Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Nak Warna Rambut Sebab Saja-saja Pun Boleh, Tapi Ada Syaratnya

13-6-2020 10:00 AM|Oleh: rikuren | Komen: 63


Masih ada yang keliru mengenai hukum mewarnakan rambut selain daripada menggunakan inai. 

Persoalan mengenai hukum ini dijawab oleh pendakwah bebas, Pencetus Ummah (PU) Azman dan dikongsikan aish_sya di Instagramnya. 

Dalam video itu, PU Azman menjawab soalan seorang remaja berhubung hukum solat dan mandi wajib jika mewarnakan rambut.



Menurut PU Azman, hukum mewarnakan rambut sama ada menggunakan inai tradisional ataupun bahan lain hukumnya harus, namun ada syaratnya seperti berikut yang diringkaskan oleh netizen.


 Kredit Foto - Twitter

Mewarnakan rambut dengan pewarna tertentu selain hitam adalah dibolehkan dalam Islam. Bahkan ia menjadi sunat jika dilakukan dengan warna inai.

Walau bagaimanapun, bagi kaum wanita pula, mewarnakan rambut tidak boleh dilakukan kecuali setelah mendapat keizinan suami. Manakala, bagi wanita yang belum berkahwin, keizinan mereka tertakluk kepada keizinan ibu bapa.

Mereka juga tidak boleh mempertontonkan rambut yang telah diwarnakan itu kepada lelaki yang bukan mahram kerana rambut wanita adalah aurat yang wajib ditutup daripada pandangan lelaki bukan mahram.

Jangan keliru lagi ya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
11
Marah
7
Terkejut
6
Sedih
3
Lawak
4
Bosan
4
0
0
Komen: 63
Komen

Previous : Marion Caunter Sekeluarga Pun Dah Bercuti Di Sekinchan, Anda Bila Lagi?

Next       : Cara Potong Anggur Boleh Buat Anda Kehilangan Anak!

Tempat Duduk Percuma Air Asia Dah Berlangsung! Mari Cepat Rebut Free Seat Sekarang!
'Spot Internet Paling Stabil' - Bakal Frontliner Kita Temu Duga Bawah Pokok
Nama Tercemar, Shah Hazvee Bersyukur Diberi Peluang Terima Tawaran Berlakon
Sarah Hilderbrand Dipukau, Tak Sedar Buat Pindahan Duit Di ATM
Mengaku Hisap Ganja, Main Snuker Sebelum Kebakaran Tahfiz
Tujuh Kali Cuba Bunuh Diri Sebab Isteri Tolak Seks
'Laha#at Punya Seller!' - Salah Beli Cermin Dinding, Muka Elok Terus Jadi Shrek
Parti Anak-anak Daddy, Najib Sindir Parti AAD Tun M?
Lepas Dibenarkan Beroperasi, Tukang Gunting Rambut Disyaki Positif Covid-19
Sultan Johor Titah Siasat Isu Kain Rentang Anti-Rohingya
Gagal Hadir, Peguam Anju Mohon Penghakiman Terus Terhadap Amyza
Ganas! Belasah 2 Lelaki Sampai Mati, Lakukan Serangan Seksual Guna Penyodok
Singa Kurus Di Zoo Negara, Duit Berjuta Ke Mana?
Izara Aishah Hilang 12kg, Artis Lain Yang Berpantang Okey Ke Tu?
Cara Potong Anggur Boleh Buat Anda Kehilangan Anak!
'Abu Syafiq Nak Sangat Saman? 1 Julai 2020, The Battle Is Real' - Amin Idris
Nabila Razali Acah Diva Macam Beyonce?
Mengamuk Cederakan Isteri Kerana Berang Alat Kelamin Tak Berfungsi
Lepas Rogol, Mangsa Disuruh Melompat Untuk Hilangkan DNA
Fathia Latiff Kembali Bertudung
"Ada Jerawat Ka, Sakit Ka, Janji Depa Untung"-Datin Almy Nadia
Pergi Sekolah Pakai Beg Prada, Bapa Minta Mall Tutup Sejam Untuk Azharina Shopping
Linda Rafar Nak Kembali Berlakon, Menyanyi Untuk Tampung Rugi Lepas IG Digodam
Menggigil, Tak Keruan Bila IG Kena Godam - Azah Aziz
Lelaki Pasrah Kelisa Emas Digoreng Bapa
Lelaki Salah Masuk Bilik Setubuhi Anak Sampai Hamil
Nourul Depp Naik Hantu Ditengking Petugas Keselamatan 'Kurang Ajaq' Di KLIA
Tidur Atas Pokok Sebab Nak Jawab Peperiksaan Online
Mana Ibu Bapa Mereka! Budak-budak Dirakam Main Atas Bumbung Apartment
Bunuh Diri Lepas Kantoi Meniru Ketika Peperiksaan
Diperkosa Pakcik Sampai Hamil, Remaja Buang Bayi Di Sawah
Mak Ayah Puas Hantar Berubat Sana Sini, Safiey Illias Alami Depresi & Bipolar Disorder
Malunya! Leka BertikTok Sampai Tak Perasan 'Jiran Bawa Lauk' Usyar Di Belakang
Dah Tahu Password 123456 Tu Mudah Digodam, Kenapa Pakai Lagi?
Dari Mereka Busana, Kini Melakar Seni Atas Kek Pula
Detik Indah Bersama Si Manja Lebih Asyik Jika Menang Peraduan Johnsons® Baby of the Year 2020!
Bersedekah Cara Berbeza, Sampah Orang Jadi Punca Rezeki Graduan Penganggur
Jangan Ambil Mudah, Teknik Heimlich Penting Jika Anda Ada Anak Kecil

