CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Selfie Boleh Kenyangkan Orang Miskin Ke? - 'Sosialite' Dihentam Ambil Kesempatan

26-5-2020 09:40 AM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 11655| Komen: 51|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: "Selfie tu boleh kenyangkan perut si miskin ke?"





"Selfie tu boleh kenyangkan perut si miskin ke?"

Tular di media sosial apabila swafoto orang kenamaan dengan simbol hati di tangan untuk membantu mereka yang kelaparan. Swafoto tersebut yang kononnya menyokong kempen prihatin kepada orang susah ini didakwa digunakan 'sosialite' sebagai medan menunjuk-nunjuk. 

Ianya dimulakan oleh Nadia Nasimuddin, kemudiannya diteruskan adik iparnya, Chrystan membangkitkan kemarahan warganet.

Bagi mereka, adakah dengan swafoto tersebut ia mampu memberikan kekenyangan kepada si miskin? Bukankah lebih bagus mereka membayar cukai yang lebih banyak berbanding swafoto yang tidak membantu pun, sekadar melepaskan batuk di tangga sahaja.



Kredit Foto :Twitter

Rata-rata warganet turut bersetuju dengan kenyataan tersebut kerana tiada bezanya swafoto simbol cinta itu dengan gambar-gambar sebelumnya. 

Adakah ini bermakna mereka berasa seperti diri sudah cukup suci setelah berkempen menolong yang susah ini? Dan betul ke banyak cukai yang dibayar oleh mereka?


Kredit Foto : Twitter

Berbeza dengan Chrystan, Diana kelihatan telah memadam hantarannya.

Dengan tanda pagar #loveforothers, sebenarnya ramai selebriti dan 'sosialite' dua negara menyokong kempen membantu golongan yang susah ini. Malaysia dan Indonesia antara negara yang aktif dalam kempen ini turut menyeru orang lain bagi menyokong kempen ini.

Ianya ditunjukkan menerusi cabaran #handtoheat iaitu meletakkan simbol 'hati' pada tangan, swafoto di Instagram dan menandakan lima rakan lain. Ianya adalah cara untuk memberi kesedaran kepada lebih ramai orang mengenai kempen ini.


Kredit Foto : IG

Biarpun kempen ini adalah untuk menyeru lebih ramai supaya menyedari kepentingan membantu orang yang dalam kesusahan, namun warganet tetap merasakan ianya digunakan oleh segelintir kenamaan untuk mengambil kesempatan. 

Adakah cukup 'selfie' semata-mata untuk membayar bil-bil golongan marhein?

"Apakah kaitan antara menolong orang kurang berkemampuan dengan selfie awak? Admit only, it’s plain narcissism. You are craving for attention."

Isu besar ini harus ditangani dengan bijak oleh semua pihak. Setiap orang memainkan peranan penting untuk membantu mereka yang kesusahan. Jika bukan 'selfie', seharusnya ada tindakan yang lebih progresif bagi membantu rakyat marhein ini. - CARI
2

Bagus
5

Marah
2

Terkejut
1

Sedih
3

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (18 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • DayangKirana

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote cmf_premierleag 26-5-2020 09:50 AM
bodohnya la diorg ni main challenge2 bagai
akak slalu kene tag kat insta FB suruh accept celen2 bodoh ni
akak buat derggg je..malas nk layan
kalo ada yg celen akak tekel laki diorg, akak tgk mood gak.kalo laki diorg spesis dpt BPN BSH, akak bolayan je
Quote Kurex 26-5-2020 10:01 AM
Orang kenamaan yg acah2 ni tak berduit pun..
Ada datok tak bayar lagi duit baju dia. Dah la kau taknak bayar, lepas tu kau kata rm1500 tu mahal, apa cibai kau ni???? Kemain kau tunjuk kekayaan, tapi sengkek!!!!
Ada lagi satu, datin global. Siap mengata designer malaysia ni duduk dalam tempurung. Pungpangpungpang kata kerajaan tak berduit tapi buat kursus, guna duit gomen. Dia siap kata kerajaan tak berduit depan2 pegawai gomen masa kursus tu. Kitaorang yg dengar ni terkejut la sebab macam mana kau boleh kata  macam tu sebab kau buat kursus ni pun guna duit cukai rakyat. Lepas kursus tu, datin palat tu demand lagi duit gomen utk deal dgn lazada, lepas tu demand duit utk buat pesen show...
Banyak lagi la kes soSIALite2  jenis sengkek.....
Sebab tu kalau ada je orang dok cerita dia cuma beli barang branded, aku butohkan aje
Quote Nadiabella 26-5-2020 10:04 AM
Ai tak berkenan betul dgn anak2 pompuan nazar...so what if u r rich...but u don't have class. Can't change yr look, Allah dah ciptakan camtu tapi perangai....ya Rab.
Quote Ed_Lyn 26-5-2020 10:12 AM
Untung la ye.. Jadik anak org kaya, jadik anak org kenamaan ni.. Org pandang tinggi... Hidup high class...   Hidup senang g melancong sana sini.. Apa nak semua dapat..
Quote Xim 26-5-2020 10:33 AM
Memule baru nk mrh....biar la diorg nk selfie....rupenye ade challenge2....mmg selayaknye la kena cerca diorg ni.....beauty w/out brain??mmg kenyang sgt sgt sgt la tgk selfie diorg.....
Quote airmineral 26-5-2020 10:38 AM
tidak mendatangkan apa2 hasil pon kalai selfie ni. cuba turun padang bantu smp org2 tu betul2 dapat berdikari
Quote LadyCarefree 26-5-2020 10:43 AM
Nadiabella: Ai tak berkenan betul dgn anak2 pompuan nazar...so what if u r rich...but u don't have class. Can't change yr look, Allah dah ciptakan camtu tapi pera ...


