Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Jadi Mangsa Gangguan Seksual Kerana Terlalu Ramah, Gadis Ini Dituduh Gila Perhatian!

25-6-2020 10:31 AM Komen: 42


Gangguan seksual di tempat kerja bukanlah perkara baharu, namun ia banyak didiamkan dengan pelbagai alasan yang kemudiannya berakhir dengan mangsa atau pemangsa berhenti kerja.

Namun, tindakan berani seorang gadis membongkar kemelut ini mendapat perhatian warganet. Tira Ashikin di laman Twitter menjelaskan bahawa dia diganggu secara seksual oleh rakan lelaki di tempat kerjanya.

Apabila disuarakan, dia pula dipersalahkan kerana terlalu peramah. Akibatnya, gadis itu membuat laporan polis dan menguar-uarkan mengenainya di media sosial untuk memberi kesedaran kepada wanita lain.


Kredit foto : Twitter

Menurut Tira lagi, dia tidak boleh sekadar berdiam diri atau membuat laporan polis sahaja. Malah, dia menegaskan bukan kerana mahu membuka aib, sebaliknya lebih kepada memberi kesedaran kepada wanita lain supaya tidak mudah terpedaya selain berpesan kepada lelaki agar menjaga perangai.

Sementelah lagi alasan yang dimomokkan selalu adalah kerana mangsa terlalu 'aktif'?


Kredit foto : Twitter

Begitu juga dengan penerimaan orang sekeliling yang seolah-olah menyalahkan dirinya kerana membuka pekung sendiri. Mengapa perlu menyembunyikan gangguan seksual yang hanya akan membuka lebih ruang kepada lelaki gatal, perogol dan sebagainya?


Kredit foto : Twitter

Kredit foto : The Conversation

Rupa-rupanya, Tira tidak bersendirian kerana lebih ramai gadis yang tampil membuka cerita bahawa mereka juga menerima nasib serupa.


Kredit foto : Twitter


Kredit foto : Business Insider

Dengan perkongsian ini, sudah sampai masanya kita semua didedahkan secara terbuka mengenai hak-hak mangsa gangguan seksual. Begitu juga tindakan atau akta harus diperketatkan mengenai jenis gangguan ini. Tidak semua mangsa berani bersuara kerana alasan tertentu. Jadi, apa tindakan seterusnya? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 42
Komen

Anda Mungkin Meminati

Mabuk Durian - Bangunan Terpaksa Dikosongkan, 12 Masuk Hospital
Acik Gigih Panjat Tingkap Bas Sebab Tak Nak Imbas Kod QR
Datuk Fizz Fairuz Dapat Hadiah Rumah Sempena Hari Bapa?
Emelda Rosmila Pula Tuntut RM1 Juta Daripada Zarina Anjoulie
"Ini Paling Teruk Kena" - Fauzi Nawawi Buat Laporan Isu Video Lucah
Detik Indah Bersama Si Manja Lebih Asyik Jika Menang Peraduan Johnsons® Baby of the Year 2020!
100x Superzoom! Tak Nak Ke Miliki Huawei P40 Pro+ Macam Ruhainies, Eyka Farhana?
Hati-hati Kalau 'Lan Solo' Minta Pindah Wang Kepada 'Ustaz Jumaidi'
"Ampa Nak Meniaga Habaq La Inspirasi Faezah Elai, Dah Semua Rasa Tertipu"
"Meleleh Air Mata Buat Ujian Covid-19, Alhamdulillah Positif Handsome" - Aeril Zafrel
"Puas Kalian?" - Bekas Suami Isteri Nekad Bunuh Diri Sebab Dipaksa Cerai
Tak Ikut SOP, 2 Meninggal Dunia Akibat Covid-19 Di Majlis Akad Nikah
Label Penjawat Awam Bodoh, Norjuma Bermain Api Dengan Rakyat Malaysia
"Tak Boleh Lah Sampai Macam Tu" - Manjanya! Fazura Tak Lepas Fattah Keluar Shooting
"Dugaan Paling Berat Bila Kena Tinggal Tunang Buat Bisnes Sendiri" - Risteena
Nak Tahu Punca Difitnah, Fauzi Mahu Berkenalan Dengan Dalang Sebar Video Lucah
Sepupuku, Maduku
Pelajar Bunuh Diri Tak Dapat Hadir Kelas Online
26 Tahun Kurung Anak Sebab Takut 'Bahaya Dunia Luar'
Ramai Gedik Nak Jadi SJW Kenapa? Sampai Korek Cerita Rakyat Jadikan Isu Rasis
Sampai Bila Nak Sekat Peniaga Kecil Meniaga? 42 Hari Tanpa 'Income' Is No Joke Ok!
Dah Tak Kelakar Lagi Ke Tu? - Masakan Pau Hangus Dihina, Wanita Buat Laporan Polis
Berita Sedih, Kak Long Azmin Ali Positif Covid-19
Yusof Haslam Dilantik Lagi Pantau SPRM? Macam Sarkas! - Warganet
Tidur Atas Pokok Sebab Nak Jawab Peperiksaan Online

