CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Jangan Asyik Ikut Benda Viral, Masak Lemang Dalam Tin Bahaya Rupanya

29-4-2020 10:13 AM| Diterbitkan: rikuren| Dilihat: 10519| Komen: 109|Original author: Oleh: Rikuren

Description: Jangan Asyik Ikut Benda Viral, Masak Lemang Dalam Tin Bahaya Rupanya



Nampaknya, selepas kerajaan mengumumkan rakyat Malaysia tidak dibenarkan balik kampung sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri nanti, isu memasak lemang dalam tin minuman kembali hangat diperkatakan.

Ramai pula yang berkongsi hantaran-hantaran mengenainya di media sosial hingga ia mendapat perhatian Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM).


Kredit Foto - Ihsan Pembaca Facebook

Menurutnya, cara memasak sedemikian boleh menyebabkan bahan makanan yang dimasak bertindak balas dengan bahan kimia dalam tin pada suhu panas.



Kredit foto: Twitter KKM

Amalan memasak lemang dalam tin aluminium adalah tidak selamat dan tidak digalakkan.

Jadi, kepada anda yang ingin mencuba resipi memasak lemang dalam tin, mungkin anda boleh menunggu sehingga PKP tamat kelak di mana kita boleh mendapatkan buluh lemang yang asli.

Kalau masakan tak menjadi boleh post dalam group Facebook, tapi kalau masakan tak selamat ia boleh membahayakan kesihatan! - CARI
2

Bagus
1

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
3

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (10 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote darkness 29-4-2020 10:14 AM
Malas masak lemang dkt luar. Masuk periuk nasi jaaa
Quote bitterchoc 29-4-2020 10:16 AM


Beli je lah lemang instant, brand apa ye, Adabi rasanya.
Quote qicki 29-4-2020 10:17 AM
guna cawan kertas pun boleh kan...bahaya x?
Quote unguaurora 29-4-2020 10:17 AM
Yg pasal masak guna plastik biasa tu pun masih ramai yg bangang. Mesti hujah balasnya psl plastik nasi himpit . Mmg bangang x blh pulih
Quote unguaurora 29-4-2020 10:18 AM
Mesti nanti persoalkan periuk besi tu boleh je pun?
Quote isseliparjepun 29-4-2020 10:33 AM
Beli lemang segera aje la rebus sendiri. Cap adabi dengan nona ada rasanya. Takpun tahun ni takyah lemang la. Masak nasi minyak ke..nasi kebuli ke..raya jugak.
Quote biozipstar 29-4-2020 10:36 AM
macik aku lawyer, laki dia engineer... rilek2 aje buat benda ni... huhu... siapalah aku nak tegur... kerja pn x seberapa. dorang lebih tau tindakan kimia yg terjadi.....
Quote noor2 29-4-2020 10:46 AM
X suka lemang. ...aku suka nasi minyak lagi masa raya.....
Quote matchstick 29-4-2020 10:58 AM
Sedap nye lemang..Aku beli serunding dari Kelantan kt shopee. Tp xde lemang or ketupat palas la pulak nk makan dgn serunding
Quote aderaderker 29-4-2020 10:58 AM
Benda2 tradisi ni takyah dok ubah sangatla...

Just sebab nak bentuk dia sama bulat ke guna tin tu?
Ni nama dia keraaktif ni,  bukan kreatif.
Quote epuepy 29-4-2020 11:01 AM
Dh lama tau dh bnda ni mmg x baik utk kesihatan. Pakai tin kot.
Quote Atata 29-4-2020 11:02 AM
First time nampak kat FB lg mmg dah terlintas kata benda ni bahaya. Ingatkan ramai yg akan tegur mamat tu. Rupa2nya ramai yg mengikut.
Quote Tinot7 29-4-2020 11:08 AM
Kpd sesapa yg nak sgt mkn lemang

[youtube]hLoKsTnDk60[/youtube]
Quote insulin 29-4-2020 11:09 AM
Lemang perisa aluminum.
Quote KIM.K 29-4-2020 11:13 AM
Tinot7 replied at 29-4-2020 11:08 AM
Kpd sesapa yg nak sgt mkn lemang

Cawan ni pun tak baik rasanya sebab ada layer plastik pastu fiber campuran. Wallahualam
Quote Tinot7 29-4-2020 11:15 AM
KIM.K replied at 29-4-2020 11:13 AM
Cawan ni pun tak baik rasanya sebab ada layer plastik pastu fiber campuran. Wallahualam

Cawan kertas ada layer plastik ke?
Rasa mcm takde.
Quote KIM.K 29-4-2020 11:15 AM
Boleh tak sesapa pakar cerita sikit bahan kimia apa yang keluar dari tin wonda tu masuk dalam lemang
Tiap2 logam ni ada suhu lebur. Plastik  ke gas apa yg keluar dari tin tu masuk makanan
Quote KIM.K 29-4-2020 11:16 AM
Tinot7 replied at 29-4-2020 11:15 AM
Cawan kertas ada layer plastik ke?
Rasa mcm takde.

Fiber cawan tu jadi smooth tak pakai plastik ke
Quote noritake... 29-4-2020 11:19 AM
Tinot7 replied at 29-4-2020 11:08 AM
Kpd sesapa yg nak sgt mkn lemang

perkongsian seperti ini bagus syg, tapi yg paling utama sikap malas itu yg  kita kena hapuskan dulu ...beratus pun resipi atau cara membuat apa jua dihadapkan didepan mata...tapi kalau dah malas mengalahkan unta padang pasir...pun tak guna kheunz syg?

ahaks....

Lihat semua komen(109)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-7-2022 02:34 PM GMT+8 , Processed in 0.912855 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top