CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Isu Pemandu Mabuk Tiada Kaitan Langsung Dengan Islam Atau Bukan - Wee Ka Siong

4-6-2020 08:47 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 5085| Komen: 54

Description: "Tidak ada kaitan langsung dengan orang Islam atau bukan Islam."
"Tidak ada kaitan langsung dengan orang Islam atau bukan Islam."

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong menegaskan isu pemandu mabuk tidak boleh dikaitkan dengan hak orang bukan Islam untuk meminum minuman keras atau mengambil dadah.



Foto: FB Wee Ka Siong

Sebaliknya, ia lebih mejurus soal keselamatan pengguna jalan raya.

"Cadangan pindaan Akta yang akan dimuktamadkan ini adalah bertujuan mengenakan hukuman yang lebih berat kepada mereka yang memandu secara merbahaya sehingga memudaratkan diri sendiri serta pengguna jalan raya lain dan ianya tidak ada kaitan dengan mana-mana kaum," catatnya di Facebook.


Beliau sekali lagi menegaskan bahawa tragedi atau kemalangan jalan raya tidak mengenal kaum menjadikan hukuman lebih berat kepada pesalah jalan raya langkah terbaik dalam mencegah korban jalan raya yang tidak sepatutnya berlaku. 


Loading FB Post...

Katanya, pindaan Akta 333 yang dicadangkan bukan saja berkaitan pemanduan di bawah pengaruh dadah atau alkohol, sebaliknya turut merangkumi 'Geng Basikal Lajak' atau 'Mat Rempit' yang memandu secara berbahaya. - CARI
1

Bagus
3

Marah
3

Terkejut
3

Sedih
2

Lawak
3

Bosan

Friends Rank (15 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote FOTHER-MUCKER 4-6-2020 04:18 AM
Mat rempit dan mat basikal lajak memerlukan track untuk mereka.
Quote DARSITA 4-6-2020 05:48 AM
FOTHER-MUCKER replied at 3-6-2020 12:18 PM
Mat rempit dan mat basikal lajak memerlukan track untuk mereka.


Mana govt nak cekau duit kalau tiap negeri nak buat track ni? <-- kata rakyat dan orang politik


Utk basikal lajak aii suggest mereka guna stadium negeri. Sebelum melajak sign surat waiver siap siap (atas kehendak sendiri dan pihak stadium tak bertanggungjawap atas kematian or kecederaan).


Nak trills buatlah ramps tinggi rendah sepanjang track. Boleh terbang sekali dua dgn basikal mereka -- utung habis di barisan penamat tak untung patah kaki patah leher. PADAN muka!



Quote honeybee1802 4-6-2020 05:49 AM
Ni hah geng berbasikal yg berbasikal di jln berskala lebuh raya...seriau kita tau..takut terlsnggar bontot depa...
Quote NekNgah 4-6-2020 08:46 AM
Ibubapa sila main peranan anda. Harap sangat anak-anak bawah umur ni bila tertangkap, ibubapa juga didenda sebagai pengajaran.
Quote grose.... 4-6-2020 08:49 AM
NekNgah replied at 4-6-2020 08:46 AM
Ibubapa sila main peranan anda. Harap sangat anak-anak bawah umur ni bila tertangkap, ibubapa juga d ...

Guru2 disekolah? Takkan tak kena denda?


haaaaaaaaaaa
Quote Tinot7 4-6-2020 08:54 AM
grose.... replied at 4-6-2020 08:49 AM
Guru2 disekolah? Takkan tak kena denda?



Bila org yg tak pernah ngajar bersuara...
Quote Lolalala 4-6-2020 08:55 AM
Bagus laa pak menteri ni highlight masalah arak bukan kerana Islam dan kaum. Tapi kerana mudarat. Baca komen masing macam bodoh je. Tahfiz pun nak dikait dgn pengharaman arak
Quote grose.... 4-6-2020 08:58 AM
Tinot7 replied at 4-6-2020 08:54 AM
Bila org yg tak pernah ngajar bersuara...

Guru yg makan gaji hanya utk mengajar memang dime a dozen...guru yg betul betul mendidik anak bangsa, one in a million ...

ahaks.....
Quote NekNgah 4-6-2020 09:00 AM
grose.... replied at 4-6-2020 08:49 AM
Guru2 disekolah? Takkan tak kena denda?

