CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Cara Potong Anggur Boleh Buat Anda Kehilangan Anak!

13-6-2020 08:30 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 6374| Komen: 24

Description: Nampak remeh, tetapi mampu meragut nyawa anak anda jika dipandang enteng.
Nampak remeh, tetapi mampu meragut nyawa anak anda jika dipandang enteng.


Gambar hiasan: Taste of Home

 
Menerusi perkongsian di laman Facebook Public Health Malaysia, potongan buah-buahan untuk anak kecil terutama anggur adalah sangat penting untuk mengelak daripada tercekik.

"Walaupun nampak lembut dan kecil, buah anggur suduh cukup untuk menyendal saluran pernafasan kanak kanak," tulis pengendalinya.



Maklumat itu adalah berikutan kejadian kanak kanak berusia 5 tahun yang dikejarkan ke hospital kerana mengalami kesukaran bernafas selepas tercekik sebiji anggur hingga perlu menjalani pembedahan bagi mengeluarkannya.


Lantaran itu, Public Health Malaysia berkongsi cara memotong buah anggur yang betul untuk anak kecil.


Kredit foto: FB Public Health Malaysia

Pastikan ia dipotong secara memanjang dan bersaiz kecil. - CARI
6

Bagus
2

Marah
2

Terkejut
4

Sedih
2

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (17 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Knowlee 13-6-2020 09:51 AM
Budak kecik ni mana reti mengunyah sgt. Dia main telan je. Tambah plak kalau dia makan sambil main. Tak reti duduk diam.
Quote Tinot7 13-6-2020 09:59 AM
Nasib baik tak jadi apa2 masa iols belikan anggur utk anak2 buah
Quote Meiizu 13-6-2020 10:20 AM
laa tak tahu pun bahaya...thanks yaa gud info
Quote any42 13-6-2020 10:41 AM
wlau ank2 buah xsuka mkn buah tp info bgus sbg lngkh bjga2. bdk2 mmg gelojoh mkn. ank buah i sorang tu klau mkn roti bun sumbat sbijik trus pnuh msuk mulut.
Quote Cumikucingku 13-6-2020 01:11 PM
Takutnya lahai...
Quote JohnnyLever 13-6-2020 06:09 PM
suapkanlah, jangan malas
Quote Lengkong 13-6-2020 06:16 PM
Risau kalau budak2 makan tercekik

Quote terpaling 13-6-2020 09:15 PM
bahaya sbb budak2 bkn kunyah pun.. diorg masuk mulut terus telan..
Quote 234126 13-6-2020 09:59 PM
Kenapa iol tgk no yg dah potong tu sama dgn yes tapi diterbalikkan? Ke mata iol juling?
Quote blinkII 14-6-2020 11:23 AM
234126 replied at 13-6-2020 09:59 PM
Kenapa iol tgk no yg dah potong tu sama dgn yes tapi diterbalikkan? Ke mata iol juling?

Yg no tu potong 2, yg yes potong 4
Quote 234126 14-6-2020 07:23 PM
blinkII replied at 14-6-2020 11:23 AM
Yg no tu potong 2, yg yes potong 4

memang sah mata iol juling thank u chuol
Quote raihaneem 14-6-2020 08:42 PM
Bgus info ni..
Kena xtra hati2 dan pikir pnjg...

Mcm rambutan..smpai skrg ssya buang biji, pastu siap2 bg jd kecik

Sbb masa jg anak di nicu..paed bgtau..byk sgt kes budak tercekik buah..tmbhan bila musim buah, byk rambutan dan kes lemas..
Quote salamon 15-6-2020 02:47 AM
iols baru tau..nicee
Quote Sazida 15-6-2020 08:00 AM
Xpernah bg buah direct mcm tu. Aku potong masuk dlm puting buah tu baru bg ank aku mkn.
Quote Fur 15-6-2020 08:45 AM
234126 replied at 14-6-2020 07:23 PM
memang sah mata iol juling  thank u chuol

DP u pun dah membuktikan.

hahahahahahaaaahahahahaha
hahahaa sssooorryyy aku x boleh tahan!
Quote dekmieDandy 15-6-2020 09:49 AM
anak sedara aku pon gini, kalau anngur laju je makan

sebab dia tak nak kongsi ngan orang

punye la laju, sebab dia telan je
Quote husna_amal 15-6-2020 11:02 AM
memang bahaya tercekik ni sampai boleh bawa kematian.
Quote adawiyah_hakim 15-6-2020 03:11 PM
baru tau, nice info.. tq TT
Quote puanbintang 15-6-2020 03:28 PM
biasa memang potong kecik2 tapi yelah kadang - kadang terlepas pandang jugaknya bila letak atas meja, laju je anak- anak mengambil sebiji sebiji..risau..

Lihat semua komen(24)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 10:15 AM GMT+8 , Processed in 0.076146 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top