CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Rasa Macam Nak Tidur Selalu Puasa Masa PKP? Ada 10 Tip Bertenaga Di Bulan Ramadan

30-4-2020 08:30 AM| Diterbitkan: green_lantern| Dilihat: 2369| Komen: 8|Original author: Oleh: green_lantern

Description: Ramadan yang jatuh di musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini memberi hikmah besar kepada umat Islam terutamanya yang berada di rumah.
Ramadan yang jatuh di musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini memberi hikmah besar kepada umat Islam terutamanya yang berada di rumah.


Inilah masanya untuk beribadah dan mengeratkan hubungan seisi keluarga. Bagaimanapun, mesti ada individu bermasalah yang merasakan puasa sebagai penghalang untuk melakukan sebarang kerja rumah.

Jadi, untuk mengatasi masalah ini, seorang pengguna Twitter, Inche Gabbana memberikan 10 tip untuk mengekalkan kecergasan walaupun berpuasa.


Kredit foto: Twitter

Bagi Gabbana, tip kedua yang akan mengekalkan tahap produktiviti setiap individu adalah kerja rumah perlu dilaksanakan pada waktu pagi. 


Usah bertangguh sehingga ke petang kerana ketika itu, tenaga sudah pun berkurangan. 


Kredit foto: Blog

Seterusnya, jangan terlalu menekan diri mahukan kesempurnaan kerana ia menyebabkan keletihan sepanjang hari. Kemudian, isilah masa terluang dengan membaca al-Quran.


Kredit foto: Twitter

Tidak hanya memperuntukkan masa untuk kekuatan rohani, dia juga mencadangkan kita menghayati hikmah puasa itu sendiri. Jangan bazirkan masa dengan perkara yang tidak membawa sebarang manfaat.


Blog

Paling penting, luangkan masa selama lima minit untuk berdoa, yakni sebelum berbuka puasa bagi mendapatkan doa yang makbul.


Kredit foto: Twitter

Kredit foto: FB

Sesungguhnya Ramadan adalah peluang untuk menambahkan amal pahala, jadi gunakan sebaik mungkin ya. - CARI

6

Bagus
2

Marah
2

Terkejut
2

Sedih
2

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (16 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote MisXoXo 30-4-2020 10:01 AM
Thanks atas topik yg sgt berguna ini.Hrp semua ambil catatan
Quote Artemesiaa 30-4-2020 10:09 AM
Tips menarik, memang selalunya tak tidur semula pun selepas bersahur.  Selalu banyak je kerja kena diselesaikan hingga waktu berbuka.  Kalau terlalu letih elok take a nap sekejap jangan lama2 nanti badan makin letih bukan segar.
Quote fishcracker 30-4-2020 10:50 AM
Lepas subuh tu memang berat mata,tapi dah baring terkebil2 jugak last2 tak tido pun
Quote nefnefnef 30-4-2020 10:56 AM
Perkongsian yang baik. Tq TT
Quote salmon-suki 30-4-2020 11:25 AM
Sblm ni dah train utk tak tidur lps subuh,and time puasa ni Alhamdulillah..cumanya kena bt something utk tak bg ngntok,like tgk citer or play games or ngadap porem ni..hahahha
Quote bakingsoda 30-4-2020 11:56 AM
aku mmg jenis tak tido lepas sahur/subuh selama ni, tapi tahun2 sblm ni penat je rasa hari first puasa. tapi tahun ni tak rasa penat langsung
Quote RatuDunia94 30-4-2020 02:08 PM
Iols dh start kerja ari isnin aritu lg.. after sebulan lebih duduk rumah.. rasa lemah betul first day naik kerja nak gain semangat bekerja balik.. duk rumah bosan lak..
Quote Tinot7 30-4-2020 06:42 PM
Tq TT. Tapi iols tetap bdn rase lemau. Rase pitam pun ada kadang2.

Lihat semua komen(8)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-7-2022 02:26 PM GMT+8 , Processed in 0.343471 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top