Kalau anak-anak buat perangai di sekolah dah ada guru disiplin, guru kelas, guru HEP, guru besar, guru kaunselor.  Masa bersama guru pun terhad, tugas hakiki guru hanya mendidik mengikut silibus.

Selalunya anak-anak basikal lajak ni keluar ride waktu malam, hujung minggu - masa ni sepatutnya di bawah permerhatian keluarga.  Ibubapa sepatutnya dah kira berapa orang yang ada dalam bilik tidur sebelum light off dan pintu utama dikunci. Full stop.


Quote grose.... 4-6-2020 09:00 AM
Lolalala replied at 4-6-2020 08:55 AM
Bagus laa pak menteri ni highlight masalah arak bukan kerana Islam dan kaum. Tapi kerana mudarat. Ba ...


Overspeeding that results in fatal accident involving other road users?
Do we exclude this?

Quote noor2 4-6-2020 09:01 AM
setuju aja......elok dikenakan tindakan secukupnya...tambah yang menyebabkan kematian....kenapa x dihukum mati juga....
Quote grose.... 4-6-2020 09:02 AM
noor2 replied at 4-6-2020 09:01 AM
setuju aja......elok dikenakan tindakan secukupnya...tambah yang menyebabkan kematian....kenapa x di ...

Contoh seperti talking on the hand phone without handsfree while driving sehingga melanggar pedestrian sehingga mati?
Quote grose.... 4-6-2020 09:08 AM
NekNgah replied at 4-6-2020 09:00 AM
Kalau anak-anak buat perangai di sekolah dah ada guru disiplin, guru kelas, guru HEP, guru besar,  ...


Kalau pesalah undertake 60% of the blame,ibu bapa take 25% of the blame, takkan guru guru 15% tak boleh make to undertake the blame?kerana setakat mengajar never mendidik?


haaaaaaaaaaaa
Quote Lolalala 4-6-2020 09:09 AM
grose.... replied at 4-6-2020 09:00 AM
Overspeeding that results in fatal accident involving other road users?
Do we exclude this?

Sekarang isunya untuk mengubal akta mabuk. Tak payah nak masuk isu lain. Focus satu isu ni dulu. Orang mabuk ni, kalau dia langgar orang, orang yg dilanggar x boleh claim insurance dia tau x.
Quote noor2 4-6-2020 09:09 AM
grose.... replied at 4-6-2020 09:02 AM
Contoh seperti talking on the hand phone without handsfree while driving sehingga melanggar pedest ...

sama la tu...tak ada beza....
Quote DARSITA 4-6-2020 09:15 AM

kalau payah sangat haram kan jer basikal utk budak budak. Mcm haramkan arak utk solve kes pemandu mabuk.
Quote grose.... 4-6-2020 09:15 AM
Lolalala replied at 4-6-2020 09:09 AM
Sekarang isunya untuk mengubal akta mabuk. Tak payah nak masuk isu lain. Focus satu isu ni dulu. O ...

Pak menteri cakap apa?

The basis of pengubalan rang undang undang ini atas dasar apa?

kau jawab yg ini dulu supaya senang aku lanyak satu kali....


haaaaaaaa

Quote Tinot7 4-6-2020 09:16 AM
Edited by Tinot7 at 4-6-2020 09:18 AM
grose.... replied at 4-6-2020 08:58 AM
Guru yg makan gaji hanya utk mengajar memang dime a dozen...guru yg betul betul mendidik anak bang ...


I meant, because you are not in the teaching line, you don't know the responsibilities. Hence, you come up with really weird solutions or suggestions.
That is all.

Same goes to the ones who want to ban cars, bicycles, etc instead of liquor. God gave us all brains. Please use them, wisely.
Quote grose.... 4-6-2020 09:17 AM
Edited by grose.... at 4-6-2020 09:22 AM
noor2 replied at 4-6-2020 09:09 AM
sama la tu...tak ada beza....


So are you ready to be accounted for seandainya you are the one found guilty of this charge?(juga dihukum mati)? after hitting pedestrian sehingga mati dek khayal on the hp while driving or even overspeeding?

Lihat semua komen(54)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-8-2022 06:19 PM GMT+8 , Processed in 0.185414 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top