Komen Terbaru

Quote siputpepel 17-7-2020 03:37 PM
Warna yang tidak mendatangkan fitnah. kang pergi kaler warna pink, hijo macam eilish plak

Lain-lain Komen

Quote pokaibanktokyo 13-6-2020 10:21 AM
Siapa yang kata rambut wanita aurat dia telah murtad. Anggota wuduk adalah bukan aurat
Quote Tinot7 13-6-2020 11:08 AM
Tak tau ni pulak..

Walau bagaimanapun, bagi kaum wanita pula, mewarnakan rambut tidak boleh dilakukan kecuali setelah mendapat keizinan suami. Manakala, bagi wanita yang belum berkahwin, keizinan mereka tertakluk kepada keizinan ibu bapa.
Quote Anne.W 13-6-2020 11:21 AM
Kludh warna rambut pastu bukak tudung tayang.. Mmg confim la haram.. Sbb niat tu bkn utk ikut sunnah tp nk mnayang..
Quote 234126 13-6-2020 12:49 PM
Masa kat uni dulu selalu la kena cerca dgn makcik2 iol sebab iol feeling brunette kuikuikui.

pantang root hitam iol retouch. Now tak la dah, byk benda lain pikir selain warna rambut. Sanggul mcm sumo tu je ha hahaha
Quote LadyCarefree 13-6-2020 02:44 PM
Tinot7: Tak tau ni pulak..Walau bagaimanapun, bagi kaum wanita pula, mewarnakan rambut tidak boleh dilakukan kecuali setelah mendapat keizinan suami. Manakala ...


i do what i want. Haaaa gitchuuuuwwwwww
Quote salmon-suki 13-6-2020 04:31 PM
Tinot7: Tak tau ni pulak..Walau bagaimanapun, bagi kaum wanita pula, mewarnakan rambut tidak boleh dilakukan kecuali setelah mendapat keizinan suami. Manakala ...


tulaa..terkejut jgk sebenarnya lps tgk tu..mewarnakan rambut "harus"...hmmm..tak ke kira ubah ciptaan jgk?tak paham aiolzs..

Setau ai kalau tujuan berubat,mcm guna inai boleh laa..tp utk org y beruban pakai warna hitam mmg xleh..and lagi satu kalau warna saja2 nak tnjuk,mmg xleh..tp ustaz tu ada jelaskn jgk psl warnakn rmbut dgn warna2 y mcm kafir,tu xleh..so,mmg berbalik pd niat n warna serta bhn2 pewarna tu laa..y ni ai taw jgk..cuma ai rasa japgi msti ramai y cuba2 warnakn rmbut sbb ustaz dah ckp "harus" kan...
Quote hyie 13-6-2020 04:40 PM
tak suka tengok yang kaler inai sebab nampak buruk...kalau kaler inai tapi gelap sikit ok lah...mungkin rambut orang tu nipis kot sebab tu nampak buruk. Kalau rambut nipis, boleh je tanam rambut. Tapi kena rujuk yang pakar dulu lah ye dan kena ada duit lebih hehe
Quote Lengkong 13-6-2020 06:17 PM
Kadang2 jadi gatal kulit kepala lepas warnakan rambut..kenapa ye

Quote inspektoremos21 13-6-2020 08:28 PM
234126 replied at 13-6-2020 12:49 PM
Masa kat uni dulu selalu la kena cerca dgn makcik2 iol sebab iol feeling brunette kuikuikui.

pan ...

