CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

Ramona Zamzam Tak Ajar Anak Cakap Dalam Bahasa Melayu

5-6-2020 09:34 AM| Diterbitkan: Cari-Saiful| Dilihat: 26618| Komen: 219|Original author: Oleh: Saiful

Description: Ramona Zamzam tak ajar anak perempuannya, Ivanna Alashkar untuk bercakap dalam Bahasa Melayu.
Ramona Zamzam tak ajar anak perempuannya, Ivanna Alashkar untuk bercakap dalam Bahasa Melayu.

Katanya dia mengikut saranan doktor untuk menggunakan bahasa yang sama digunakan bersama suaminya yang merupakan warga Palestin.


"Sebenarnya ramai yang tanya sama ada anak faham Bahasa Melayu. Jawapannya, tak faham. Ia dicadangkan oleh doktor kami.
 
"Masa awal-awal kami bercakap dengan Ivanna ayahnya cakap bahasa Arab. Dia pergi tadika Cina jadi cikgu-cikgu dia cakap Mandarin dengan dia. Saya bercakap dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris di rumah, tapi doktor cakap nanti bimbang Ivanna keliru.
 
"Sebabnya bahasa utama saya dan suami di rumah Bahasa Inggeris. Cadangannya ialah satu orang hanya cakap satu bahasa sahaja, jadi saya kekal dengan Bahasa Inggeris untuk elak kekeliruan," jelasnya panjang lebar melalui Insta Story.




Walaupun anaknya bertutur dalam Bahasa Inggeris, dia yakin satu hari annti Ivanna dapat menguasai Bahasa Melayu.

"Kalau dah tinggal di Malaysia, 100 peratus yakin Ivanna akan pandai cakap Melayu. Sekali-sekala ada juga terlepas cakap Melayu, tapi saya fokus lebih kepada Bahasa Inggeris," tambahnya.

Foto: IG
Apa pun semoga anak Ramona membesar dengan bijak dan sempurna ya. -CARI
4

Bagus
3

Marah
2

Terkejut
2

Sedih
4

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (21 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Miyameyo

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kiyudi 5-6-2020 09:44 AM
sy pndai kecek siam...
Quote namr 5-6-2020 09:47 AM
Bahasa melayu senang, bangla 6bulan dah fasih cakap melayu
Quote terpaling 5-6-2020 09:49 AM
ok je mana2 pun ramona.. anak sendiri jd diri sendiri tentukan..
Quote selipar_hijau 5-6-2020 09:49 AM
namr replied at 5-6-2020 09:47 AM
Bahasa melayu senang, bangla 6bulan dah fasih cakap melayu

Tawu tak apa..
Quote Sazida 5-6-2020 09:51 AM
Ank reti xreti ckp melayu satu thread. Ank retis dah pandai ckp melayu dua tiga ayat satu thread lain pulak.
Quote djzara81 5-6-2020 09:52 AM
Yg takde darah mix lahir kt sini pon ade yg x reti ckp melayu tp bising nk konsep malaysian malaysia giteww. Suka ati ko la acik mona.
Quote jatiarjuna 5-6-2020 09:59 AM
elehh..ye sgt la tu..habis return of superman naeun ank pemain bola korea tu multilingual ape..dgn pak n family pak dia ckp korea,ngan mak ckp jerman ngan english..ngan nenek belah mak cakap spanish..tu cho sarang ngan ayah ckp korea ngan mak ckp jepun..asal ank melayu je x leh..pebende tah..pastu jadila ank melayu yg x reti ckp melayu..sound stupid speak malay..hahahaha
Quote Perk77 5-6-2020 10:02 AM
dia mcm ni ya...ilmu ibarat lautan yg luas...ilmu yg kita ade ni..setitis air yg di campak ke dalam lautan yg luas tu.....jadi kalau rasa hebat berbhs inggeris...hebat dlm ilmu itu dan ini hanya sekadar titisan air kecil....
Quote nazzse 5-6-2020 10:02 AM
Baca artikel kosong info, tengok writer patitlah si sepul rupanya
Artikel takda otak
Quote seri_mawr 5-6-2020 10:10 AM
helok rupe anaknya...comei ahhh...
tapi namanya mmg x sesuai ckp melayu...ahahha...

anyway bahasa melayu senang....myanmar..bangla...pakistan jual kapet kejap je pandai cakap melayu...
Quote pavlovachoc 5-6-2020 10:12 AM
Lawa anak dia ..
Quote Tinot7 5-6-2020 10:30 AM
Pelik pula. BM maknya ok tak?
Quote brown_pupil 5-6-2020 10:36 AM
actually, takde nyer anak2 tu nak konpius bahasa apa..

masa umur2 cemgini la patut di ajar untuk multi-lingual. Time ni, otak dia org boleh absorb everything like a sponge.. ruginya limit.
Quote LadyCarefree 5-6-2020 10:40 AM
nazzse: Baca artikel kosong info, tengok writer patitlah si sepul rupanyaArtikel takda otak



Hehehehehehehehhe
Quote zuriey 5-6-2020 10:44 AM
Cina pendatang tak reti ckp melayu korng bising
Melayu jawa bugis ajar ank ckp omputih korng sanjung..
Tu si fadza minang kabau tak reti bahasa melayu ramai ummah agungkan..
Quote salmon-suki 5-6-2020 10:46 AM
Xde salahnya bagi exposure kt budak tu..balik kampung nenek dia,bg nenek2 makcik2 dia ckp melayu ngn dia..budak2 cepat belajar..

Harap jgn jd mcm kingcoucoukrunch dah laa..lotsaaaa mix tp hauk segala2nya
Quote eira2310 5-6-2020 10:59 AM
betul juga tu..nanti dh besar dia pandai la ckp BM..budak2 skang tak mcm kita dulu..tadika kemas je..pilihan tak de sgt..skang ni banyak pilihan..ikut parents la nak anak dia belajar kt mn kn...ramona pun ok je cakap BM..berlakon..dlm sepahtu lg la..kelakar habis...
Quote ellejo 5-6-2020 11:24 AM
hantar tadika cina sekolah cina tapi anak tak reti cakap melayu.bila dah besar nanti retilah cakap melayu. lagipun tinggal di Malaysia mesti kena tahu BM

bukan ke tu semua apa yg cina cina kepong jinjang katakan? pada akhirnya reti ke mereka cakap melayu?????
Quote pencintaABC 5-6-2020 11:28 AM
Kalau nak anak pandai English je kenapa antar gi tadika cino? Kan belajar Mandarin kat situ. Budak2 sebenarnya ok je ajar banyak language daripada yg dah tua bangka baru nak belajar. P/S- I sound stupid if I speak in Malay.

Lihat semua komen(219)




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-7-2022 11:41 PM GMT+8 , Processed in 1.296332 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top