CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Boleh Buat Majlis Kahwin Tapi Duduk Jauh-jauh, Pengantin Nak Ke?

7-6-2020 02:09 PM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 7011| Komen: 30|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: Bibit-bibit kejayaan Malaysia menangani pandemik Covid-19 semakin menyerlah. Ramai yang mula tersenyum kerana pelbagai industri boleh beroperasi dalam had yang dibenarkan.


Bibit-bibit kejayaan Malaysia menangani pandemik Covid-19 semakin menyerlah. Ramai yang mula tersenyum kerana pelbagai industri boleh beroperasi dalam had yang dibenarkan. 

Antara yang diperkatakan adalah industri perkahwinan yang menerima tamparan hebat kerana terpaksa dibatalkan sebelum ini.

Astro Awani melaporkan majlis perkahwinan yang mematuhi normal baharu seperti cadangan perunding perkahwinan, Farlisa Yafar boleh dilakukan oleh kelarga pengantin.


Menerusi idea tersebut, tiada sebarang sentuhan dilakukan ketika majlis berlangsung dan ia perlu dipatuhi oleh semua pihak. Tetamu akan sentiasa diperingatkan mengenai prosedur yang perlu dipatuhi seperti menjaga jarak, menggunakan pencuci beralkohol dan tidak berbual bagi langkah keselamatan.


Kredit foto : Twitter

Dengan menetapkan pelbagai peraturan ini, majlis tetap boleh diadakan, namun dalam situasi terkawal. Menurut Farlisa lagi, ianya normal baharu yang perlu diterima oleh semua orang.

"Kita ada pelbagai seksyen, bermula dengan pendaftaran, tetamu perlu menepati SOP yang ditetapkan serta menjaga jarak di dalam dewan. Selain itu, tuan rumah juga akan berada di pelamin bersama pengantin. Tiada sesi borak antara tetamu dan tuan rumah. Ianya seperti 'drive thru'."


Kredit foto : Twitter

Sementara itu, bagi memudahkan proses majlis, tiada jamuan diadakan, sebaliknya tetamu akan diberikan juadah untuk dibawa pulang. 

Jika mahu memberi sumbangan atau 'salam kaut' kepada ibu bapa pengantin, ianya juga boleh dimasukkan ke dalam kotak yang telah disediakan.

Idea ini mendapat sambutan yang pelbagai daripada warganet. Masing-masing mempunyai pelbagai pendapat.

Kredit foto : Twitter

Kredit foto : Twitter

Walau apapun pendapat, sememangnya idea ini boleh digunakan dengan syarat mematuhi peraturan yang telah ditetapkan. Jadi, bagaimana pengantin? Bolehlah buat kenduri seperti ini, kan?- CARI
2

Bagus
1

Marah
2

Terkejut
1

Sedih
2

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (10 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote poison_paradise 7-6-2020 02:45 PM
Tak payah buat la.. Lg dibuat lg kene ketuk harga dgn wedding planner,catering,butik bridal..kan trend dulu perabes smpi 30k-50k utk wedding saje..pdhal makan tak sedap,doorgift pon anjirr punye kualiti,baju pon recycle zaman bile tah. Skang ni cash la asek kaut untung dulu kans..
Quote LadyCarefree 7-6-2020 03:10 PM
Motif pengantin lelaki dn pompan duduk jejauh kt pelamin? Malam nanti menyumbat gak konek dlam lubang nonok.
Quote sonatalady 7-6-2020 03:11 PM
Nak juga buat majlis.
Memang payah nak ubah cara baru yer.
Quote Covid19 7-6-2020 03:33 PM
Nope..weols sanggup tunggu akhir tahun nak buat majlis..
Quote AyaqMeloSuam 7-6-2020 03:50 PM
Lauk + bekas tapau jer dh brp? Huhuhuhu.. untong la caterer.. tp kalu ttamu 1k above...
Quote ikanmasin 7-6-2020 04:17 PM
kazen suami akk semlm pun nikah online tp pengantin perempuan ada sekali,family takde lah  pg,tgk gambar kat grup jer,dah pakcik suami bgt takde kenduri bagai.minta maaf bebanyak sbb kahwin gitu tp sedara mara ok jer,janji dah selesai kan...
Quote Anne.W 7-6-2020 05:46 PM
Mira filzah blh pakai la idea ni utk pemenat2 sheols.. Rakyat marhaen buat je live fb yt ig aqad nikah and sesi bergambar. Settled!
Quote Tinot7 7-6-2020 06:37 PM
Tingin makan nasi minyak.. takde sape nak jemput iols jadi tetamu ke?
Quote bellaamsar 7-6-2020 09:08 PM
Kalau kena duduk jauh2 that means pelamin kena besa. Maka, lebih la bayarannya. Tunggu je la sampai betul2 boleh buat majlis
Quote RatuDunia94 7-6-2020 11:09 PM
Kelakarnya tgok gambar tetamu duduk jarak2 mcm tu.. better x payah buat majlis.
Quote Lula2 7-6-2020 11:46 PM
RatuDunia94: Kelakarnya tgok gambar tetamu duduk jarak2 mcm tu.. better x payah buat majlis.

Tetamu jarak ok lg.
Yg pengantin jarak tu kenapa..
Quote Kejora927 8-6-2020 01:43 AM
Gigihnye lahai nak jugak buat majlis zaman corona gini
Tak menyabor2. huh.. bosan..
Quote queendeath126 8-6-2020 01:46 AM
motif pengantin dok jauh? abis majlis ko tak dok sebilik ke apa?
Quote Kenabertaubat 8-6-2020 01:53 AM
Tak payah la buat majlis. Orang bukan nak mengata pun musim2 macam ni. Sedara mara jiran  kawan2 semua faham. Kalau iols, baik duit kenduri tu buat beli rumah ke, buat insurans ke.. Benda2 berkaitan masa depan. Sebab i takut dengan ekonomi akan datang. Tak tahu stabil atau tak. So, baik berjaga-jaga
Quote helicornia 8-6-2020 05:48 AM
iols nak..janji kawin.nanti malam bole je rapat2 hihi
Quote RooneyMara 8-6-2020 05:59 AM
Takde meja makan, hanya food bungkus. Tak kuasa la org nak duduk saja utk tgk pengantin berkipas je. Kalau gini tak perlu dewan pun. Bukak counter amik makanan depan pagar rumah je la. Lol
Quote airmineral 8-6-2020 07:40 AM
xyah buat majlis jimat duit.haha
nikah jela pastu buat makan2 edar packfood je
Quote Supersirap 8-6-2020 01:45 PM
Kalau boleh bersabar untuk tunggu tahun depan boleh, tapi kalau dah commit untuk buat majlis tahun ni pun tiada masalah
Quote bulanbulat 9-6-2020 11:13 AM
Aloh pengantin tu dok sebilik, sebantal. Nak social distancing apanya.

Lihat semua komen(30)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 01:55 AM GMT+8 , Processed in 0.078766 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top