Komen Terbaru

Quote amukgemuk 30-6-2020 11:09 AM
Ada jantan memang jenis miang, jenis ni.... semua perempuan pun bengang dengan dia. Semua pun tak selamat dari dia.

Jenis ni, memang popular di kalangan semua pekerja. Tunggu masa nak kena tindakan je.


Satu lagi jenis, berani kalau ada jemputan sahaja.

Jenis ni ramai. Hanya sakan bila dia rasa perempuan tu amat mengalu-ngalukan.
Siapa nak jadi sakan, kalau bercakap dgn sejenis awek tu, (atau mak wek) dia cakap sikit-sikit je, tak hik-hik-hik dengan kita, peramah dgn member perempuan dia aje. Buat malu ja kita nak bersemangat menyendeng. Baik tak payah kacau.

Lain-lain Komen

Quote husna_amal 25-6-2020 10:39 AM
Tengok cara dia reply komen dah boleh agak dia ni jenis macam mana. Pelaku memang bersalah dan patut dikenakan tindakan tapi dia pun kena muhasabah diri dulu juga.
Quote Orix 25-6-2020 10:54 AM
Janji pakai tudung ttup aurat gituhh. Iols ada jah kenalan yg mmg suka menggedik tak tentu hala smpai ada kawan laki iols penah annoyed sbb dia gedik n peramah sgat smpai kawan laki iols cakap slow2 aku sumbat jugak bat*ng aku dlm mulut dia ni kang sbb annoyed dgan mulut dia yg peramah tak tentu hala. So pd iols, perangai n mulut pun kena jaga pabila di tempat awam bukan pakaian sajokk kena jaga. N yes whatever condition pun kalau bab sexual harassment mmg lelaki bersalah, sila jaga batas wlupun perempuan tu birah nak mampos
Quote djzara81 25-6-2020 10:57 AM
Aku setuju & sokong dgn girl ni. Why does the perpetrator always got away scott-free? Paling keras pon dpt warning letter. Pompuan yg pakai decent, modest & fully covered pon tak terlepas dr gangguan seksual tak kira muda tua bujang dah kawin.
Aku fhm perasaan dia sbb aku sendiri pnh sexually molested mase F2. Blk sekolah kene molest by a satan on motorcycle. Setan ni dari jauh aku dah nmpk dia bawa motor slow. Umah aku lagi selang 6 rumah nk smpi, then tetiba setan ni touched my b**bs smbl ketawa & he sped off. Aku punyalah terkejut terus menangis on the spot, lari smpi umah & called my mom. Menangis mcm kene histeria. Dahlah nombor motor setan tu pon aku x dpt cam. Nk buat polis report pon tak cukup info. So, aku telan jelah apa yg aku hdp & slowly regained my strength with my parents support.
Aku doakan setan tu mati dgn hina & masuk neraka kalo dia tak bertaubat.
Quote awanysss 25-6-2020 11:18 AM
pakaian tak menjamin sgt dik..yg berpurdah pun terbabas zina..
attitude tu kena check jugak.. kalau dah jenis gedik melayan senang la laki "makan"..
maybe betul kau mangsa, tp tgk cara reply and posting kau, mcm lebih pd play victim..
Quote nazzse 25-6-2020 12:34 PM
Yes org yg buat tu salah. But dah klu ko jenis hyper dah faham sangat mcm mana org hyper ni, boleh buat menyampah kadang2.Bahasa pun boleh tahan tu
Quote bakingsoda 25-6-2020 12:36 PM
siap bergambar conteng muka mmg ko attention seeker lah, aku tau perasaan kena harassed, aku jeling pastu buat muka menyampah sambil menyumpah dalam hati, sepuluh patah ditanya aku jawab "emm " "tak" gitu je. kalau layan nnnti makin melampau lagipon tak geli ke ko boleh melayan lagi jantan mcm tu
Quote shida81 25-6-2020 01:23 PM
sex harrasment pada ak ada 2 je:
1) mmg jantan tu gile sex
2) pompuan yg provoke jantan pastu fefeeling victim
Quote 234126 25-6-2020 01:57 PM
Kalau pakai elok top to toe menjaga batas pun boleh jadi mangsa, yang tak reti jaga batas apatah lagi.
Quote Xim 25-6-2020 02:02 PM
Berconteng2 muka maybe sbb mental trganggu dah ni....moga family dia blh bwk jmpe psikiatri....
Quote prettyuglybabe 25-6-2020 02:13 PM
kalau duduk diam-diam tak ramah kena harass or rogol memang pelaku tu 100% salah..
tapi kalau u pun gedik melayan then u pun ada salah..
pastu dok nak point u je betul..
memang tak salah jadi ramah or hyper..
tapi ada batasnya lagi-lagi antara lelaki dan perempuan..
Quote clarizsa 25-6-2020 02:25 PM
Laki sangap pencabul miang mmg celaka

