CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

"Tolong Hukum Pemandu Mabuk Ragut Nyawa Abah, Mama"

2-6-2020 12:44 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3915| Komen: 26

Description: "Tolong bagi hukuman paling berat."
"Tolong bagi hukuman paling berat."

Itu permintaan anak yatim piatu yang kehilangan ibu bapanya dalam kemalangan maut selepas motosikal dinaiki mereka dirempuh pemandu mabuk pada awal Februari lalu.



Kredit foto: Sinar Harian

Memetik Sinar Harian, peristiwa itu menyebabkan Nur Afni Nirwani Khairizul, 16, dan empat adik-adiknya, Nur Istana Nadira, 14; Nur Erna Nabila, 12; Nur Qurratul Ain, 7, dan Muhammad Khairi Zafran, 2, kini trauma dan marah setiap kali mendengar berita kemalangan maut membabitkan pemandu mabuk.

Difahamkan, kemalangan berlaku di Kilometer 140.2 Lebuhraya Utara-Selatan menghala Utara dekat susur keluar ke Perai.

Khairizul Mohamad Noor, 38, meninggal dunia di tempat kejadian akibat parah di kepala, manakala isterinya Zuriana Hasan, 35, meninggal dunia selepas beberapa bulan bertarung nyawa di unit rawatan rapi.

“Kami mahukan pemandu mabuk yang mengakibatkan kematian abah dan mama dikenakan hukuman setimpal.

“Tolong bagi hukuman paling berat kerana insan tidak berdosa menanggung akibatnya,” katanya. - CARI

Bagus
6

Marah
3

Terkejut
2

Sedih
1

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (13 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Kurex 2-6-2020 12:48 PM
Hukum dengan seret pesalah atas permukaan jalan tar yg belubang lubang
Quote Eric.n9 2-6-2020 12:59 PM
Kurex replied at 2-6-2020 12:48 PM
Hukum dengan seret pesalah atas permukaan jalan tar yg belubang lubang

Rugi weh...
Better lagi, letak pampasan wajib 200k(minimum) kepada keluarga mangsa yang mati dilanggar.
Untuk kecacatan kekal 100k(minimum)
Quote sarah82 2-6-2020 01:14 PM
Eric.n9 replied at 2-6-2020 12:59 PM
Rugi weh...
Better lagi, letak pampasan wajib 200k(minimum) kepada keluarga mangsa yang mati dil ...

1 juta la weii.. Minimum 1 juta.
Quote Donutfilling 2-6-2020 01:21 PM
{:cryrun
Makcik tumpang sedih nak
Smg kamu semua bjy dlm khdpn msg2 dan smg masa mgubati trauma kamu nak
Quote blekkep 2-6-2020 01:24 PM
Eric.n9 replied at 2-6-2020 12:59 PM
Rugi weh...
Better lagi, letak pampasan wajib 200k(minimum) kepada keluarga mangsa yang mati dil ...

btol...kene bayar pampasan...mcm korea & thailand buat...tp bkn utk pemandu mabuk jer depa buat...
Quote blekkep 2-6-2020 01:25 PM
Kesian bdk2 nie...5 bradik jd yatim piatu sekelip mata...arwah laki bini pon muda lagi...
Quote enchantedlurve 2-6-2020 01:31 PM
if let say, dorg tak leh bayar compound / penalty ni.. 200k ke 500k.. then ape jadi, isytihar muflis & penjara ke..

Penah tgk satu muvie, lawyer mintak claim tinggi untuk mangsa walaupun at the 1st place dorg sanggup bayar amount yg dorg mampu.. then bila case menang, mmg tak dapat byr, last2 company di isytihar muflis & mangsa pun tak dapat sesen..  
Quote Kurex 2-6-2020 02:03 PM
Eric.n9 replied at 2-6-2020 12:59 PM
Rugi weh...
Better lagi, letak pampasan wajib 200k(minimum) kepada keluarga mangsa yang mati dil ...

Lepas dia dah byar tu, kita seret pulak.. baru best
Quote Meiizu 2-6-2020 02:23 PM
aku taktau laaa akta kita memang takat ada saman pemabuk penjenayah je kaaaa...
setakat duit denda bayar ke mahkamah je kee?
takde dengar atau i je ke yg tak penah tau ada pampasan kpd kluarga si mati dari penjenayah??

adakah faktor lain..malay muslim kita doa redha? maka takde kes yg proceed habis habisan?
tengok saja komen dlm fb,,tak abis2 pahala memaafkan orang .
aku rasa konsep redha mcm tu salah.


yee..byk soalan.
tq in advance sape sudi menjawab
Quote husna_amal 2-6-2020 04:08 PM
Nyawa ganti dengan nyawa lah.
Quote Manjahati 2-6-2020 04:53 PM
Sian ank2 ni jd yatim piatu sbb pemabuk yg kejam
Quote Orix 2-6-2020 04:59 PM
Gantung smpai mati je la spe yg memandu mabuk2 smpai terbunuh org. Pstu spe yg kantoi drive time mabok tarik balik lesen memandu seumur hidup
Quote Sham143 2-6-2020 07:12 PM
Edited by Sham143 at 2-6-2020 07:29 PM

Di Taiwan pemandu mabuk yg melanggar orang dan menyebabkan kematian hukuman dia ialah hukuman mati.. Itulah keadilan sebenarnya, hutang nyawa dibayar nyawa.. Kalau tk dijatuhkan hukuman mati, gerenti akan datang akan ada orang mabuk langgar orang sampai mati lagi.. Pemabuk tk takut dgn undang2 yg sedia ada skrg..
Quote slavehunter 2-6-2020 07:14 PM
Yang charge utk murder 302 tu dah ok dah, sebab niat sengaja nak bagi orang mati.
Quote harisbee 2-6-2020 07:32 PM
Aada x macai2 pembela sepet nak tanggung budak2 ni? Yg memaafkan tu lebih mulia gitu
Quote bakingsoda 2-6-2020 08:26 PM
an eye for an eye la + budak2 hilang tempat bergantung jadi kena mintak pampasan minimum 1juta. semoga doa anak2 yatim dimakbulkan
Quote Acikgomen 2-6-2020 09:25 PM
Eric.n9 replied at 2-6-2020 12:59 PM
Rugi weh...
Better lagi, letak pampasan wajib 200k(minimum) kepada keluarga mangsa yang mati dil ...

Wang saraan hidup setiap bulan utk setiap anak sehingga berumo 18
Quote honeybee1802 2-6-2020 09:39 PM
Aku rs pilihan pd pemabuk ni 2 jek:
1)ko or kuarga ko kena byr pampasan kepada keluarga si mati...kira2 dr usia sekarang hingga 21 thn.cth ada anak bongsu baya 4 bln..ada adik badik2 4 org ha..kira la...buat la lg mana pun jual tanah rumah asal ko boleh bayor
2)ko tak mampu...pilih hukuman mati la...
Quote Iris. 2-6-2020 10:38 PM
Tak ada ke lawyer amik kes ni dan buat tuntutan tanggung anak2 ni sampai depa umur 18 tahun. Family yang kematian ahli keluarga akibat cuai, boleh je saman pemandu tu.. Nak harap hukuman kat mahkamah, duit bukan dapat kat budak2 ni pun

Lihat semua komen(26)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-9-2022 08:52 AM GMT+8 , Processed in 0.072247 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top