Iols dengan kawan2 meols pun masa dekat Uni rambut memasing dah tak berwarna hitam dah.. gigih semua nak color haha.
Quote terpaling 13-6-2020 09:13 PM
aritu aku tgk kt twitter ada sape tah share psal pewarna rambut yg halal & telap air..
Quote Kejora927 13-6-2020 09:20 PM
Best ke wrna rmbut kalo wrna tu tahan bape lama?
Iols plak stress rmbut haku ni makin pnjg makin perang
Kalo duk bwh matahari jd kaler merah worr{:yameteh
Pkp haritu iols potong je senang cite kehkehkeh

Nk hitamkan rambut tp waswas lak rasa...
Quote Kejora927 13-6-2020 09:21 PM
234126: Masa kat uni dulu selalu la kena cerca dgn makcik2 iol sebab iol feeling brunette kuikuikui. pantang root hitam iol retouch. Now tak la dah, byk benda ...

Jenama apa yg okay sis
Quote 234126 13-6-2020 09:23 PM
inspektoremos21 replied at 13-6-2020 08:28 PM
Iols dengan kawan2 meols pun masa dekat Uni rambut memasing dah tak berwarna hitam dah.. gigih sem ...

Kalau sapa maintain rambut black legap masa tu mmg emo girl mysterious gitu lah takpun jenis japanese style natural. iol time tu memang kecelaruan sangat tetap brunette di hati
Quote sarahmirza 13-6-2020 09:44 PM
Masa study dulu i selalu juga kena tuduh warnakan rambut...padahal seumur hidup, sekali je i pernah warnakan rambut blue black...
Rambut i bila bawah matahari nampak kemerahan... itu yang selalu kena tuduh warnakan rambut..
Eh tak koser la.. masa study dulu mana ada duit nak pergi salon bagai. Warnakan blue black tu pun buat sendiri dalam shower, sekali je lepas satu malas, penat

Skrg ni, anak i yg no 3 pun pernah cikgu tegur dia pasal rambut.. siap text i lagi tanya kenapa warnakan rambut anak... bongok la ustazah tu, dah la tuduh anak i, bila anak tak mengaku sampai text i lagi.. sudahnya i reply kami bukan melayu tulen, bukan jawa tulen, bukan bugis tulen.. kami ada keturunan penjajah
Quote Lengkong 13-6-2020 10:18 PM
terpaling replied at 13-6-2020 09:13 PM
aritu aku tgk kt twitter ada sape tah share psal pewarna rambut yg halal & telap air..

Kalau tau share sini ye

Quote terpaling 13-6-2020 10:28 PM
Lengkong replied at 13-6-2020 02:18 PM
Kalau tau share sini ye


sib baik jumpa aku carik.. link kt sini..

https://twitter.com/fizfaieznor/status/1271350197407236096?s=21

IMG_8410.JPG
IMG_8409.JPG



Quote airmineral 13-6-2020 10:40 PM
terpaling replied at 13-6-2020 09:13 PM
aritu aku tgk kt twitter ada sape tah share psal pewarna rambut yg halal & telap air..

seyes r ada pewarna rambut yg telap air? sbb part ni yg aku paling musykil. mmg tulis kt product yg bgtau serap air ek.. maksudnya kalau mandi basuh rambut, warna rambut tu akan hilang ke? kalau setakat halal tu possible je..

dan niat saja2 tu setau aku xboleh juga. sbb saja2 nak ubah ciptaan tuhan la kiranya kan?
Quote terpaling 13-6-2020 10:44 PM
airmineral replied at 13-6-2020 02:40 PM
seyes r ada pewarna rambut yg telap air? sbb part ni yg aku paling musykil. mmg tulis kt product y ...

aku tak pasti dekat produk tu mmg ada tulis pasal telap air tu ke tak.. sbb aku pun tak pernah belek produk2 tu.. tp aku ada tepek screen shot twitter psal ni.. budak tu kata yg dia share tu semua telap air..

yg aku pernah baca dulu2, klau tak silap aku, blh ko nak warna rambut.. tp tak blh warna dgn warna asal.. cth rambut hitam dah beruban, ko pi warna balik dgn warna hitam.. tu takleh.. ko blh warna dgn warna lain..

tp klau silap aku bgtahu ni, sori la sbb aku baca psal ni pn dah lama dulu dah.. kot ada apa2 aku lupa dah..
Quote terpaling 13-6-2020 10:46 PM
airmineral replied at 13-6-2020 02:40 PM
seyes r ada pewarna rambut yg telap air? sbb part ni yg aku paling musykil. mmg tulis kt product y ...

lupa lak nk tulis td.. aku sbenarnya ada musykil gak part telap air tu.. sbb dah sah2 ko dah warna rambut, camna lak blh telap air.. tp entah la klau teknologi zaman moden ni camna kn..

Lihat semua komen(63)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top