TAPI
ppuan pun x perlulah gedik2 acah mesra peramah terhegeh birah sangat

Ada jenis pouan cmni wpun dh beranak dgn status bini orang tapi menggeletis tak tentu pasal
Pastu laki sial sangap pun tak tahan tengok
Dua2 bodo
Quote QIsmail 25-6-2020 02:26 PM
I cant help but sympathise this girl. I know how powerless you could feel if no one actually believes in you. In my case - the perp is an ustaz - at first I just ignored his off-hand comment saying how wangi I am or how beautiful I looked. Then it progressed into horrible 18sx WhatsApp videos. HOD ignored my complaints and the perp even had the audacity to launch a smear campaign against me; just because hes in serban and Im just a normal Muslim girl.

The truth is - regardless how the woman behaves - it gives no right to nobody to think of it as an invitation. If this is the kind of thinking that our society has; its not a safe place for our daughters to grow up in
Quote bungamelurindah 25-6-2020 03:02 PM
kwn aku kena gak sexual harassment nie dgn boss sendiri, tp skrg dah bhnti kerja pun, kerja tempat lain,
Quote Asdira 25-6-2020 03:23 PM
Dia nak apa sebenarnya??
Quote kaoru44 25-6-2020 04:04 PM
Xsalah jd peramah..tp tgok keadaan n kena jaga jgk batas tu..
Jgn ngn suami2 org pun sama naik bgurau..sbb prnh kenal sorg akak ni..yg time tu dia xkawen lg..tp jnis peramah tu semua dia nk tegur bgurau..even ngn suami2 org pun..
Smpai kn dia boleh buat lawak bila org sindir dia psl nk gnti wife dlm master bedroom ke apa..
Tp tkejut jgk la iols dgr..
Quote dua_chzy 25-6-2020 04:11 PM
Akak cam tak pircaya minah ni la. Korang cemana?
Quote dua_chzy 25-6-2020 04:12 PM
kaoru44 replied at 25-6-2020 04:04 PM
Xsalah jd peramah..tp tgok keadaan n kena jaga jgk batas tu..
Jgn ngn suami2 org pun sama naik bgur ...

Khuewn? Akak stuju. Di opis, paling birah semestinya bini orang. Dan janda yang pernah jadik bini orang.
Quote dua_chzy 25-6-2020 04:14 PM
Ikut pengalaman akak, kalau ngko reti matikan cobaan jantan menggedik dengan ko or ko lansung tak layan/tak bagi muka, meka pon malas kacau apatah lagik nak cakap bukan2.
Quote kaoru44 25-6-2020 04:15 PM
dua_chzy replied at 25-6-2020 04:12 PM
Khuewn? Akak stuju. Di opis, paling birah semestinya bini orang. Dan janda yang pernah jadik bini  ...

Tu betul jgk..tp akak sy kenal tu dia xkawen lg time tu..ank dara lg..tkejut jgk berani bgurau mcm tu..

Lihat semua komen(42)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top