM
Lula2 replied at 9-8-2020 05:14 PM
Ala setakat ni pun nak cakap masyarakat dh tenat.
Org keliling aku takde pun mcm ni

Masyarakat sekeliling dia je yg tenat.  Terus dibantainya cakap sekeliling kita padahal sekeliling org lain ok je positif..  
Quote Cumikucingku 9-8-2020 05:51 PM
Eh tu pun nak cite kat fb ke?

Masalah besar ke klu staf ko malu pakai gelang?

Klu pakai gelang pink br la bole dikecohkan...

Lihat semua komen(69)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top