Setuju. Rasanya semua anak2 nazar pon hauk
Quote annehuda 26-5-2020 10:43 AM
Orang kaya ni kaya sebab diorang belanja duit orang lain, bukan duit diorg
Quote NBM 26-5-2020 10:44 AM
kaya tapi bodoh. attention seekers dorang ni, perasan cun
Quote KIM.K 26-5-2020 11:03 AM
Pasal sumbangan ni nak cite sikit pasal sorang pelawak antarabangsa. Jaman aku sekolah rendah dulu dia ditemubual ceryl samad dalam satu rancangan kanak2. Aku ingat lagi dia tak mampu jawab soalan bila alcohol kicks in duk gelak macam mr.bean je keje. Alkohol la kot..pastu aku rasa pelawak tu terasa komen aku tu baca kat porum

But these days nampak dia tekankan agama kat anak2. Aku kagum dia buat kutipan derma dan turun padang dengan anak bini bagi sumbangan. Tahniah la dan minta maaf andai buat terasa..




Quote VespaSilbe 26-5-2020 11:04 AM
Faham ke makna susah?
Lipstick pun rega rakyat marhaen boleh  makan 2 minggu
Quote AbukRokok 26-5-2020 11:05 AM
semua pompuan
xde laki eh?
Quote tri-max 26-5-2020 11:26 AM
selfie kan makanan ruji golongan kayangan
hidup berkiblatkan pojian dan sanjungan
klu tak selfie boleh bergetar tulang rusuk oooit
Quote Tinot7 26-5-2020 12:14 PM
#handtoheat ke #handtoheart, TT?

Ianya ditunjukkan menerusi cabaran #handtoheat iaitu meletakkan simbol 'hati' pada tangan, swafoto di Instagram dan menandakan lima rakan lain. Ianyaadalah cara untuk memberi kesedaran kepada lebih ramai orang mengenai kempen ini.
Quote Tinot7 26-5-2020 12:15 PM
Kurex replied at 26-5-2020 10:01 AM
Orang kenamaan yg acah2 ni tak berduit pun..
Ada datok tak bayar lagi duit baju dia. Dah la kau tak ...

Awat dato datin miskin ni? Takde klas giteww..
Quote Kurex 26-5-2020 12:25 PM
Tinot7 replied at 26-5-2020 12:15 PM
Awat dato datin miskin ni? Takde klas giteww..

Tak tau la kaya ke tak.. dulu dia ada kedai coklat, sekarang dah tutup... Bankrupt kot..
Quote Tinot7 26-5-2020 12:30 PM
Kurex replied at 26-5-2020 12:25 PM
Tak tau la kaya ke tak.. dulu dia ada kedai coklat, sekarang dah tutup... Bankrupt kot..

Skang ni bisnes akan slow sbb wabak.
Harap2 kurex dpt bayaran la.. dia hutang kat kurex, ke?
Quote dudabergaya 26-5-2020 01:25 PM
sekadar info..ejaan 'batuk' dalam peribahasa tu yang tepat ialah batok..sejenis alat untuk menjirus kaki di tepi tangga rumah..bukannya batuk = cough..
Quote sayawifenikmie 26-5-2020 01:33 PM
Kurex replied at 26-5-2020 10:01 AM
Orang kenamaan yg acah2 ni tak berduit pun..
Ada datok tak bayar lagi duit baju dia. Dah la kau tak ...



.... siapa kah ?

Lihat semua komen(51)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 02:59 PM GMT+8 , Processed in 0.187008 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top