Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Dah Tahu Password 123456 Tu Mudah Digodam, Kenapa Pakai Lagi?

22-7-2020 01:40 PM|Oleh: Cari-Azza| Komen: 26





Percaya atau tidak, majoriti individu yang memiliki akaun sosial media menggunakan kata laluan (password) yang sama berulang kali. Cuba teka 'password' apa yang kerap digunakan?


Ya. Angka '123456' adalah kata laluan klasik yang ramai orang gunakan.


Foto :Notebookcheck


Bahayanya adalah ia mudah digodam. Lebih sejuta maklumat yang bocor menunjukkan kata laluan ulang pakai yang klasik adalah '123456' seperti dilaporkan mStar. 


Satu kajian yang dijalankan oleh seorang pelajar kejuruteraan komputer, universiti di Cyprus, Turki, Ata Hakcil memuat turun lebih sejuta data yang bocor. Ia membawa kepada penemuan lebih sejuta kelayakan set data termasuk 168,919,919 kata laluan yang unik, serta lebih 7 juta menggunakan '123456'.


Foto :Hacking and cyber security


Ini bermakna, satu dari 142 kata laluan termasuk sampel yang dianalisis Hakcil adalah paling lemah dengan nombor 123456 sering diulang guna secara online sejak lima tahun berturut-turut.


Comodo cwatch


Kebanyakan pengguna, lebih gemar memilih kata laluan menggunakan abjad (29 peratus) atau nombor (13 peratus). Jadi, cuba semak 'password' anda, guna nombor klasik ke? Hati-hati, ia mudah digodam ya. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
3
Terkejut
3
Sedih
3
Lawak
3
Bosan
2
0
0
Komen: 26
Komen

Previous : Girangnya Senyuman Si Manja, Setiap Hari Show Off Gaya Rambut Baru!

Next       : 2 Peranti 1 Harga, Dapatkan Telefon Pintar HUAWEI Di Kedai Maxis Hari Ini!

Komen Terbaru

Quote ellez 7-8-2020 08:36 PM
Hihi..password pc dan laptop ofis gabungan nama iols dan suami.

Lain-lain Komen

Quote AyaqMeloSuam 22-7-2020 01:53 PM
Ank aku lg dasyat.. password dia : PASSWORD.. hampeh..
Quote RatuDunia94 22-7-2020 02:02 PM
Iols guna pasword tarikh birthday jiran iols yg iols crush dah lama.. shhhhhhhh jangan bgtau bini dia tau..
Quote Kurex 22-7-2020 02:22 PM
Password i guna 10 aksara, 10 no
Quote husna_amal 22-7-2020 02:29 PM
Sekarang nak set kan password pun bukan main susah perkataan kena letak. Huruf besar huruf kecik nombor dan lain2.
Quote LostStar 22-7-2020 02:39 PM
daku punya password adalah yg lebih menggumbirakan... contohnya.. annetehtarik1..roticanaibanjir1sambaltaknak..nasilemak1ayamgoreng...ahhh gitchulaaa password ku berjenis2... bila nak bukak pc ke laman social ka.. dlm hati sebut password persis nak oder d kedai mamak.. hahaha
Quote Bergosip 22-7-2020 03:00 PM
LostStar replied at 22-7-2020 02:39 PM
daku punya password adalah yg lebih menggumbirakan... contohnya.. annetehtarik1..roticanaibanjir1sam ...

Lol. Style password kita sama. Password saya masa zaman friendster dan Myspace "Naancheese1" dengan "Nescafeaissusubanyak1"
Quote LostStar 22-7-2020 03:05 PM
Bergosip replied at 22-7-2020 03:00 PM
Lol. Style password kita sama. Password saya masa zaman friendster dan Myspace "Naancheese1" denga ...

ahaks.. sronok kan bila nak taip password serupa itu... mcm dok oder...
Quote zuuu 22-7-2020 03:33 PM
RatuDunia94 replied at 22-7-2020 02:02 PM
Iols guna pasword tarikh birthday jiran iols yg iols crush dah lama.. shhhhhhhh jangan bgtau bini di ...

Samalah,cuma crush aq tu senior tmpat keja aq dulu...
Quote Eva_yy_Ellin 22-7-2020 03:56 PM
RatuDunia94 replied at 22-7-2020 02:02 PM
Iols guna pasword tarikh birthday jiran iols yg iols crush dah lama.. shhhhhhhh jangan bgtau bini di ...

Haha. Sama. Saya pun guna password birthday crush junior zaman sekolah
Siapa jiranmu? Nak khabar ke bini dia
Quote Megikari 22-7-2020 03:59 PM
I punya password ialah nickname yg i bagi untuk crush i masa kat U dulu + tarikh hari pertama i jumpa dia hahaha. Since nickname tu pun i sorang je tau, maka i yakin password i sangat selamat kehkehkeh
Quote Scheherazade 22-7-2020 04:07 PM
Mls nk fikir la tu yg letak password 123456 tu.
Quote Normabaru 22-7-2020 04:20 PM
Haha comel2 password semasingggg
Quote Artemesiaa 22-7-2020 04:35 PM
Pasti kurang pengetahuan je yang suka menggunakannya dengan beranggapan tak ramai gunakannya
Quote Jitu 22-7-2020 04:39 PM
byk sgt password nak kena ingat
tu yg ramai guna password yg mudah mcm 123456, no ic, tarikh lahir
errr ada ke forumer yg guna 123456 bt password log in cari
Quote EvieWanKenobi 22-7-2020 04:47 PM
password lirik lagu pun senang nak ingat..
Quote loladaily 22-7-2020 05:21 PM
Password guna nama kucing tp sebab kucing Ada banyak so pelbagaikan la
Quote Xim 22-7-2020 07:34 PM
Bahaya nak2 password atm....birthday jd password pn cliche jugak....dulu aiols pn pakai birthday tp nombor terbalik....tp since nombor tu berulang 3digit je terus tkr lain....
Quote djzara81 22-7-2020 10:23 PM
Aku dulu keje dlm bidang IT Support. Almost everyday ade je officemate lupa password system & minta reset. Ade gak pangkat makcik2 yg asik lupa password pi tampal password kt monitor pc. Mmg kene tarbiah dgn aku laa.
Quote dua_chzy 23-7-2020 06:39 AM
Password aiol gabungan nama sundri dan tahun lahir adik beradik. Sah2 very secure siap hada symbol lagik.

Lihat semua komen(26)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top